Λίγα λόγια για το Digital Detox

Ο προβληματισμός

Η τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή μας και αυξάνει τη λειτουργικότητά μας σε πολλούς τομείς της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι, οτιδήποτε και αν κάνουμε. Πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις και στην ψυχική μας υγεία.

Τις περισσότερες φορές, βγαίνοντας έξω από το σπίτι ή το γραφείο μας, συναντάμε πολλούς ανθρώπους αλλά οι περισσότεροι κοιτούν το κινητό τους ή μιλούν στο τηλέφωνο.

Συνήθως, ξυπνάμε, κοιμόμαστε, τρώμε, γυμναζόμαστε και βγαίνουμε έξω, ενώ είμαστε online. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το κινητό ή τον υπολογιστή μας ως “ασπίδα” για να μη νιώθουμε άβολα.

Χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για

  • να εργαστούμε,
  • να ενημερωθούμε,
  • να επικοινωνήσουμε,
  • να διασκεδάσουμε,
  • να χαλαρώσουμε,
  • να φάμε,
  • να οδηγήσουμε,
  • ακόμη και για να μετρήσουμε τα βήματά μας,

αλλά και σε πολλές ακόμη δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας.

“Βομβαρδιζόμαστε” από ειδοποιήσεις & προτροπές, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Δεν αφήνουμε λίγο χώρο και χρόνο μέσα στη μέρα μας για να βαρεθούμε ή να μην είμαστε απασχολημένοι. Είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι, μερικές φορές έως και 24 ώρες το 24ωρο. Κοιμόμαστε, ξυπνάμε, ελέγχουμε το κινητό ή τις υπόλοιπες συσκευές μας. Είμαστε alert διαρκώς για να ενημερωθούμε για ό,τι συμβαίνει.

Η έρευνα και οι συνέπειες

79%
του πληθυσμου νιώθει ότι χρησιμοποιει περισσοτερο απο οσο πραγματικα χρειαζεται τις ψηφιακες συσκευες στην καθημερινοτητα του.

Online= Ευκολία

Ή μήπως όχι;

Οι συνέπειες της διαρκούς συνδεσιμότητας είναι πολλές. Καταλήγουμε καθημερινά συνδεδεμένοι για πολλές ώρες, από διαφορετικές συσκευές, αλλά διαρκώς μπροστά από μια οθόνη. Οι περισσότεροι έχουμε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας μπροστά από κάποια οθόνη, η διάθεσή μας είναι κακή ενώ πολλές φορές δεν νιώθουμε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Η αυξημένη χρήση των ψηφιακών συσκευών καθημερινά συνδεέται με μια σειρά από συμπτώματα και παθήσεις όπως:

Δυσκολία στον ύπνο
100
Μυοσκελετικά προβλήματα, κυρίως στον αυχένα, την πλάτη και τα χέρια
87
Αυξημένα επίπεδα άγχους
69
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος για την εικόνα του εαυτού
84
Προβλήματα στην επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις
61
Δυσκολία συγκέντρωσης
89

Τι είναι το Digital Detox

Τι είναι το "Digital Detox" ή στα ελληνικά "ψηφιακή αποτοξίνωση";

"Digital Detox: Η περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, αξιοποιώντας την για τη μείωση του άγχους ή την επικέντρωση της προσοχής στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον."
Oxford Dictionary

Το Digital Detox- Ψηφιακή αποτοξίνωση είναι μια περίοδος που είμαστε αποσυνδεδεμένοι και παρατηρούμε πότε και γιατί έχουμε την ανάγκη να είμαστε online.  Πολλές φορές μπορεί να είμαστε συνδεδεμένοι από υποχρέωση, πλήξη, μοναξιά, ενδιαφέρον ή για να επικοινωνήσουμε. Αρκεί να αποφασίσουμε ότι θα λάβουμε μια απόσταση από τον ψηφιακό κόσμο για λίγο, παρατηρώντας τον εαυτό μας.

Αρχικά, η προσωπική μας αποσύνδεση μπορεί να διαρκέσει από κάποια λεπτά μέχρι μερικές ημέρες. Όταν αποσυνδεόμαστε, λαμβάνουμε τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να καταλάβουμε καλύτερα τι αισθανόμαστε και τι θέλουμε. Πώς μας επηρεάζουν οι εικόνες και τα νέα που λαμβάνουμε από τη διαρκή συνδεσιμότητα; Την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε, θα έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να το κάνουμε συνειδητά και να καταλαβαίνουμε γιατί το έχουμε ανάγκη.

πώς θα κάνω digital detox;

Κάποια από τα οφέλη της ισορροπημένης χρήσης των ψηφιακών συσκευών είναι:

Η καλύτερη συγκέντρωση
100
Η βελτίωση της απόδοσης
87
Η χαλάρωση
69
Η βελτίωση της διάθεσης
84
Ο καλύτερος ύπνος
61
Η μείωση του άγχους
89
Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων
89
Η απόκτηση ελεύθερου χρόνου
89

Αποτελέσματα

Μια ομάδα νευροπιστημόνων μελέτησε εκτενώς τα αποτελέσματα και την επίδραση που είχε στους συμμετέχοντες η ολιγοήμερη αποχή από την τεχνολογία (Digital Detox Retreat).

Digital Wellness Movement σε όλο τον κόσμο

Παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί ένα “κίνημα” από ανθρώπους που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω από την ψηφιακή ισορροπία και τα οφέλη αυτής. Πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά σεμινάρια στην ορθή χρήση των ψηφιακών συσκευών. Η ομάδα μας αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας με στόχο να φέρει τα πιο πρόσφατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαλεία και στην Ελλάδα.

  • Περισσότερα για τους συνεργάτες μας από όλο τον κόσμο: Συνεργασίες.

Ταυτόχρονα, πολλές εταιρίες έχουν αναπτύξει τη δική τους Digital Wellness στρατηγική με στόχο την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων τους.

Η ιδέα του Digital Detox Experience

Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των ανθρώπων ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές συνειδητά, βρίσκοντας την ισορροπία στην καθημερινότητα, χωρίς να την “δαιμονοποιήσουμε”. Δημιουργήσαμε offline εμπειρίες, τα βιωματικά σεμινάρια αποσύνδεσης (Digital Detox Workshops) ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να "ξεκολλήσουν" από τις οθόνες τους.

Πώς το κάνουμε αυτό; Συγκεντρώνουμε υλικό, ιδέες και ανεβάζουμε άρθρα που μπορούν να τους φανούν χρήσιμα για να βρουν την ψηφιακή ισορροπία. Ταυτόχρονα, έχουμε δημιουργήσει και το πρώτο Digital Detox Workshop και Retreat στην Ελλάδα για ιδιώτες και επιχειρήσεις όπου οι συμμετέχοντες είναι offline καθ'όλη την διάρκειά τους, απολαμβάνοντας την ηρεμία της αποσύνδεσης και μαθαίνοντας πως να βρίσκουν την ισορροπία καθημερινά. Η λύση δεν είναι να μην ζούμε μέσα στην τεχνολογία αλλά να βρούμε το μέτρο στην χρήση της. Η ομάδας μας αποτελείται από καταρτισμένους επαγγελματίες όπου το κάθε μέλος της συνεισφέρει από την δική του επαγγελματική πλευρά στις διαφορετικές δραστηριότητες και στο υλικό των σεμιναρίων & των άρθρων. Περισσότερα για την ομάδα μας εδώ!

 

Οι εμπειρίες

Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από εμπειρίες αποσύνδεσης (Workshops και Retreats) για ιδιώτες και επιχειρήσεις όπου οι συμμετέχοντες καθ'όλη τη διάρκειά τους είναι offline. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία και πρακτικές, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στην ισορροπημένη χρήση ενώ ταυτόχρονα περνούν καλά παίρνοντας μια απόσταση από τον ψηφιακό κόσμο!

 

 

 

Αν νιώθεις ότι:

✓ Ελέγχεις διαρκώς τα emails/μηνύματα/ειδοποιήσεις στις συσκευές σου

✓ Δεν δίνεις αρκετό χρόνο στον εαυτό σου για να χαλαρώνει και να αποσυμπιέζεται

✓ Scroll-άρεις ασταμάτητα, χωρίς νόημα

✓ Έχεις την ανάγκη να ελέγξεις τα social media σου ενώ είσαι με παρέα

✓ Θέλεις να ελέγξεις το κινητό σου ενώ μόλις έχεις ξυπνήσει ή λίγο πριν κοιμηθείς ή/και για να “νανουριστείς”

✓ Δεν μπορείς να φας, να πας στην τουαλέτα, να περπατήσεις χωρίς να έχεις μαζί τη συσκευή σου

✓ Επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία σου από τη χρήση της τεχνολογίας

✓ Διαταράσσονται οι διαπροσωπικές σου σχέσεις

✓ Είσαι περισσότερο online από όσο πραγματικά χρειάζεται

Τότε σε περιμένουμε!

Κατά τη διάρκεια των εμπειριών εφαρμόζονται πρακτικές mindfulness, δημιουργικές δραστηριότητες αλλά και διαδραστικές, βιωματικές ασκήσεις.

Κανείς δεν ζητάει περισσότερο χρόνο με το κινητό ή τον υπολογιστή του… αντιθέτως αναζητάει περισσότερο χρόνο με τους γύρω του!

 

Ιδέες και άρθρα

Ταυτόχρονα, έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από ιδέες, άρθρα και υλικό για να ανακαλύψεις τους τρόπους να χρησιμοποιείς συνειδητά τις ψηφιακές σου συσκευές. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεις την αλόγιστη χρήση τους και βελτιώνεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τους γύρω σου!