Λίγα λόγια για το Digital Detox

Ο προβληματισμός

Η τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή μας και αυξάνει τη λειτουργικότητά μας. Έχει όμως και ως αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι.Πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις και στην ψυχική μας υγεία.

Τις περισσότερες φορές, βγαίνοντας έξω από το σπίτι ή το γραφείο μας, συναντάμε πολλούς ανθρώπους αλλά οι περισσότεροι κοιτούν το κινητό τους ή μιλούν στο τηλέφωνο.

Συνήθως, ξυπνάμε, κοιμόμαστε, τρώμε, γυμναζόμαστε και βγαίνουμε έξω, ενώ είμαστε online. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το κινητό ή τον υπολογιστή μας ως “ασπίδα” για να μη νιώθουμε άβολα.

Χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για

 • να εργαστούμε,
 • να ενημερωθούμε,
 • να επικοινωνήσουμε,
 • να διασκεδάσουμε,
 • να χαλαρώσουμε,
 • να φάμε,
 • να οδηγήσουμε,
 • ακόμη και για να μετρήσουμε τα βήματά μας,

αλλά και σε πολλές ακόμη δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας.

“Βομβαρδιζόμαστε” από ειδοποιήσεις & προτροπές, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Δεν αφήνουμε λίγο χώρο και χρόνο μέσα στη μέρα μας για να βαρεθούμε ή να μην είμαστε απασχολημένοι. Είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι, μερικές φορές έως και 24 ώρες το 24ωρο. Κοιμόμαστε, ξυπνάμε, ελέγχουμε το κινητό ή τις υπόλοιπες συσκευές μας. Είμαστε alert διαρκώς για να ενημερωθούμε για ό,τι συμβαίνει.

Η έρευνα και οι συνέπειες

79%
του πληθυσμου νιώθει ότι χρησιμοποιει περισσοτερο απο οσο πραγματικα χρειαζεται τις ψηφιακες συσκευες στην καθημερινοτητα του.

Online= Ευκολία

Ή μήπως όχι;

Οι συνέπειες της διαρκούς συνδεσιμότητας είναι πολλές. Καταλήγουμε καθημερινά συνδεδεμένοι για πολλές ώρες, από διαφορετικές συσκευές, αλλά διαρκώς μπροστά από μια οθόνη. Οι περισσότεροι έχουμε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας μπροστά από κάποια οθόνη, η διάθεσή μας είναι κακή ενώ πολλές φορές δεν νιώθουμε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Η αυξημένη χρήση των ψηφιακών συσκευών καθημερινά συνδεέται με μια σειρά από συμπτώματα και παθήσεις όπως:

Δυσκολία στον ύπνο
100
Μυοσκελετικά προβλήματα, κυρίως στον αυχένα, την πλάτη και τα χέρια
87
Αυξημένα επίπεδα άγχους
69
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος για την εικόνα του εαυτού
84
Προβλήματα στην επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις
61
Δυσκολία συγκέντρωσης
89

Τι είναι το Digital Detox

πώς θα κάνω digital detox;

Τι είναι το "Digital Detox" ή στα ελληνικά "ψηφιακή αποτοξίνωση";

"Digital Detox: Η περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, αξιοποιώντας την για τη μείωση του άγχους ή την επικέντρωση της προσοχής στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον."
Oxford Dictionary

Το Digital Detox- Ψηφιακή αποτοξίνωση είναι μια περίοδος που είμαστε αποσυνδεδεμένοι και παρατηρούμε πότε και γιατί έχουμε την ανάγκη να είμαστε online.  Πολλές φορές μπορεί να είμαστε συνδεδεμένοι από υποχρέωση, πλήξη, μοναξιά, ενδιαφέρον ή για να επικοινωνήσουμε. Μερικές φορές χρειάζεται να αποφασίσουμε ότι θα λάβουμε μια απόσταση από τον ψηφιακό κόσμο για λίγο, παρατηρώντας τον εαυτό μας.

Αρχικά, η προσωπική μας αποσύνδεση μπορεί να διαρκέσει από κάποια λεπτά μέχρι μερικές ημέρες. Όταν αποσυνδεόμαστε, λαμβάνουμε τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να καταλάβουμε καλύτερα τι αισθανόμαστε και τι θέλουμε. Πώς μας επηρεάζουν οι εικόνες και τα νέα που λαμβάνουμε από τη διαρκή συνδεσιμότητα; Την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε, θα έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να το κάνουμε συνειδητά και να καταλαβαίνουμε γιατί το έχουμε ανάγκη.

Κάποια από τα οφέλη της ισορροπημένης χρήσης των ψηφιακών συσκευών είναι:

Η καλύτερη συγκέντρωση
100
Η βελτίωση της απόδοσης
87
Η χαλάρωση
69
Η βελτίωση της διάθεσης
84
Ο καλύτερος ύπνος
61
Η μείωση του άγχους
89
Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων
89
Η απόκτηση ελεύθερου χρόνου
89

Αποτελέσματα έρευνας

Μια ομάδα νευροπιστημόνων μελέτησε εκτενώς τα αποτελέσματα και την επίδραση που είχε στους συμμετέχοντες η ολιγοήμερη αποχή από την τεχνολογία (Digital Detox Experience).

Digital Wellness Movement σε όλο τον κόσμο

Παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί ένα “κίνημα” από ανθρώπους που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω από την ψηφιακή ισορροπία και τα οφέλη αυτής. Πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ψυχαγωγικές εμπειρίες και προσπαθούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ορθή χρήση των ψηφιακών συσκευών. Η ομάδα μας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσα από τις δράσεις και το υλικό που προσφέρει. 

Το Digital Detox Experience

Δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο project για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με την ψηφιακή ισορροπία ώστε να βελτιώσουν την ζωή τους. Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές συνειδητά, βρίσκοντας την ισορροπία στην καθημερινότητα, χωρίς να την “δαιμονοποιήσουμε”.

Πώς το καταφέρνουμε;
 • Δημιουργούμε υλικό με τη μορφή οδηγών (Digital Detox Kits) που σε βοηθούν να αποσυνδεθείς οργανωμένα στην καθημερινότητά σου.
 • Δημιουργούμε άρθρα που θα βρεις εδώ.
 • Συγκεντρώνουμε ιδέες για να απασχοληθείς όσο θα είσαι offline ή να μάθεις περισσότερα για το Digital Wellness, θα τις βρεις εδώ.

 

Αν νιώθεις ότι:

✓ Ελέγχεις διαρκώς τα emails/μηνύματα/ειδοποιήσεις στις συσκευές σου

✓ Δεν δίνεις αρκετό χρόνο στον εαυτό σου για να χαλαρώνει και να αποσυμπιέζεται

✓ Scroll-άρεις ασταμάτητα, χωρίς νόημα

✓ Έχεις την ανάγκη να ελέγξεις τα social media σου ενώ είσαι με παρέα

✓ Θέλεις να ελέγξεις το κινητό σου ενώ μόλις έχεις ξυπνήσει ή λίγο πριν κοιμηθείς ή/και για να “νανουριστείς”

✓ Δεν μπορείς να φας, να πας στην τουαλέτα, να περπατήσεις χωρίς να έχεις μαζί τη συσκευή σου

✓ Επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία σου από τη χρήση της τεχνολογίας

✓ Διαταράσσονται οι διαπροσωπικές σου σχέσεις

✓ Είσαι περισσότερο online από όσο πραγματικά χρειάζεται

Τότε χρειάζεσαι ένα οργανωμένο διάλειμμα!

Κανείς δεν ζητάει περισσότερο χρόνο με το κινητό ή τον υπολογιστή του… αντιθέτως αναζητάει περισσότερο χρόνο με τους γύρω του!