Digital Detox vs Καραντίνα

Οι περιορισμοί λόγω του Covid-19 πάνε και έρχονται και οι ατέλειωτες ώρες μπροστά από τις οθόνες δεν σταματούν. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, οι περισσότεροι στραφήκαμε στις ψηφιακές μας συσκευές για να επικοινωνήσουμε, να εργαστούμε, να χαλαρώσουμε και να ενημερωθούμε.

Φαίνεται ότι οι προσπάθειες για να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε online κατά τη διάρκεια μιας καραντίνας, είναι αδύνατο να συνεχιστούν. Κατά την περίοδο ενός lockdown, ο ψηφιακός κόσμος είναι μια ανακούφιση και παρηγοριά για τις δύσκολες στιγμές. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την περίοδο του περιορισμού, οι περισσότεροι από εμάς νιώσαμε άγχος, ανησυχία και φόβο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μια σειρά από νέες συνήθειες.

Πως όμως μπορούμε να διαχειριστούμε τις νέες συνήθειες που δημιουργήσαμε; Πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε, ενώ πολλά από όσα θα θέλαμε να συμμετέχουμε, γίνονται πλέον μόνο online;

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα υπνοδωμάτια και οι κουζίνες μετατράπηκαν σε γραφεία. Τα παιδιά χρησιμοποιήσαν τις οθόνες ακόμα περισσότερο καθώς αυτός ήταν ο τρόπος για να μαθαίνουν, να διασκεδάζουν και να εκτονώνονται. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται απο το σπίτι τους. Οι προσωρινές συνήθειες μπορεί να παρέμειναν αλλά αλλάζουν ή προσαρμόζονται στις ανάγκες μας.

Το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία στην ψηφιακή μας ζωή είναι να βάλουμε όρια.

Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποια όρια στις ώρες και τους χώρους που χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές συσκευές μας. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι η χρήση του υπολογιστή για δουλειά να γίνεται μόνο τις ώρες που είναι απαραίτητο. Να εργαζόμαστε τις ώρες που θα είχαμε και φυσική παρουσία στη δουλειά μας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάποιο χώρο που θα είναι το «γραφείο» μας για όλη τη διάρκεια που δουλεύουμε από το σπίτι μας. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να “προσομοιώσουμε” το περιβάλλον του γραφείου στο σπίτι μας ώστε να είμαστε αποδοτικοί.

Το επόμενο βήμα είναι να προστατέψουμε τον ύπνο μας.

Μια από τις βασικές μας ανάγκες που επηρεάστηκε κατά τη διάρκεια του περιορισμού, είναι ο ύπνος. Αυτό συνέβη λόγω των αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά και στο στρες που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η προσπάθεια να περιορίσουμε τη χρήση των οθονών για κάποια ώρα πριν τον ύπνο, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση τους. Ακόμη, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε χώρους μέσα στο σπίτι μας που να μην χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές συσκευές μας (π.χ. στο υπνοδωμάτιο) καθόλου. Για παράδειγμα, το υπνοδωμάτιο να χρησιμοποιείται μόνο για τον ύπνο μας.

Μια άλλη υπηρεσία που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είναι η χρήση των κλήσεων μέσω video για συναντήσεις με φίλους ή συνεργάτες.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βιντεοκλήσεις με τηλεφωνική ή φυσική επαφή.

Η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να έχει παραμείνει και να μην θέλουμε ή να μην μπορούμε να την αλλάξουμε. Μια απλή αλλαγή που μπορούμε να δοκιμάσουμε χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα της επικοινωνίας, είναι να διαλέξουμε την επόμενη φορά να μιλήσουμε στο τηλέφωνο ή να συναντήσουμε από κοντά τους συνομιλητές μας κρατώντας τις αποστάσεις. Μπορεί να μας «στοιχίσει» περισσότερο χρόνο στις μετακινήσεις και τα μέτρα που θα λάβουμε, αλλά σίγουρα θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι μετά το τέλος της συνάντησης και θα ενισχύσουμε τη σχέση μας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτά που μας έλειψαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του περιορισμού ήταν τα καφέ, τα εστιατόρια, οι παραλίες και τα ταξίδια. Η έρευνα δείχνει ότι μας έλειψαν τα μέρη και οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την κοινωνική συναναστροφή. Οι συνθήκες μπορεί να δυσκολεύουν αλλά εμείς χρειάζεται να προσπαθούμε για τη βελτίωση της υγείας μας.

Δες εδώ πώς μπορείς να ξεκινήσεις βρίσκοντας την ψηφιακή ισορροπία με τη χρήση του κινητού.

Ας επιστρέψουμε όσο γίνεται με προσοχή στις συνήθειες μας!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: