5 ιδέες για να βάλεις την δημιουργία (making) στην καθημερινότητά σου

Η δημιουργία ήταν, είναι και θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Παλαιότερα αποτελούσε δεδομένο και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, φέροντας μαζί της και τις ευεργετικές τις ιδιότητες. Πλέον παρατηρείται ότι όσο περνούν τα χρόνια η δημιουργία μοιάζει να εξαλείφεται σιγά σιγά από τις ενήλικες ζωές μας.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δίνεται (και πολύ σωστά) μεγάλη βαρύτητα στο να κυριαρχεί η δημιουργία στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπου και σιγά σιγά αρχίζει να παραμελείται εις βάρος των μαθημάτων και των άλλων δραστηριοτήτων. Έτσι φτάνουμε στους ενήλικες που πέραν κάποιων εξαιρέσεων στο σύνολό τους δεν καταπιάνονται με κάτι δημιουργικό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την δημιουργία, τα οφέλη της και την σχέση του making με το digital detox μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας «Δημιουργία (making) – Τι είναι και πως μας ωφελεί».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επαναφέρουμε την τόσο απαραίτητη για την ισορροπία μας δημιουργία στην καθημερινότητά μας;

Για τους περισσότερους από εμάς το να εντάξουμε κάτι δημιουργικό στην ημέρα μας μοιάζει πολλές φορές από ακατόρθωτο ως τρομακτικό.

Σε αυτό συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες. Στο μυαλό των περισσότερων η δημιουργία απαιτεί δυο από τα πιο πολύτιμα (έτσι πιστεύουμε) αγαθά: χρόνος και χρήμα. Χρόνος που αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε, που θα χρειαστεί να τον αφιερώσουμε στο να κατακτήσουμε μια τέχνη ή τεχνική και χρήμα για να αγοράσουμε πανάκριβα υλικά, εργαλεία και εξοπλισμό.

Κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να βάλεις την δημιουργία στη ζωή σου χωρίς να χρειαστεί να «στερηθείς» κάτι από αυτά;

Το να μπεις σε μια δημιουργική διαδικασία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό με το οποίο θα καταπιαστείς θα πρέπει να είναι κάτι πολύπλοκο. Αντίστοιχα, εννοείται ότι δεν χρειάζεται να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα για να το επιτύχεις. Και αν σκεφτείς ότι αυτά τα 30 λεπτά την ημέρα που αρκούν για να μπεις σταδιακά σε διάθεση δημιουργίας τα ξοδεύεις ασυναίσθητα καθημερινά σκρολάροντας σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια βάσιμη δικαιολογία. ?

Πάμε να δούμε, λοιπόν, με τι θα μπορούσες να καταπιαστείς για να περάσεις ένα ευχάριστο και δημιουργικό μισάωρο μέσα στην ημέρα σου.

1. Ζωγραφική

Το πρώτο και πιο εύκολο πράγμα με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις και να χαλαρώσεις είναι η ζωγραφική. Είναι άλλωστε αυτό με το οποίο ξεκινάει και ένα μικρό παιδί.

Τα υλικά εκεί έξω είναι πολλά και οικονομικά και έτσι έχεις διάφορες επιλογές – Μπορείς να δοκιμάσεις να ζωγραφίσεις με μαρκαδόρους, νερομπογιές, κηρομπογιές, ξηλομπογιές ή ακόμα και ένα μαρκαδοράκι, μολύβι ή στυλό που έχεις στο σπίτι σου. Και φυσικά ένα χαρτί, τετράδιο ή μπλοκ ζωγραφικής.

Μπορείς να κάνεις ένα σκίτσο, doodling (τα σχέδια που κάνουμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο), να χρωματίσεις κάποιο έτοιμο σχέδιο (υπάρχουν βιβλία στην αγορά) ή να πειραματιστείς απλά με τα χρώματα.

Tip: Αγόρασε ένα σημειωματάριο με λευκές σελίδες και φρόντισε να ζωγραφίζεις μέσα σε αυτό. Έτσι θα έχεις τα έργα σου συγκεντρωμένα για να μπορείς να τα χαζεύεις αργότερα.

2. Scrapbooking

Το να κρατάς ημερολόγιο είναι μια από τις πιο ωραίες δημιουργικές διαδικασίες που μπορείς να κάνεις. Γιατί εκτός από το ότι μπορείς να εκφραστείς με πολλούς τρόπους μέσα σε αυτό, είναι και κάτι στο οποίο μπορείς να καταγράψεις σημαντικές στιγμές της χρονιάς σου και να τις έχεις και να ανατρέχεις σε αυτές.

Χρειάζεσαι ένα σχετικά μεγάλο σημειωματάριο με λευκές σελίδες (εξαιρετικά χρήσιμα τα τετράδια με σκληρό εξώφυλλο), κόλλα, χρώματα, αυτοκόλλητα, αποκόμματα από περιοδικά, φωτογραφίες και ότι άλλο σου κάνει κέφι να χρησιμοποιήσεις.

Το scrapbooking μπορεί να είναι όσο απλό ή πολύπλοκο θέλεις – κάποιοι το έχουν αναγάγει σε τέχνη. Μέσα στο σημειωματάριό σου μπορείς να ζωγραφίσεις, να κάνεις κολλάζ, να κολλήσεις φωτογραφίες και φυσικά να γράψεις. Μια μικρή αναζήτηση στο google θα σου δώσει σίγουρα πολλές ιδέες, ενώ, τα υλικά που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά είναι πολλά!

3. Μαγειρική

Το έχουμε ξαναπεί. Η μαγειρική μπορεί να είναι μια πολύ θεραπευτική διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται το αποτέλεσμα να είναι άξιο βράβευσης από καταξιωμένους σεφ.

Ακόμα και η απλή διαδικασία του να ετοιμάσεις τα υλικά για μια σαλάτα, η επαναλαμβανόμενη κίνηση της κοπής, οι μυρωδιές των συστατικών, οι ήχοι και τα χρώματα είναι ικανά να σου προσφέρουν όλα τα θετικά της διαδικασίας της δημιουργίας.

Αρκεί το μαγείρεμα να γίνει απερίσπαστα, χωρίς πίεση χρόνου και στρες και ιδανικά με την απαραίτητη συγκέντρωση. Και το ίδιο φυσικά και όσο απολαμβάνεις αυτό που μαγείρεψες, με ή χωρίς παρέα.

4. Δημιουργίες με χαρτί

Μια ιδέα για να δημιουργήσεις χωρίς να χρειάζεσαι πολύπλοκα υλικά ή γνώσεις είναι οι δημιουργίες με χαρτί.

Μπορείς να δοκιμάσεις να κόψεις πολύχρωμα χαρτιά σε μικρά κομμάτια και να δημιουργήσεις ένα κολλάζ, να βρεις κάποιο βιβλίο για οριγκάμι και να φτιάξεις διάφορες φιγούρες διπλώνοντας χαρτιά σε διαφορετικές υφές ή να τυπώσεις κάποιο έτοιμο σχέδιο από το ίντερνετ και να το συναρμολογήσεις με το ψαλίδι και την κόλλα σου.

Το να κόβεις ή να διπλώνεις χαρτί μοιάζει εξαιρετικά απλό, αλλά είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις στην καθημερινότητά σου.

5. Δημιουργίες με νήμα

Και φτάνουμε στην αγαπημένη μου κατηγορία: οι δημιουργίες με νήμα. Σπάγγοι, κορδέλες, κλωστές, μάλλινα ή βαμβακερά νήματα – όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.

Εάν είχες κάποια στιγμή δοκιμάσει σαν παιδί να πλέξεις ή να κεντήσεις, ίσως να θυμάσαι με νοσταλγία αυτή την μαγική διαδικασία που κυριολεκτικά από μια κλωστή μπορείς να δημιουργήσεις κάτι απτό και χρηστικό.

Εμείς σίγουρα θα σε παροτρύνουμε να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις κάποια από τις αυτές τις τεχνικές – το πλέξιμο με βελόνες ή βελονάκι, το κέντημα, η ραπτική φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες με σημαντική αρθρογραφία που απαριθμεί τα οφέλη τους για τον άνθρωπο.

Εάν όμως δεν είσαι τύπος που θέλεις να αφιερώσεις τόσο χρόνο για να μάθεις κάτι που μπορεί να σου φαίνεται πολύπλοκο, μπορείς να ασχοληθείς με τα νήματα κάνοντας και απλούς κόμπους. Το μακραμέ ή κομποδετική χρειάζεται μερικά μέτρα σχοινί και υπομονή για να φτιάξεις από κοσμήματα, μέχρι διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι σου.

Συμπέρασμα

Ότι και να επιλέξεις να κάνεις από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να δημιουργήσει και να ευχαριστηθεί, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου το τελικό αποτέλεσμα – τι θα είναι, πως θα μοιάζει, αν θα αρέσει σε σένα ή στους άλλους – ή αυτή τη γνώριμη φωνούλα που έχουμε συνήθως στο κεφάλι μας που κριτικάρει κάθε μας κίνηση.

Και προπαντός, προσπάθησε όση ώρα δημιουργείς να είσαι συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις χωρίς άλλα ερεθίσματα γύρω σου που μπορεί να σου αποσπάσουν την προσοχή (κινητό, τηλεόραση, μουσική κτλ.). Αυτά τα 30 λεπτά ας είναι o πολύτιμος χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου.

Τα παραπάνω αποτελούν απλές προτάσεις που μπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα ή να αγοράσει ιδιαίτερο εξοπλισμό. Αντίστοιχα τα 30 λεπτά την ημέρα είναι ο μίνιμουμ χρόνος που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τα θετικά του making στην καθημερινότητά σου.

Πιστεύω και εύχομαι ότι δοκιμάζοντας αυτές τις ιδέες θα θελήσεις ενδεχομένως να εμβαθύνεις σε κάποια τεχνική λίγο περισσότερο και ότι σύντομα τα 30 λεπτά θα γίνουν και περισσότερα.

Εσύ τι θα φτιάξεις σήμερα; Αν θέλεις μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τις δημιουργίες σου στο group μας στο Facebook που θα βρεις εδώ! 

Καλές δημιουργίες!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Ελίνα Αντωνοπούλου, Crafts Expert. Περισσότερα για εκείνη: Learn2craft.gr

Ακολούθησε μας: