Ποια είναι τα αποτελέσματα ενός Digital Detox Retreat; Το πείραμα των νευροεπιστημόνων

Η τεχνολογία και το Internet αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ζωή μας. Παρόλο που το Internet μας «έχει ανοίξει τις πόρτες» σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, βοηθώντας και στηρίζοντας την ζωή μας, αποτελεί ακόμα δίκοπο μαχαίρι στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση του μυαλού μας. Οι νευροεπιστήμονες που μελέτησαν την σχέση μεταξύ του εγκεφάλου μας και της διαρκούς συνδεσιμότητας λόγω της τεχνολογίας, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας αρνητικά, μετατρέποντας τον σε λιγότερο αποδοτικό! Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης «ζημιάς» μπορεί να διορθωθεί ακόμα και με μια σύντομη περίοδο αποχής από τον ψηφιακό κόσμο.

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, η υπερ-έκθεση μας στο Internet μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Να μας δυσκολέψει να θυμόμαστε γεγονότα που συμβαίνουν
 2. Μπορεί να προκαλέσει και να δημιουργήσει εθιστική συμπεριφορά, ειδικά στους gamers
 3. Μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα ζήλιας ή μοναξιάς
 4. Να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονιών, ειδικά στην εφηβική ηλικία
 5. Να δυσκολέψει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
 6. Να φέρει χρόνια προβλήματα αυπνίας
 7. Μπορεί να δυσκολέψει την καλλιέργεια της βαθιάς σκέψης και ανάλυσης

Λόγω της ανησυχίας που προκύπτει από τις παραπάνω συνέπειες, οι ψυχολόγοι έχουν ξεκινήσει να προτείνουν το Digital Detox ως τρόπο αντιμετώπισης και βοήθειας για την «επανεκκίνηση» του μυαλού.

Το πείραμα

H FastCompany.com περιέγραψε το πείραμα όπου έκανε μια ομάδα νευροεπιστημόνων κατά την διάρκεια ενός Digital Detox Retreat. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο Retreat ήταν κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιριών όπου ανάμεσα τους έλαβαν μέρος και 5 νευροεπιστήμονες. Κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα της αποχής λόγω του Digital Detox Retreat:

 • Αυξήθηκε η βλεμματική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες κοίταζαν ο ένας τον άλλον αντί των οθονών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες και πιο ουσιαστικές προσωπικές επαφές και να τους βοηθήσει να κάνουν νέες φιλίες.
 • Βελτιώθηκε η στάση του σώματος των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες κάθονταν πιο ίσια, με κατεβασμένους και ευθυγραμμισμένους τους ώμους. Μειώθηκαν οι πόνοι στο σώμα και στα άκρα. Οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν ότι μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει πιο εύκολα και το αντίστροφο.
 • Οι συζητήσεις είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον καθώς οι συμμετέχοντες δεν είχαν την ευκαιρία να ψάξουν κάτι στο Google. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκαν οι ιστορίες από προσωπικά βιώματα και ιδέες.
 • Οι συμμετέχοντες έδιναν περισσότερη προσοχή στις συζητήσεις. Θυμόντουσαν λεπτομερώς τι ειπώθηκε ανάμεσά τους, αλλά και τις λεπτομέρειες από τις ζωές των άλλων ανθρώπων που διαφορετικά θα είχαν «χαθεί» στη θάλασσα των πληροφοριών που θα αντάλλαζαν online. Δημιούργησαν την δική τους άποψη από την προσωπική επαφή χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν στο Internet το όνομα της κάθε επαφής που γνώριζαν εκεί.
 • Βελτιώθηκε ο ύπνος των συμμετεχόντων. Οι περισσότερες οθόνες εκπέμπουν την γνωστή «μπλε ακτινοβολία» όπου στέλνει σήματα στο σώμα μας να μας κρατάει ξύπνιους. Χωρίς την παρουσία των οθονών, βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.
 • Σκέφτηκαν και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις. Χωρίς την διαρκή απόσπαση προσοχής από τα ψηφιακά ερεθίσματα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν πιο βαθιά και ουσιαστικά.

Παρόλο που τα παραπάνω δεδομένα έχουν συλλεχθεί μετά από ολιγοήμερη αποχή από τον ψηφιακό κόσμο (Digital Detox Retreat) φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά δεδομένα πώς ισχύουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και για την μονοήμερη αποχή (Digital Detox Workshop). Μάλιστα η εταιρία δήλωσε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν ένα Digital Detox workshop ή retreat με φίλους ή την οικογένειά τους ενώ πολλοί σημειώνουν για την εμπειρία ότι «τους άλλαξε την ζωή!».

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο INC από τον Geoffrey James στις 7 Ιουνίου 2019: https://www.inc.com/geoffrey-james/what-a-one-day-digital-detox-does-for-your-brain-its-pretty-amazing.html