3 δημιουργικές προτάσεις για το διάλειμμα στη δουλειά

Στην εποχή που οι πιο πολλοί από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε σε γρήγορες ταχύτητες και μόνο η σκέψη του να διακόψουμε από τη δουλειά μπορεί να ακούγεται απίθανη. Τώρα όμως είναι που χρειαζόμαστε το διάλειμμα αυτό περισσότερο από ποτέ! Και ιδιαίτερα ένα δημιουργικό διάλειμμα.

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, του χρόνου μας γενικά, στη δουλειά μας. Και ο χρόνος αυτός είναι συχνά ασφυκτικά γεμάτος από στρες, υποχρεώσεις και διαχείριση περισσότερων από 2 πραγμάτων ταυτόχρονα. Σου θυμίζει κάτι;

Η πραγματικότητα

Ναι, χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Και δεν εννοώ διακοπές, αλλά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας ημέρας. Εκεί που επικρατούσε το ρητό: «ο χρόνος είναι χρήμα» και «όποιος αργεί χάνει», οι έρευνες έρχονται να δείξουν ότι τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά είναι ευεργετικά για το μυαλό μας, την ψυχική μας ισορροπία και φυσικά την αποδοτικότητά μας στη δουλειά.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον 200 ατόμων περισσότεροι από τους 50 απάντησαν ότι δεν σηκώνονται σχεδόν καθόλου από το γραφείο τους κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας, ενώ τα 2/3 των εργαζομένων αναφέρουν ότι βιώνουν συμπτώματα burnout εξαιτίας της πολύωρης χρήσης των ψηφιακών μέσων στη δουλειά τους.

Μάλλον δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για να σε πείσω! Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για κάθε 60-90 λεπτά εργασίας χρειαζόμαστε περίπου 15-17 λεπτά διάλειμμα για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά και τη συγκέντρωσή μας σε καλά επίπεδα.

Το απαραίτητο διάλειμμα

Και για να σε προλάβω... Τα διαλείμματα αυτά είναι απαραίτητα ανεξάρτητα από τον τύπο δουλειάς που κάνεις. Είτε εργάζεσαι σε γραφείο, εξυπηρετείς κόσμο ή είσαι γιατρός ή δάσκαλος. Ανεξάρτητα από το αν είσαι εσύ το «αφεντικό» στην δουλειά σου ή είναι άλλος ο εργοδότης σου, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις ξεκάθαρα την ανάγκη σου για τα διαλείμματα αυτά και να διεκδικήσεις τον χρόνο αυτό.

Η γενική οδηγία είναι στα διαλείμματα αυτά να κάνεις οτιδήποτε ΔΕΝ έχει σχέση με την δουλειά σου ή με κάποια οθόνη.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα σχετικά με το Digital Wellness στον χώρο εργασίας και πως μπορείς να βρεις την ισορροπία στην εργασιακή καθημερινότητα.

Μπορείς να βγεις για λίγο έξω από το γραφείο, να συνομιλήσεις με κάποιον συνάδελφο, να διαβάσεις κάτι τυπωμένο σε χαρτί, να κάνεις μια σύντομη άσκηση χαλάρωσης ή κίνησης, να τσιμπήσεις κάτι υγιεινό κτλ. Η λίστα είναι μεγάλη.

Εμείς θα σου προτείνουμε να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι δημιουργικό στα διαλείματα αυτά. Ο λόγος; Εκεί ψηλά στη λίστα με τα θετικά αποτελέσματα που έχει η κίνηση και η αλλαγή περιβάλλοντος όσο εργαζόμαστε είναι και η ενασχόλησή μας με κάτι δημιουργικό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για όλα τα θετικά που μας προσφέρει η δημιουργία μπορείς να διαβάσεις το άρθρο «Δημιουργία (making)- Τι είναι και πως μας ωφελεί;» και φυσικά να τα συνδέσεις και με τα οφέλη που έχει για την εργασία μας.

Πρόταση 1: Το πιο σημαντικό από όλα είναι οτιδήποτε δημιουργικό επιλέξεις να κάνεις, να είναι εύκολο να μεταφερθεί στη δουλειά σου.

Για παράδειγμα, θα είναι λίγο δύσκολο να κάνεις διάλειμμα για λίγο κεραμική σε τροχό στο γραφείο σου. Μπορείς όμως να πάρεις μαζί σου το πλεκτό σου και να κάνεις μερικές σειρές ή να ζωγραφίσεις κάτι στο τετράδιο της δουλειάς, ή να δοκιμάσεις τα αγαπημένα πια coloring pages.

Πολλοί πλέκουν ή ζωγραφίζουν κατά τη διάρκεια των meetings για παράδειγμα. Εδώ θέλει λίγο προσοχή! Καλό θα είναι να ρωτήσεις τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου αν αυτό είναι εντάξει. Κάποιες τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να θεωρηθούν ως αγένεια ή να αποσυντονίζουν τους άλλους, παρόλο που εσένα σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να αποδώσεις καλύτερα.

Πρόταση 2: Δοκίμασε στο διάλειμμά σου να φτιάξεις κάτι από υλικά που θα βρεις στον εργασιακό σου χώρο.

Το πιο απλό είναι για παράδειγμα να φτιάξεις κάτι από τον εξοπλισμό του γραφείου (χωρίς να σπαταλήσεις όλο τον μηνιαίο εξοπλισμό του κτιρίου). Φτιάξε ένα κολλάζ από post-it χαρτάκια για να το καδράρεις ή δοκίμασε να μάθεις οριγκάμι με το χαρτί του εκτυπωτή. Πρέπει να σου πω οτι θα βρεις πολλές οδηγίες online για να φτιάξεις αεροπλανάκια και τόξα από μαρκαδόρους, συνδετήρες και λαστιχάκια. Ψάξε το! Ιδανικά, μπορείς να δημιουργήσεις και από υλικά που πιθανόν χρησιμοποιούνται και πετιούνται στον εργασιακό σου χώρο. Για παράδειγμα, μπορείς να ανακυκλώσεις τις κάψουλες του καφέ ή τα πλαστικά καπάκια εάν εργάζεσαι σε καφετέρια ή να παίξεις με το χαρτί από τον καταστροφέα εγγράφων.

Πρόταση 3: Φτιάξε κάτι που θα χρησιμοποιήσεις όσο είσαι στη δουλειά σου.

Μια ακόμη ιδέα για να απασχοληθείς δημιουργικά στο διάλειμμα της δουλειά σου είναι να διακοσμήσεις όσα χρησιμοποιείς στη δουλειά σου. Ντύσε το εξώφυλλο του τετραδίου που κρατάς σημειώσεις ή το ντοσιέ που αρχειοθετείς τα χαρτιά σου, διακόσμησε το συρραπτικό σου με χρωματιστά σελοτέιπ ή φτιάξε σελιδοδείκτες και χάρισέ τους και στους συναδέλφους. Εάν θέλεις να παρακινήσεις και τους άλλους στη δουλειά να συμμετέχουν μαζί σου σε αυτά τα δημιουργικά διαλείμματα, σκέψου ένα θέμα κάθε μήνα και οργάνωσε έναν μίνι διαγωνισμό μεταξύ συνδέλφων για το ποιός θα φτιάξει π.χ. το πιο δημιουργικό διακοσμητικό γραφείου για τον τοίχο της κοινόχρηστης κουζίνας.

Ελπίζω να σου δώσαμε αρκετή έμπνευση για να δοκιμάσεις κι εσύ να κάνεις τα διαλείμματα στη δουλειά σου πιο δημιουργικά και να απολαύσεις όλα τα θετικά που έχει αυτό να σου προσφέρει!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Ελίνα Αντωνοπούλου, Crafts Expert. Περισσότερα για εκείνη: Learn2craft.gr