6 μικρά βήματα για να ξεκινήσεις με το Digital Detox

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις με το Digital Detox αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Σκέφτεσαι: εντάξει, θα κλείσω το κινητό και μετά; Τι θα κάνω; Το πιο σημαντικό είναι ότι πήρες την απόφαση να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να κάνεις ένα διάλειμμα.

1ο βήμα: Πάρε έμπνευση

Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις έμπνευση πριν αποσυνδεθείς! Ψάξε videos, διάβασε βιβλία, πάρε ιδέες για το πως θα μπορούσες να ξεκινήσεις. Μπορείς αρχικά να ακολουθήσεις τα βήματα που έχουμε συγκεντρώσει και σου προτείνουμε, κατεβάζοντας τον mini οδηγό που έχουμε φτιάξει για μια ισορροπημένη ψηφιακή ζωή, ώστε να πάρεις ιδέες (θα τον βρεις εδώ).

2ο βήμα: Βάλτο στο πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις στο πρόγραμμά σου τις ώρες που θέλεις να αποσυνδέεσαι και να το τηρείς. Ξεκίνα με ρεαλιστικούς στόχους όπως π.χ. να είσαι 15’ την ημέρα offline ώστε να μπορείς να δεις την εξέλιξη. Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα για το πως θα έμοιαζε μια εβδομάδα σου με 15-30’ αποσύνδεσης καθημερινά, μπορείς να γραφτείς στο Screen Free Week Challenge που έχουμε δημιουργήσει και κάθε μέρα για μια εβδομάδα να σου στέλνουμε ένα challenge αποσύνδεσης. Είναι δωρεάν και θα σε βοηθήσει να κάνεις μικρά βήματα καθημερινά για να καταφέρεις να αποσυνδεθείς για περισσότερο χρόνο αργότερα. Μπορείς να λάβεις το υλικό εδώ!

3ο βήμα: Πώς θα αποσυνδεθείς;

Πώς θα ξεκινήσεις με την αποσύνδεση; Ξεκίνα να σταματάς να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα social media, π.χ. δώσε την υπόσχεση: δεν θα μπω στο Instagram για 1 ημέρα! Θα πρέπει να επιλέξεις πως θα αποσυνδεθείς. Αν θα είναι ολοκληρωτική αποσύνδεση, κλείνοντας το κινητό, το tablet και τους υπολογιστές ή αν απλά θα σταματήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιείς κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές.

4ο βήμα: Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες

Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις το Digital Detox στην καθημερινότητά σου, ξεκίνα να σκέφτεσαι offline δραστηριότητες που θα σου άρεσαν να κάνεις ενώ θα είσαι offline. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι από το να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό μέχρι να φτιάξεις τον κήπο ή να χαλαρώσεις με ένα ζεστό μπάνιο. Ό,τι και αν επιλέξεις (μπορείς να πάρεις ιδέες εδώ) κατάγραψέ το και εφάρμοσέ το!

5ο βήμα: Ενίσχυσε την συγκέντρωσή σου σε ό,τι κάνεις

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το mindfulness (δες εδώ περισσότερα) και πόσο μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητά σου για να έχεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις. Προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε δραστηριότητα και να είσαι «εκεί» όταν τις απολαμβάνεις. Για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να διαβάζεις κάθε ενότητα συνεχόμενα, χωρίς να σταματάς διαρκώς για να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις που έχει το κινητό σου, με αυτό τον τρόπο η προσοχή σου μένει σταθερή σε ό,τι κάνεις.

6ο βήμα: Αξιολόγησε την εμπειρία σου

Πριν επιστρέψεις στον ψηφιακό κόσμο ολοκληρωτικά, αξιολόγησε την εμπειρία που έζησες, καταλαβαίνοντας που σε ωφέλησε, πώς ένιωσες αλλά και πως θα μπορούσες να την εφαρμόζεις στην καθημερινότητα. Είτε πρόκειται για μια μικρή εμπειρία λίγων ωρών είτε πρόκειται για μια μεγαλύτερη εμπειρία, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις ό,τι μπορείς από αυτήν και να δεις αν τελικά ένιωσες κάποιο από τα οφέλη του Digital Detox.

Τι σχέση έχουν τα προσωπικά δεδομένα με την ψηφιακή αποτοξίνωση και το ψηφιακό μας αποτύπωμα;

Εκ πρώτης όψεως, τα προσωπικά μας δεδομένα και η προστασία τους δεν φαίνεται να συνδέονται με τη διαδικασία της ψηφιακής αποτοξίνωσης. Ψηφιακή αποτοξίνωση (Digital Detox) είναι η αποστασιοποίηση από τις ψηφιακές μας συσκευές και η μείωση του χρόνου που περνάμε σε αυτές προκειμένου να εναποθέσουμε χρόνο σε πιο ποιοτικές δραστηριότητες, καθότι η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και έκθεση στο διαδίκτυο φαίνεται να έχουν (και) αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά μας (Περισσότερα εδώ).

 Πώς αφήνουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα;

Παρόλα αυτά, μειώνοντας το χρόνο που περνάμε στο κινητό, το λάπτοπ ή το τάμπλετ μας το αποτέλεσμα είναι πως μειώνεται σημαντικά και το ψηφιακό μας αποτύπωμα.

Ας αναλογιστούμε πόσα προσωπικά μας δεδομένα δίνουμε καθημερινώς στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε. Ξεκινάμε από το λεπτό στο οποίο συνδεθήκαμε, που αφήσαμε το like μας, τι στείλαμε σε φίλους, τι απαντήσαμε σε αναρτήσεις τρίτων και το πιο σημαντικό, την μοναδική μας τοποθεσία που μαρτυράει το που βρισκόμαστε κάθε λεπτό.

Το δεδομένο της τοποθεσίας μας δίνεται κυρίως:

(α) από την ενεργοποίηση της τοποθεσίας γενικότερα στο κινητό,

(β) συγκεκριμένα στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά αλλά και

(γ) όταν συνοδεύουμε τις αναρτήσεις μας στα κοινωνικά δίκτυα με την τοποθεσία μας.

Ποιός διαχειρίζεται τον "ψηφιακό χάρτη" μου; Πώς ξέρει η Google που βρίσκομαι και που έχω κινηθεί;

Το πρόβλημα που προκύπτει από τις παραπάνω ενέργειες είναι πως δημιουργείται μέσω του κινητού μας ένας ψηφιακός χάρτης που καταγράφει την κάθε μας κίνηση. Οι περισσότερες εφαρμογές που πλέον χρησιμοποιούμε συνδέονται με τη Google, η οποία και συλλέγει όλα μας τα δεδομένα από τις εφαρμογές. Αυτό γίνεται είτε διότι συνδεόμαστε με το Google account μας στην εκάστοτε εφαρμογή, είτε επειδή η Google έχει διμερείς συμφωνίες με τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς (Facebook, Apple) σύμφωνα με τις οποίες ανταλλάσσονται δεδομένα προκειμένου να αυξηθεί το user engagement και να δημιουργηθούν πιο στοχευμένες για το χρήστη διαφημίσεις.

Για να αποτυπωθούν τα παραπάνω, είναι ενδιαφέρον να δούμε το εξής: η Google δημιουργεί ένα εξατομικευμένο χρονολόγιο για τον κάθε χρήστη. Το δικό σας χρονολόγιο μπορείτε να το βρείτε πηγαίνοντας στο ‘Google Maps’ και έπειτα στο ‘Your timeline. Επιλέγοντας τη χρονιά, το μήνα και την ημέρα που θέλετε, μπορείτε να δείτε που βρισκόσασταν ανά πάσα στιγμή, τι ώρα φτάσατε εκεί, τι ώρα φύγατε από εκεί αλλά ακόμα και το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιήσατε για να φτάσετε και να φύγετε (πόδια, ποδήλατο, αυτοκίνητο) καθώς και πόση ώρα σας πήρε να φτάσετε στον επόμενο προορισμό σας.

Η μόνη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί το χρονολόγιο είναι να είναι ενεργοποιημένη η χρήση της τοποθεσίας στον λογαριασμό Google μας. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα κινητά έχουν εξαρχής ενεργοποιημένη την τοποθεσία και για να απενεργοποιηθεί πρέπει ο χρήστης να κάνει την αντίστοιχη ενέργεια, κάτι που φαίνεται να είναι αντιφατικό με το δικαίωμα του χρήστη στην ενημέρωση για τη διαχείριση των προσωπικών του δεδομένων, σύμφωνα με το δικαίωμα ενημέρωσης και διαφάνειας του GDPR.  Έχοντας πάνω μας το κινητό μας να εκπέμπει συνεχώς σήμα, η Google έχει μία πλήρη αποτύπωση του πού βρισκόμαστε αλλά και τι κάνουμε (ανάλογα με το που βρίσκομαι, κάνω και την αντίστοιχη δραστηριότητα). Ενώ η ιχνηλάτηση γίνεται με τη συγκατάθεση του χρήστη, ο χρήστης δεν έχει πλήρη επίγνωση της χαρτογράφησης που γίνεται, όπως και το γιατί γίνεται. Τι λόγο έχει η Google να συλλέγει τόσα δεδομένα για έναν χρήστη;

Υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα;

Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 22 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 25 Μαϊου του 2018. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 22 της νομοθεσίας απαγορεύει ρητά τη δημιουργία προφίλ μέσω αυτοματοποιημένων μέσων (ή αλλιώς αλγορίθμων), όπως είναι οι εφαρμογές στα κινητά. Η δημιουργία προφίλ είναι η συλλογή δεδομένων από διαφορετικές πηγές σε ένα μέρος, με βάση τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν συμπεράσματα για τις συνήθειες του χρήστη, τις προτιμήσεις του και τις επιλογές του. Παραδείγματος χάριν, βλέποντας τα σημεία που επισκέπτεται ο χρήστης κατά τη διάρκεια της ημέρας του μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα του αν εργάζεται ή όχι, αν σπουδάζει ή όχι, αν του/της αρέσει να περνάει πολλές ώρες έξω ή μέσα στο σπίτι, αν αθλείται και πόσο κ.ο.κ.

Tο να έχουμε ανοιχτή την τοποθεσία στο κινητό μας αλλά και σε όλες τις εφαρμογές μας, δεν είναι κάτι αμελητέο. Επομένως, το να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση βλέπουμε πως μπορεί να συνδέεται και με άλλους τομείς της ιδιωτικής μας ζωής, εκτός από το να βρούμε ισορροπία στη χρήση μεταξύ οθονών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Γράφει η Αλκμήνη Γιαννή, αρθρογράφος νομικών θεμάτων στο Digital Detox Experience, περισσότερα για εκείνη μπορείτε να μάθετε εδώ!

«Έπεσαν» το Facebook & το Instagram… και τώρα;

Πατάς το Refresh και δεν γίνεται τίποτα, στέλνεις το μήνυμα και δεν φτάνει ποτέ, συνειδητοποιείς ότι έχεις σήμα, μπαταρία, όρεξη και τα ό,τι χρειάζεται για να λειτουργούν όλα ρολόι αλλά… συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα είναι τελικά στο Facebook/ Instagram/ What’s app που έχουν «πέσει».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό οπότε έχεις και πολλές ακόμα εφαρμογές επικοινωνίας για να μπορέσεις να συνεννοηθείς. Τα μηνύματα σε άλλες εφαρμογές ξεκινάνε να πάνε και να έρχονται… «κόλλησε το messenger», «έχεις το κινητό του Γιώργου γιατί μιλούσαμε στο messenger και δεν έχω το κινητό του για να τον βρω;»

Αφού ξεπερνάς τον πρώτο πανικό, έρχεται το επόμενο βήμα. Θες να χαζέψεις και είναι όλα «κολλημένα», scroll-άρεις προς τα κάτω και δεν «κινείται» τίποτα! Προσπαθείς μάταια να αποσπάσεις την προσοχή σου από την δουλειά, από τις υποχρεώσεις σου, δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις και ταυτόχρονα έχεις αρχίσει και νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει και δεν το γνωρίζεις. Αρχίζουν οι καταστροφικές σκέψεις… μήπως δεχόμαστε κάποια επίθεση; Μήπως έχει συμβεί κάτι σοβαρό και το χάνω; ( Το γνωστό πλέον Fear Of Missing Out- FOMO).

Οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Και μετά αρχίζουν οι μικρές καταστροφές… Για τους απλούς χρήστες, τα social media είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ψυχαγωγίας κλπ που η διακοπή τους θα δυσκολέψει λίγο την ζωή τους. Τι γίνεται όμως με εκείνους που δουλεύουν μέσα από τα social media ή διαφημίζονται σε αυτά; Πόσοι άνθρωποι μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας για όσες ώρες οι πλατφόρμες είναι «κάτω»;

Και μετά αρχίζουν οι μεγάλες καταστροφές… Κάθε δευτερόλεπτο που το Facebook και το Instagram είναι κάτω, οι τιμές της μετοχής του Facebook στο χρηματιστήριο κάνουν «βουτιές». Συγκεκριμένα, οι απώλειες για το Facebook από το 6ωρο Lockdown στις 4 Οκτωβρίου 2021 έφτασαν τα 7 δις. Ταυτόχρονα ενώ οι πλατφόρμες του Facebook είναι «κάτω»,  οι υπόλοιπες πλατφόρμες, π.χ. το Twitter και το Viber, ανεβαίνουν αμέσως καθώς οι χρήστες στρέφονται προς τις εναλλακτικές πλατφόρμες για να περάσουν τον χρόνο τους.

Τελικά πόσο μέσα στην ζωή μας βρίσκονται τα social media;

Πολύ! Και το καταλαβαίνουμε καλύτερα όταν κάποιος αποφασίζει να «κλείσει» τον διακόπτη, ο οποίος μπορεί να είναι από κάποιο μηχάνημα που δεν λειτούργησε σωστά (γιατί είναι μηχάνημα και θα σταματήσει κάποια στιγμή να δουλεύει!) μέχρι κάποια κυβερνητική επίθεση. Εμείς ποια θέση κρατάμε σε όλη αυτή την συνδεσιμότητα; Μήπως θα πρέπει μέσα από αυτό το αναγκαστικό σβήσιμο να καταλάβουμε ότι το να διατηρήσουμε την ισορροπία στην καθημερινότητα είναι σημαντικό; Τι θα γινόταν αν τελικά κανείς δεν ανέβαζε τίποτα για 2 ώρες καθημερινά και ξέραμε ότι εκείνες τις ώρες τις αφιερώνουμε στον προσωπικό, ιδιωτικό μας χρόνο και χώρο;

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την υπερβολική χρήση των social media;

Ας αναρωτηθούμε τι κάναμε τον ελεύθερο χρόνο που είμασταν αναγκαστικά εκτός των social media και ας αξιολογήσουμε ξανά την αξία και την σημασία που τους δίνουμε στην καθημερινότητα και που ξέρεις.. ίσως την επόμενη φορά «κλείσεις εσύ τον διακόπτη» οικειοθελώς για λίγο!

Μάθε πως μπορείς μέσα από τις offline εμπειρίες μας να επαναξιολογήσεις τον χρόνο που περνάς online!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι πρακτικές του Digital Wellbeing στην εργασιακή καθημερινότητα;

Τον τελευταίο χρόνο, οι εργαζόμενοι στις περισσότερες εταιρίες γνώρισαν μια νέα καθημερινότητα, λόγω της εξ’ αποστάσεως εργασίας ή της εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Πώς επηρέασε του εργαζόμενους; Πώς διαχειρίστηκαν αυτή την κατάσταση ψυχολογικά και πρακτικά;

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πραγματικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εργασιακή καθημερινότητα. Πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι πρακτικές του Digital Wellbeing στην εργασιακή καθημερινότητα ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων; Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολύωρη χρήση των ψηφιακών συσκευών στην ζωή μας επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής μας. Πριν φτάσουμε στην δοκιμή και εφαρμογή ενός Digital Detox, ας δούμε μερικές αλλαγές για την καθημερινότητά μας.

Πόσο χρόνο περνάμε online;

Πρώτα από όλα θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τον χρόνο που περνάμε online. Να καταλάβουμε δηλαδή τον χρόνο που περνάμε μπροστά από κάποια οθόνη, γράφοντας emails, απαντώντας σε μηνύματα, αντιδρώντας σε φωτογραφίες και video κλπ. Ο μέσος όρος των χρηστών φαίνεται ότι περνούν περίπου 2.5 ώρες μπροστά από κάποια οθόνη καθημερινά. Σε αυτό τον χρόνο, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε το γνωστό «doomscrolling», δηλαδή να κάνουμε «scrolling» χωρίς να ψάχνουμε κάτι στην πραγματικότητα ή να τσεκάρουμε μανιωδώς τα email μας μήπως και έχει έρθει κάτι σημαντικό. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε πόσο μέσα στην ημέρα μας χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας και να πάρουμε ένα λεπτό να αξιολογήσουμε αυτό τον χρόνο- αν χρειάζεται ή όχι να τον αφιερώνουμε εκεί.

Τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τον χρόνο που περνάμε online αλλά και να μας βοηθήσουν να μετριάσουν τον ψηφιακό χρόνο. Ταυτόχρονα όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «εργαλεία» και πρακτικές όπως το mindfulness για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την προσοχή μας σε ό,τι κάνουμε όπου και αν είμαστε. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε την συγκέντρωση μας στην παρούσα στιγμή που ζούμε. Ένα άλλο «εργαλείο» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η χειροτεχνία. Η χειροτεχνία αποτελεί έναν τρόπο δημιουργίας και ένα χόμπυ που μπορούμε να ξεκινήσουμε για να μην είμαστε online αλλά και να εξασκήσουμε την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε σε ότι κάνουμε.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την συνήθεια που δημιουργήσαμε;

Βάζοντας όρια! Το κινητό και ο υπολογιστής μας μας τραβούν διαρκώς την προσοχή μέσα από τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα. Είναι απαραίτητο να θέσουμε τα δικά μας όρια στην χρήση τους απενεργοποιώντας όσες εφαρμογές δεν χρειαζόμαστε, όσες ειδοποιήσεις μας απασχολούν περισσότερο από όσο χρειάζεται, κλπ. Δες εδώ πώς μπορείς να ησυχάσεις τον θόρυβο γύρω σου. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όταν εργαζόμαστε και έχουμε μια απλή οπτική επαφή με το κινητό μας, μας αποσπά την προσοχή και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σε οτιδήποτε και αν προσπαθούμε να κάνουμε καθώς ένα μέρος του εγκεφάλου μας απασχολείται με αυτή την ανησυχία (αν έχει φτάσει κάτι στο κινητό μας και δεν το έχουμε δει κλπ).

Ένα βήμα την φορά, μια μικρή αλλαγή, η δοκιμή κάποιων τεχνικών, μπορεί να φέρει το σωστό αποτέλεσμα! Η αύξηση της αποδοτικότητας στον χώρο εργασίας είναι μια πρόκληση που όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να φτάσουν αλλά πολλές φορές χρειάζεται μικρά βήματα για να κατακτηθεί.

Τα σεμινάρια που οργανώνουμε με θέμα το  Digital Wellness για τις επιχειρήσεις βοηθούν τους εργαζόμενους να βελτιώσουν την εργασιακή καθημερινότητά τους. Περισσότερα εδώ!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

5 Mini Digital Detox συνήθειες για την ημέρα σου

Έχεις ακούσει για το Digital Detox, έχεις ακούσει τι είναι, πως μπορείς να ξεκινήσεις αλλά και πως μπορείς να εφαρμόσεις συμβουλές και ιδέες για να βρεις την ψηφιακή ευημερία (Digital Wellness).

Πώς όμως μπορείς μέσα στην ημέρα σου να εφαρμόσεις μερικές συμβουλές αποσύνδεσης για λίγο;

 

 • Μην κοιτάς το κινητό σου μόλις ξυπνήσεις

Δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου να «ξυπνήσει» ήρεμα χωρίς να το βάζεις κατευθείαν «στη δράση» των πληροφοριών και του Internet. Μόλις ξυπνάμε χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο ώστε να καταλάβουμε πως νιώθουμε. Αν πιάσουμε κατευθείαν το κινητό μας και ξεκινήσουμε να ελέγχουμε τα νέα, θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με μεγαλύτερο άγχος.

 

 • Πάρε ένα ξυπνητήρι

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, το έχεις καταλάβει πλέον, ότι το ξυπνητήρι αποτελεί το No.1 “gadget” που πρέπει να αγοράσεις για να μπορέσεις να ξυπνάς με ηρεμία τα πρωινά. Αν σκεφτείς ότι χρησιμοποιώντας το smartphone σου για ξυπνητήρι, η πρώτη κίνηση που κάνεις το πρωί είναι να το πιάσεις για να το κλείσεις. Οπότε, χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι αντί του κινητού, θα καταφέρεις να πάρεις το χρόνο που χρειάζεσαι το πρωί για να ξυπνήσεις ήρεμα.

 

 • Χρησιμοποίησε τις εφαρμογές διαχείρισης χρόνου

Δοκίμασε το δικό σου digital detox (ψηφιακή αποτοξίνωση) από το κινητό ή τις ψηφιακές συσκευές.

Όπως θα έχεις δει, έχουμε κάνει εκτενή αναφορά στις συγκεκριμένες εφαρμογές και τα οφέλη τους. Χρησιμοποίησε τις αμέτρητες εφαρμογές που υπάρχουν σχετικά με το Digital Wellness, για να πάρεις μια ανάσα, για να σου θυμίζει το κινητό σου να αποσυνδεθείς για λίγο κλπ.

 

 • Κατέβασε τα wallpapers μας

Ίσως έχεις δει τα wallpapers που έχουμε ετοιμάσει για να σου θυμίζουν να χαλαρώνεις μέσα στην ημέρα και να «παίρνεις το χρόνο σου»  μακριά από την οθόνη για λίγο. Αν δεν τα έχεις ήδη κατεβάσει, θα τα βρεις εδώ: Wallpapers

 

 • Διαχώρισε το φαγητό από τις οθόνες

Πρόκειται για μια συνήθεια χρόνων η οποία έχει ξεκινήσει από την τηλεόραση και έχει συνεχιστεί τώρα με κάθε λογής οθόνη. Για πολλούς ανθρώπους ταινία ή σειρά χωρίς «Τσιμπολόγημα» δεν νοείται. Ήρθε η στιγμή να το αλλάξουμε! Όσο τρώμε μπροστά από κάποια οθόνη δεν έχουμε την προσοχή μας «εκεί», δεν παρατηρούμε το φαγητό μας και πολλές φορές τρώμε περισσότερο από όσο υπολογίζαμε.

Πώς να μην ελέγχεις διαρκώς τα emails σου

Κάνεις το γνωστό check στις εφαρμογές του smartphone σου και καταλήγεις να ελέγχεις τα Εισερχόμενά σου να δεις αν έχει έρθει κάποιο νέο email, ανεξάρτητα από την ημέρα και την ώρα;

Κατά μέσο όρο ελέγχουμε το φάκελο των Εισερχομένων μας 77 φορές την ημέρα. Τις περισσότερες φορές το κάνουμε από συνήθεια, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μαζί με τον υπόλοιπο έλεγχο στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά. Τα smartphones και οι υπολογιστές έχουν καταλήξει να είναι πηγές άγχους και πίεσης αντί για μέσα επικοινωνίας λόγω της άμεσης σύνδεσης με την δουλειά.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στον έλεγχο των emails σου;

Κλείσε τις ειδοποιήσεις

 

Αν μας παρακολουθείς, θα έχεις διαβάσει ότι λέμε πολύ συχνά ότι είναι πολύ σημαντικό να μειώσεις τις ειδοποιήσεις που δέχεσαι από τις διάφορες εφαρμογές καθώς σου τραβάνε την προσοχή και σε αποσυντονίζουν ενώ ξεκινάς να κάνεις κάποια δραστηριότητα. Μόλις έρθει η ειδοποίηση για την άφιξη του email, το ελέγχεις και καταλήγεις να απαντάς σε αυτό. Η πρόταση συνήθως ξεκινάει: «Να ελέγξω λίγο περί τίνος πρόκειται και θα απαντήσω αργότερα», τις περισσότερες φορές καταλήγεις να απαντήσεις επιτόπου ή να σε απασχολήσει η απάντηση που θα δώσεις.

Δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα ελέγχου των emails

Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 25’ από την στιγμή που θα ελέγξουμε τα emails μας, για να επιστρέψουμε στην παραγωγική κατάσταση που είμασταν πριν φτάσει η ειδοποίηση τους. Αν όμως ορίζαμε εμείς ποιες συγκεκριμένες ώρες θα ελέγχουμε τα emails μας μέσα στην ημέρα; Για παράδειγμα, για όσο είμαστε στην δουλειά, μπορούμε να εφαρμόσουμε να ελέγχουμε τα emails μας το πρώτο 10’ της ώρας- επικεντρώνοντας την προσοχή μας ό,τι κάνουμε για την υπόλοιπη ώρα. Ενώ την ώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι μας, μπορούμε να ελέγχουμε τα email μας έως κάποια συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα ώστε να χαλαρώσουμε στον υπόλοιπο χρόνο.

Σβήσε ό,τι δεν σε αφορά

Πόσες φορές έχεις λάβει μέσα στην ημέρα emails που δεν σε αφορούν; Πόσες φορές έχεις γραφτεί σε newsletters που δεν σε ενδιαφέρουν πια και που τα λαμβάνεις γιατί «κάποτε» γράφτηκες «κάπου». Αφιέρωσε 10’ να κάνεις unsubscribe από τους λογαριασμούς που σου στέλνουν emails που δεν διαβάζεις ποτέ.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Κράτησε την «απόσταση» που χρειάζεσαι από την δουλειά σου, καθώς δεν είναι υποχρέωσή σου να απαντάς σε μηνύματα, emails και κλήσεις εκτός του ωραρίου εργασίας σου. Διάβασε εδώ περισσότερα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση που θεσπίστηκε μόλις φέτος(!).

6 διάσημοι υποστηρικτές της φιλοσοφίας του Digital Wellness

Στα άρθρα μας αναφέρουμε συχνά τα οφέλη που λαμβάνει κανείς από την εφαρμογή των Digital Wellness πρακτικών αλλά και πως μπορεί να ξεκινήσει. Η ισορροπημένη χρήση των ψηφιακών μέσων μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, από την εφαρμογή απλών συμβουλών μέχρι την συμμετοχή σε ολοκληρωμένα workshops και retreats.

Παγκοσμίως, πολλές διάσημες προσωπικότητες έχουν επιλέξει να εφαρμόζουν τα δικά τους «Digital Detox διαλείμματα», για να ηρεμήσουν και να ανακτήσουν δυνάμεις για να συνεχίσουν την προβολή τους online.

Μερικοί από τους «διάσημους» υποστηρικτές του Digital Wellness είναι:

 • Elon Musk

 

Ο Elon Musk, ιδιοκτήτης μεγάλων εταιριών (SPACEX, TESLA) και πατέρας 5 παιδιών έχει παραδεχτεί στο παρελθόν, ότι δεν αντέχει να μην ελέγχει διαρκώς τα email του.

Είναι απαραίτητο για την δουλειά του να βρίσκεται διαρκώς online, να απαντά σε κλήσεις και να μην αγνοεί κανέναν. Παρόλαυτα, έχει αποφασίσει κάθε Σαββατοκύριακο να αποσυνδέεται πλήρως και να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και την οικογένειά του. Αποφάσισε να επιλέξει αυτό τον δρόμο καθώς κατέληξε να μην κοιμάται σχεδόν καθόλου καθημερινά, για να πετύχει τον σκοπό του να βρίσκεται διαρκώς online.

 

 

 • Arianna Huffington

 

Η Arianna Huffington αποφάσισε να γίνει θερμή υποστηρίκτρια των Digital Detox πρακτικών μετά από την κατάρρευση που είχε στο γραφείο της το 2007. Έκτοτε, μιλάει ανοιχτά για το burnout από την διαρκή συνδεσιμότητα. Εφαρμόζει τα “walking meetings” με τους συνεργάτες του σε κοντινά πάρκα κοντά στο γραφείο της ενώ τα απογεύματα αποσυνδέεται πλήρως από τα εργασιακά της emails και ενθαρρύνει και τους υπαλλήλους της να κάνουν το ίδιο!

 

 

 • Steve Jobs

 

Ο Steve Jobs δεν επέτρεπε στα παιδιά του να χρησιμοποιούν I-pads στο σπίτι! Ο άνθρωπος που «έχτισε» την βιομηχανία της τεχνολογίας ήταν ένας low-tech γονιός. Σε πολλές συνεντεύξεις του τόνιζε ότι τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις ψηφιακές συσκευές ώστε να κρατούν την πνευματική τους διαύγεια.

 

 

 

 • Selena Gomez

 

Η τραγουδίστρια Selena Gomez έχει υποστηρίξει ανοικτά πώς τα social media δεν βοηθούν τους ανθρώπους στην ηλικία της να νιώσουν άνετα με τον εαυτό τους, να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν! Η ίδια εφαρμόζει όρια χρήσης των ψηφιακών συσκευών της, ενημερώνοντας τους γύρω της για το διάστημα που είναι offline. Ταυτόχρονα, έχει εφαρμόσει και μεγαλύτερα διαλείμματα, ένα εκ των οποίων διήρκησε 90 ημέρες!

 

 

 • Ed Sheeran

 

Ο τραγουδιστής Ed Sheeran αποφάσισε ότι θα κάνει το δικό του digital detox διαρκείας, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Βλέπω τον κόσμο πλέον από μια οθόνη, θα αποσυνδεθώ για να δω με τα δικά μου μάτια ό,τι χάνω τόσο καιρό!»

 

 

 

 • Madonna

 

Η Madonna παραδέχτηκε ότι αποφάσισε να μειώσει την χρήση των social media καθώς ένιωσε να απομακρύνεται από τα παιδιά της και έχασε την επαφή μαζί τους. Ταυτόχρονα, αναλύει πως τα παιδιά της ξεκίνησαν να συγκρίνονται με άλλους στα social media και ότι έβλαψε σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους.

 

 

 

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αποσυνδεθείς και εσύ για λίγο; Μάθε για τα Digital Detox Workshops και Retreats μας!

 

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

 

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα ενός Digital Detox Retreat; Το πείραμα των νευροεπιστημόνων

Η τεχνολογία και το Internet αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ζωή μας. Παρόλο που το Internet μας «έχει ανοίξει τις πόρτες» σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, βοηθώντας και στηρίζοντας την ζωή μας, αποτελεί ακόμα δίκοπο μαχαίρι στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση του μυαλού μας. Οι νευροεπιστήμονες που μελέτησαν την σχέση μεταξύ του εγκεφάλου μας και της διαρκούς συνδεσιμότητας λόγω της τεχνολογίας, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας αρνητικά, μετατρέποντας τον σε λιγότερο αποδοτικό! Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης «ζημιάς» μπορεί να διορθωθεί ακόμα και με μια σύντομη περίοδο αποχής από τον ψηφιακό κόσμο.

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, η υπερ-έκθεση μας στο Internet μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Να μας δυσκολέψει να θυμόμαστε γεγονότα που συμβαίνουν
 2. Μπορεί να προκαλέσει και να δημιουργήσει εθιστική συμπεριφορά, ειδικά στους gamers
 3. Μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα ζήλιας ή μοναξιάς
 4. Να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονιών, ειδικά στην εφηβική ηλικία
 5. Να δυσκολέψει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
 6. Να φέρει χρόνια προβλήματα αυπνίας
 7. Μπορεί να δυσκολέψει την καλλιέργεια της βαθιάς σκέψης και ανάλυσης

Λόγω της ανησυχίας που προκύπτει από τις παραπάνω συνέπειες, οι ψυχολόγοι έχουν ξεκινήσει να προτείνουν το Digital Detox ως τρόπο αντιμετώπισης και βοήθειας για την «επανεκκίνηση» του μυαλού.

Το πείραμα

H FastCompany.com περιέγραψε το πείραμα όπου έκανε μια ομάδα νευροεπιστημόνων κατά την διάρκεια ενός Digital Detox Retreat. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο Retreat ήταν κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιριών όπου ανάμεσα τους έλαβαν μέρος και 5 νευροεπιστήμονες. Κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα της αποχής λόγω του Digital Detox Retreat:

 • Αυξήθηκε η βλεμματική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες κοίταζαν ο ένας τον άλλον αντί των οθονών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες και πιο ουσιαστικές προσωπικές επαφές και να τους βοηθήσει να κάνουν νέες φιλίες.
 • Βελτιώθηκε η στάση του σώματος των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες κάθονταν πιο ίσια, με κατεβασμένους και ευθυγραμμισμένους τους ώμους. Μειώθηκαν οι πόνοι στο σώμα και στα άκρα. Οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν ότι μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει πιο εύκολα και το αντίστροφο.
 • Οι συζητήσεις είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον καθώς οι συμμετέχοντες δεν είχαν την ευκαιρία να ψάξουν κάτι στο Google. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκαν οι ιστορίες από προσωπικά βιώματα και ιδέες.
 • Οι συμμετέχοντες έδιναν περισσότερη προσοχή στις συζητήσεις. Θυμόντουσαν λεπτομερώς τι ειπώθηκε ανάμεσά τους, αλλά και τις λεπτομέρειες από τις ζωές των άλλων ανθρώπων που διαφορετικά θα είχαν «χαθεί» στη θάλασσα των πληροφοριών που θα αντάλλαζαν online. Δημιούργησαν την δική τους άποψη από την προσωπική επαφή χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν στο Internet το όνομα της κάθε επαφής που γνώριζαν εκεί.
 • Βελτιώθηκε ο ύπνος των συμμετεχόντων. Οι περισσότερες οθόνες εκπέμπουν την γνωστή «μπλε ακτινοβολία» όπου στέλνει σήματα στο σώμα μας να μας κρατάει ξύπνιους. Χωρίς την παρουσία των οθονών, βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.
 • Σκέφτηκαν και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις. Χωρίς την διαρκή απόσπαση προσοχής από τα ψηφιακά ερεθίσματα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν πιο βαθιά και ουσιαστικά.

Παρόλο που τα παραπάνω δεδομένα έχουν συλλεχθεί μετά από ολιγοήμερη αποχή από τον ψηφιακό κόσμο (Digital Detox Retreat) φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά δεδομένα πώς ισχύουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και για την μονοήμερη αποχή (Digital Detox Workshop). Μάλιστα η εταιρία δήλωσε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν ένα Digital Detox workshop ή retreat με φίλους ή την οικογένειά τους ενώ πολλοί σημειώνουν για την εμπειρία ότι «τους άλλαξε την ζωή!».

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο INC από τον Geoffrey James στις 7 Ιουνίου 2019: https://www.inc.com/geoffrey-james/what-a-one-day-digital-detox-does-for-your-brain-its-pretty-amazing.html

Πώς να ξεκινήσεις με το Digital Decluttering

To Digital Decluttering ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια καθώς τα ψηφιακά αρχεία, οι υποχρεώσεις και οι online επικοινωνίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε καθημερινά πλήθος πληροφοριών.

Συγκεντρώνουμε μεγάλο όγκο αρχείων, φωτογραφιών, δεδομένων και όταν χρειαστεί να βρούμε κάτι, τελικά χρειάζεται να ψάξουμε ατελείωτες ώρες προκειμένου να το βρούμε. Ταυτόχρονα, δεχόμαστε τόσες πολλές πληροφορίες που δυσκολευόμαστε να τις διαχειριστούμε και να συγκεντρωθούμε σε ό,τι κάνουμε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Digital Decluttering. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τακτοποιούμε τον ψηφιακό μας χώρο, όπως θα κάναμε και με τα συρτάρια και τις ντουλάπες μας. «Καθαρίζουμε», κάνοντας χώρο όχι μόνο στον υπολογιστή μας αλλά και στο μυαλό μας.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί;

Οργάνωση των αρχείων

Μπορείς να ξεκινήσεις από την οργάνωση των αρχείων στον υπολογιστή, την οργάνωση των αρχείων και φωτογραφιών στο κινητό αλλά και όλων εκείνων των διάσπαρτων στοιχείων που αποθηκεύεις στην επιφάνεια εργασίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σύστημα αποθήκευσης, όπως σε βολεύει, αποθηκεύοντας τα δεδομένα σου σε clouds ή/και φυσικούς δίσκους αποθήκευσης. Ένα μεγάλο «αγκάθι» των περισσότερων είναι οι φωτογραφίες που συσσωρεύονται με την πάροδο των μηνών. Εδώ θα σε βοηθούσε να τις αποθηκεύεις ανά ημερομηνία, περίσταση κλπ.

Ειδοποιήσεις, apps και άλλα

Ξεκινάς να κάνεις κάτι και εμφανίζονται 12 ειδοποιήσεις σε 4 διαφορετικά social media και 2 εφαρμογές. Μήπως να το ξανασκεφτείς; Αφιέρωσε 15’ να ξεκαθαρίσεις τις εφαρμογές σε εκείνες που χρησιμοποιείς και σε εκείνες που δεν χρησιμοποιείς. Με αυτό τον τρόπο μπορείς σε εκείνες που δεν χρησιμοποιείς συχνά να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις, ώστε να μην σε ενοχλούν. Ιδανικά μπορείς να δοκιμάσεις να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και από εφαρμογές που χρησιμοποιείς πιο συχνά (όπως το Messenger ή το Viber), ώστε να «μειώσεις» το θόρυβο. Ταυτόχρονα, δες στην κάθε εφαρμογή τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων, ώστε να μην λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τα πάντα!

Social media

Πόσες φορές έχεις πει ότι δεν αντέχεις άλλο να βλέπεις τις αναρτήσεις από συγκεκριμένες σελίδες ή/και άτομα; Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα δεις κάτι που θα σε ενοχλήσει, να σταματήσεις να τους ακολουθείς. Η ζωή μας είναι πολύ φορτωμένη ήδη με τις δικές μας σκέψεις και έγνοιες, ας μην την φορτώνουμε και με τις σκέψεις των άλλων!

Emails

Λαμβάνεις κατά μέσο όρο 25 newsletters την ημέρα και ειδοποιήσεις με email από τα social media. Μήπως ήρθε η ώρα να απεγγραφείς από όλα αυτά; Δοκίμασε να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου να κάνεις εκκαθάριση στα αδιάβαστα emails σου, σε εκείνα που ποτέ δεν τα ανοίγεις και απλά τα κρατάς ή τα πετάς στον κάδο απορριμμάτων. Για να μην τα έχεις διαβάσει έως τώρα, δεν θα τα διαβάσεις ούτε στο μέλλον, αυτό είναι σίγουρο!

Είναι σημαντικό να κρατάμε τον ψηφιακό μας κόσμο απλό και λειτουργικό καθώς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας και μας βοηθάει να κρατάμε και το μυαλό μας, χωρίς επιπλέον σκέψεις για το που έχουμε το κάθε αρχείο που ψάχνουμε κλπ.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr, στις 23/6/21.

Κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο; Pilates workout βήμα-βήμα

Ο πόνος στον αυχένα, στην πλάτη και στα χέρια λόγω της καθιστής θέσης μπροστά από τις οθόνες είναι πολύ συνηθισμένος. Η πολύωρη καθιστή στάση φέρνει πόνο στις αρθρώσεις και σε όλο το σώμα. Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις με μερικές εύκολες και απλές κινήσεις και να ανακουφιστείς όπου και αν είσαι;
Το παρακάτω pilates workout μπορείς να το εφαρμόσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, στο γραφείο ή το σπίτι για να νιώσεις ανακούφιση!

*Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με ευθύνη του ασκούμενου

Τις ασκήσεις και το workout έχει επιμεληθεί η Τζωρτζίνα Κυπραίου. Η Τζωρτζίνα είναι ιδιοκτήτρια του "Dynamic Pilates" και έχει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση Pilates για ενήλικες και παιδιά. Έχει σπουδάσει κλασικό μπαλέτο στη Μαδρίτη και στο παρελθόν έχει χορέψει ως μπαλαρίνα στο Τορίνο.
Τώρα διδάσκει Pilates σε ενήλικες και παιδιά, ομαδικά και ατομικά. Μπορείς να την βρεις εδώ: Georgina_Dynamicpilates

Τι είναι το Zoom Fatigue και πως θα το αντιμετωπίσεις;

Η έννοια του Zoom Fatigue

Η έννοια του Zoom Fatigue δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της καραντίνας, όπου περάσαμε περισσότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες μας για να συμμετέχουμε σε meetings και events, αντικαθιστώντας την επαφή από κοντά.  Η καραντίνα πέρασε αλλά η συνήθεια παρέμεινε.

Ο όρος προέκυψε από τις λέξεις “zoom” και “fatigue” αντίστοιχα, όπου αναφέρονται στην κούραση που δημιουργείται από την χρήση των προγραμμάτων διαδικτυακών συναντήσεων όπως η εφαρμογή «zoom».

Οι περισσότεροι που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως σε μόνιμη βάση καταλαβαίνουν απόλυτα την «κούραση» που δημιουργείται από την χρήση των προγραμμάτων για διαδικτυακές συναντήσεις. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δείχνει πως τα άτομα που συμμετέχουν διαρκώς σε video-calls νιώθουν συναισθηματικά εξουθενωμένοι από την διαδικασία ενώ αναζητούν τρόπους να συναντιούνται από κοντά με τους συνεργάτες τους.

Οι ερευνητές στην ίδια έρευνα προτείνουν 4 συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε το Zoom Fatigue:

 • Μείωση του “Full screen view” και ελαχιστοποίηση των παραθύρων

Φαίνεται ότι το να βλέπουμε από τόσο κοντινή απόσταση τους ανθρώπους σε μια βίντεο κλήση ενώ μας κοιτούν και περιμένουν από εμάς μια απάντηση ή ένα νεύμα, μπορεί να είναι πολύ έντονο και να μας δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα. Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται από κοντά είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί η ισορροπία, καθώς η βλεμματική επαφή διακόπτεται και κάθε φορά που μιλάμε σε κάποιον γυρνάμε ολόκληρο το σώμα και την στάση μας. Κατά την διάρκεια της βίντεο κλήσης αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε όλους και όλοι να «εισέρχονται» στον προσωπικό μας χώρο.

 • Αφαίρεση του “Self view”

Οι ερευνητές της ίδιας έρευνας, αναφέρουν ότι το να κοιτάμε τον εαυτό μας διαρκώς σε έναν καθρέπτη μας δυσκολεύει στην αξιολόγηση των συναισθημάτων μας και της αυτοκριτικής που ασκούμε. Υποστηρίζουν πως η διαρκής επαφή με την εικόνα μας, ενώ εργαζόμαστε ή κοινωνικοποιούμαστε «τραβάει» την προσοχή μας από την ουσιαστική κουβέντα με τους συνομιλητές μας και μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τον εαυτό μας.

 • Διαλείμματα με ηχητικές κλήσεις χωρίς βίντεο

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πλέον τους συνομιλητές μας ενώ μιλάμε, αλλά θα μας βοηθήσει να δημιουργούμε κάποια διαλείμματα μέσα στην ημέρα μας όπου θα συμμετέχουμε σε κλήσεις μόνο με ήχο, τα παραπάνω συναισθήματα θα κατευναστούν και ίσως οι συναντήσεις γίνουν πιο παραγωγικές.

 • Κίνηση και κάμερα

Είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε μέσα στην ημέρα μας καθώς η πολύωρη στάση μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να φέρει συνέπειες. Οι βιντεοκλήσεις δεν βοηθούν στην ενθάρρυνση για κίνηση, αλλά μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης μπορούμε να σηκωθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε την κουβέντα έτσι ή ακόμα και να κρατήσουμε σταθερή την κάμερα σε ένα σημείο ενώ κινούμαστε στο χώρο και μιλάμε με την ομάδα μας.

Ας προσπαθήσουμε να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευέλικτη, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εμάς, τους γύρω μας αλλά και την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας.

Τι είναι το Slow Living & πως θα το δοκιμάσεις

Τι είναι το Slow Living & πως θα το δοκιμάσεις

Τρέχουμε όλη την ημέρα για να τα προλάβουμε όλα, να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις και σε όσα θέλουμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε τις πραγματικές στιγμές της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η έννοια του Slow Living, ο τρόπος για να κάνουμε μια παύση ώστε να απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή. Το Slow Living, όπως λέει και το όνομα του, περιγράφει έναν πιο «αργό» ρυθμό ζωής. Η έννοια είναι πολύ κοντά με την έννοια του mindful living και όλα όσα πρεσβεύει το mindfulness (που έχουμε γράψει αναλυτικά για αυτό και μπορείς να τα βρεις εδώ).

Πώς ξεκίνησε

Ξεκίνησε την δεκαετία του ’90 από την Ιταλία, αρχικά με το Slow Food movement, για την αντιμετώπιση της «μόδας» των fast food. Στη συνέχεια, το κίνημα επεκτάθηκε στο Slow Movement, ενισχύοντας τους πράσινους και πιο "αργούς" τρόπους μετακίνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον έχει μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, με σκοπό να μειωθούν οι τρελοί ρυθμοί ανταλλαγής των πληροφοριών γύρω μας.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα τα κάνουμε όλα αργά! Δεν σημαίνει ότι θα ζούμε την ζωή μας σε slow motion αλλά ότι θα στρέφουμε την προσοχή μας στις στιγμές που ζούμε, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ψηφιακό κόσμο, επιλέγοντας να ζήσουμε σε πιο αργούς ρυθμούς, δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε την χρήση της τεχνολογίας και ό,τι μας συνδέει με εκείνη.

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε

 • Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μέσα στην ημέρα μας πότε νιώθουμε ότι απλά «τρέχουμε» χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που περνάει. Αν καταλάβουμε τις στιγμές που μας συμβαίνει αυτό, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αξιολογήσουμε το πώς δαπανούμε το χρόνο μας και να τον αξιοποιήσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελός μας.
 • Θα χρειαστεί να πούμε και όχι. Δεν είναι εφικτό να είναι όλοι ευχαριστημένοι, θα χρειαστεί να αρνηθούμε κάποια tasks, υποχρεώσεις, εργασίες, δουλειές, ραντεβού και συναντήσεις.
 • Μείωση των πληροφοριών που δεχόμαστε. Έχουμε γράψει και πει πολλές φορές, πώς οι πληροφορίες που παίρνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλές και όσο μπορούμε να τις μειώσουμε, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
 • Έχοντας σαν σκέψη ότι η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να πορευτούμε και να αλλάξουμε μια σειρά από συνήθειες που έχουμε δημιουργήσει και εδραιώσει στην καθημερινότητα μας που μπορεί να μας ενισχύουν την ανάγκη να γίνονται όλα γρήγορα.
 • Αν βρούμε και άλλους ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και ένα κοινωνικό πλαίσιο με ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν τι νιώθουμε και τις επιλογές μας.

Σε όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τις πρακτικές και τεχνικές του mindfulness ώστε να ανακτάμε την επαφή μας με την παρούσα στιγμή σε όποια φάση και αν βρισκόμαστε. Για να ξεκινήσεις με το mindfulness μπορείς να κατεβάσεις την δωρεάν ηχογραφημένη άσκησή μας εδώ: Άσκηση Mindfulness.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

 

Πώς επιτυγχάνουμε καλύτερη γραπτή επικοινωνία; Παραδείγματα!

Στέλνεις ένα email με αρκετές πληροφορίες, πολλές ερωτήσεις από τις οποίες περιμένεις απαντήσεις από τον συνομιλητή σου. Η απάντηση που λαμβάνεις είναι: "ΟΚ" χωρίς να έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση. Αυτόματα θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις για το αν τα διάβασε (ενώ μπορεί να τα έχει διαβάσει όλα), αν δεν γνώριζε τις απαντήσεις, κλπ. Πώς θα ήταν όμως ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει;

Διάβασε περισσότερα →

Digital Wellbeing στον εργασιακό χώρο

Τι σημαίνει Digital Wellbeing στον εργασιακό χώρο; Πώς γίνεται να βρει κανείς την ψηφιακή ισορροπία όταν είναι υποχρεωτικά πολλές ώρες μπροστά από κάποια οθόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας;

Εξ’ αποστάσεως εργασία

Λόγω της πανδημίας, οι εταιρίες έχουν στραφεί σε ένα υβριδικό πλαίσιο εργασίας, όπου «μοιράζουν» τις μέρες εργασίας μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Όπως φαίνεται, πολλές πολυεθνικές θα διατηρήσουν αυτό το μοντέλο και μετά το τέλος της πανδημίας καθώς δείχνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα στους εργαζόμενους, ενώ άλλες το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προτιμούν τον συγκεκριμένο συνδυασμό εργασίας καθώς τους προσφέρει ευελιξία, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και επιλογές.

Το πρόβλημα

Παρατηρείται όμως ότι έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα λόγω της αύξησης των ωρών που δαπανούνται online από το σπίτι. Η έρευνα της One Poll δείχνει πως 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν αποκτήσει πόνους στα άκρα (καρποί, κλειδώσεις, αυχένας κλπ) λόγω της πολύωρης στάσης μπροστά από τις οθόνες. Ενώ ταυτόχρονα, 2 στους 3 εργαζόμενους αναφέρουν ότι η πρώτη τους κίνηση μόλις ξυπνήσουν είναι να «ελέγξουν» το κινητό τους ενώ ελέγχουν για νέα email μετά τις 23.00. Σε σχέση με την πανδημία, τα 2/3 αυτών νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στο burnout καθώς περνούν ακόμα περισσότερες ώρες online.

Προκύπτει ότι οι εφαρμογές συμβουλών ή/και προγραμμάτων Digital Wellness αποτελεί μονόδρομο για την καλύτερη απόδοση και υγεία των εργαζομένων. Αρκετές εταιρίες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν διάφορες πρακτικές όπως για παράδειγμα η HSBC όπου εφαρμόζει «τα απογεύματα της Παρασκευής χωρίς τηλεδιασκέψεις».

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το Digital Wellness στον χώρο εργασίας

Το πιο σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί ένα Digital Wellness transformation σε μια επιχείρηση είναι η παρατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ποιο μοντέλο έχει αναπτυχθεί τώρα; Οι εργαζόμενοι «μοιράζονται» μεταξύ τηλεργασίας και παρουσίας στον χώρο; Έχουν εκπαιδευτεί στην ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης;

Η έρευνα της Wiley Beyond δείχνει ότι το 76% των εργαζομένων δεν έχουν εκπαιδευτεί στην εξ’ αποστάσεως εργασία και το 61% των εργαζομένων δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια συζήτηση με τα ανώτερα στελέχη για το πως αντιμετωπίζουν συναισθηματικά τα νέα δεδομένα εργασίας, ενώ το 36% ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία.

Πρακτικές συμβουλές για τον εργοδότη

Ο εργοδότης μπορεί να ξεκινήσει δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ εκείνου και των εργαζόμενων. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην παρούσα περίοδο. Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας κάποιες απλές συμβουλές, όπως την τήρηση του ωραρίου και εκτός γραφείου και την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με αυτό. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι ήταν η καταπάτηση του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φυσικά είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων digital wellness εντός της επιχείρησης, όπου ο εργαζόμενος εκπαιδεύεται στην σωστή χρήση της τεχνολογίας στην εργασιακή καθημερινότητά του, χρησιμοποιώντας αποδοτικά τον χρόνο εργασίας του. Δες περισσότερα για τα digital wellness workshops που οργανώνουμε και είναι προσαρμοσμένα σε εταιρικό πλαίσιο.

Πρακτικές συμβουλές για τον εργαζόμενο

Ο εργαζόμενος μπορεί να ξεκινήσει δημιουργώντας μια νέα εργασιακή ρουτίνα, όπου ανάλογα με το μοντέλο εργασίας που έχει δημιουργηθεί στην παρούσα περίοδο να προσαρμοστεί στην καθημερινότητά του. Πιο συγκεκριμένα, κρατώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ωρών που εργάζεται (όπως θα έκανε αν ήταν στο γραφείο) αλλά και δημιουργώντας ένα περιβάλλον γύρω του που θα έμοιαζε με τον εργασιακό χώρο. Εδώ δεν ταιριάζουν οι πιτζάμες και το laptop στο κρεβάτι φυσικά! Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για τον εργαζόμενο να συγκεντρώνεται σε ένα task κάθε φορά, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους από διάφορα ερεθίσματα καθώς το multitasking φαίνεται ότι δεν είναι πια αποδοτικό. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να λάβει πολύ σημαντικό ρόλο το mindfulness. Το mindfulness είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η συγκέντρωση σε μια εργασία καθώς εξασκείται η πρακτική της συγκέντρωσης της προσοχής στην παρούσα στιγμή. Περισσότερα για το mindfulness εδώ.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

Digital Detox: 5 τρόποι για να ξεκινήσεις «αποτοξίνωση» από την τεχνολογία

Θα αναρωτιέσαι: εντάξει να κάνω detox και να αποφύγω τροφές που με βλάπτουν, αυτό το ξέρω και το έχω δοκιμάσει. «Αποτοξίνωση» όμως από την οθόνη και την τεχνολογία, γιατί; Τι είναι; Και γιατί να το χρειάζομαι;

Τι είναι το Digital Detox;

Συνήθως αναφερόμαστε σε μια περίοδο που δεν χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές συσκευές μας, μπορεί να είναι από μερικά λεπτά, ώρες ή και μέρες. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία μπαίνουμε προκειμένου να έρθουμε σε πιο συνειδητή επαφή με την ζωή που ήδη μας περιβάλλει, το σπίτι μας, την δουλειά μας, την φύση, τον/την σύντροφο, την οικογένεια, τα παιδιά μας, την φύση κτλ. Χωρίς αυτή η επαφή να διασπάται από μια οθόνη.

Το Digital Detox είναι μια έννοια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και τη δημιούργησε η ραγδαία αύξηση των ψηφιακών μας συσκευών στην καθημερινότητα. Όλοι μας πλέον δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς την τεχνολογία, τις συσκευές που είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι και τα social profiles μας με φίλους και ακολούθους.

Είμαστε συνδεδεμένοι όταν δουλεύουμε, όταν χαλαρώνουμε, όταν γυμναζόμαστε, ακόμα και όταν περπατάμε έχουμε κάποια συσκευή να μας μετράει τα βήματά μας (χωρίς καν να το ζητήσουμε μερικές φορές)!

Η διαρκής συνδεσιμότητα μας δίνει μια σειρά από οφέλη που είναι απαραίτητα για να ζούμε και να διευκολύνουμε τη ζωή μας στην καθημερινότητα.

Το Digital Detox μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε πόσο, πότε και γιατί έχουμε την ανάγκη να είμαστε online. Αποσυνδεόμαστε για λίγο ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στον ψηφιακό και τον «πραγματικό» κόσμο.

Γιατί έχουμε θέσει τον εαυτό μας σε διαρκή, online διαθεσιμότητα;

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν, αλλά χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν το κινητό/pc μας δημιουργεί μια «ασπίδα» προστασίας από τις άμεσες, ζωντανές αντιδράσεις των γύρω μας, αν νιώθουμε ότι ηρεμεί το στρες, την ανασφάλεια ή το φόβο που μπορεί να αισθανόμαστε απέναντι σε μια άβολη στιγμή ή κατάσταση.

Γιατί επιλέγουμε να scroll-άρουμε ασταμάτητα στο κινητό μας πριν κοιμηθούμε, διαβάζοντας ιστορίες και βλέποντας φωτογραφίες άλλων ανθρώπων αντί να χαλαρώσουμε χωρίς τόσα πολλά ερεθίσματα;

Γιατί κάνουμε «phubbing» στους ανθρώπους που συναντάμε, επιλέγοντας να χαζεύουμε στο κινητό μας ενώ είμαστε μαζί τους και θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε;

Αν αναρωτηθούμε, μέσα στην ημέρα μας, πόσες φορές ελέγχουμε το κινητό μας, θα δούμε ότι τελικά οι περισσότερες είναι από συνήθεια ή γιατί θέλουμε να αποφύγουμε κάποιο συναίσθημα που νιώθουμε.

5 τρόποι για να ξεκινήσεις

Τα οφέλη του Digital Detox και οι λόγοι που είναι σημαντικό να το δοκιμάσεις είναι πολλοί. Ενδεικτικά, η ισορροπημένη ψηφιακή χρήση προσφέρει μείωση του άγχους, καλύτερο ύπνο, συγκέντρωση και αποδοτικότητα. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάποια απλά βήματα, ώστε να μπορέσεις να αξιολογήσεις καλύτερα και να διαχειριστείς το χρόνο που περνάς online:

1) Ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις έρχονται από τις περισσότερες εφαρμογές που έχεις στο κινητό και τον υπολογιστή σου. Κάθε εφαρμογή, κάθε φορά που σου στέλνει ένα μήνυμα, σου τραβάει την προσοχή για να της αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο. Απενεργοποίησε όσες ειδοποιήσεις δεν είναι απαραίτητες, ώστε όταν είναι απαραίτητο, να μπαίνεις εσύ στην κάθε εφαρμογή για να ενημερώνεσαι ή να επικοινωνείς.

2) Πρόγραμμα αποσύνδεσης

Φτιάξε ένα πρόγραμμα κάποιων στιγμών μέσα στην ημέρα που δεν θα είσαι online. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις 15’ πριν τον ύπνο να μην είσαι online (θα αποφύγεις και τα αρνητικά του κινητού που πέφτει όταν σε παίρνει ο ύπνος), ή την ώρα του πρωινού σου ή κάποιου άλλου γεύματος.

3) Προσπάθησε να είσαι mindful

Προσπάθησε να είσαι «εκεί» σε ότι και αν κάνεις. Την επόμενη φορά που θα scroll-άρεις με το κινητό σου, φέρε την προσοχή σου σε αυτά που βλέπεις, ακούς ή συζητάς. Προσπάθησε να μην κάνεις κάτι και ταυτόχρονα σκέφτεσαι κάτι άλλο (είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο!).

4) Apps

Σβήσε όσα apps δεν χρησιμοποιείς. Το γνωστό και ως digital decluttering, θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς όσες εφαρμογές πραγματικά χρειάζεσαι (συνήθως ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι αυτές!). Σου μοιάζει λίγο με την εκκαθάριση της ντουλάπας; «Ναι μπορεί κάποια στιγμή να το ξαναφορέσω;» Είναι ακόμα καλύτερο, καθώς οι εφαρμογές θα είναι πάντα εκεί για να τις ξανακατεβάσεις όποτε το χρειάζεσαι!

5) Βγες έξω

Βγες έξω από το σπίτι! Είτε έχουμε πανδημία, είτε όχι, το να βγεις από το σπίτι και να κάνεις το τετράγωνο γύρω από το σπίτι σου δεν θα απαγορευτεί (μάλλον), οπότε δοκίμασε να το κάνεις, ιδανικά χωρίς να ακούς μουσική, να κοιτάς το κινητό ή το smartwatch σου. Σίγουρα θα νιώσεις το μυαλό σου να «αδειάζει» και να ξεκουράζεται περισσότερο από το να είχες «παρέα» τις συσκευές σου.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr.

Πώς σε επηρεάζουν οι ειδοποιήσεις;

Οι ειδοποιήσεις έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στην ζωή μας που αν δεν έχουμε Internet/σήμα/πρόσβαση στο κινητό & τις ψηφιακές συσκευές μας για λίγο, νιώθουμε αυτή την «αισθητή» ησυχία!

"Νέο μήνυμα, like στα Posts, νέα φωτογραφία, νέο live video, είδες το νέο προϊόν;"

Είναι μόνο κάποιες από τις ειδοποιήσεις που λαμβάνεις καθημερινά.

Πώς όμως σε επηρεάζουν στην πραγματικότητα; Πώς επηρεάζουν τις σκέψεις, τις πράξεις και γενικότερα, την καθημερινότητά σου;

 • Κάθε φορά που δέχεσαι μια ειδοποίηση, νιώθεις καλά!

Είναι αποδεδειγμένο ότι νιώθεις βιολογικά «καλά», καθώς εκκρίνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου και συναισθήματα ευχαρίστησης. Νιώθεις ότι κάποιος σε σκέφτεται (ακόμα και αν είναι το robot του Instagram με τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις), ότι μπορεί να έλαβες κάποιο ενδιαφέρον μήνυμα ή ένα ενδιαφέρον email που θα σε βοηθήσει.

 • Μπορεί να νιώθεις και άγχος!

Νιώθεις «καλά» μεν, αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιούνται και οι μηχανισμοί του άγχους. Κάθε φορά που δέχεσαι μια ειδοποίηση εκκρίνεται η ορμόνη κορτιζόλη, που σχετίζεται με το άγχος. Βρίσκεσαι σε κατάσταση άμυνας για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε ότι προκύπτει, την στιγμή που προκύπτει. Μάλιστα, φαίνεται ότι όσοι ελέγχουν διαρκώς τις ειδοποιήσεις τους, έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους!

 • Αποσυντονίζεσαι

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια ειδοποίηση, το μυαλό χρειάζεται περίπου 23 λεπτά για να επιστρέψει στο επίπεδο συγκέντρωσης που είχε πριν έρθει η ειδοποίηση ώστε να σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς ξανά σε ό,τι έκανες. Ενώ ακόμη μια έρευνα, δείχνει ότι η ροή της σκέψης διακόπτεται κατά μέσο όρο κάθε 11’ από τις ειδοποιήσεις που είναι ενεργοποιημένες στις διάφορες ψηφιακές συσκευές μας. Συνεπώς, μήπως οι ειδοποιήσεις ευθύνονται για την δυσκολία σου να συγκεντρωθείς;

 • Ο «κίνδυνος» του multitasking

Από την στιγμή που θα λάβεις την ειδοποίηση, θα ξεκινήσεις να την διαβάζεις, ακόμα και αν έχεις ξεκινήσει να κάνεις κάτι άλλο. Καταλήγεις να διαβάζεις το κινητό αλλά και να συνεχίζεις ό,τι κάνεις. Στο τέλος, έχεις κάνει και τα δύο tasks αλλά τα έχεις κάνει επιτυχημένα; Οι έρευνες δείχνουν ότι το μυαλό δεν είναι κατασκευασμένο για να συγκεντρώνεται σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μάλιστα, φαίνεται ότι το multitasking προσθέτει επιπλέον άγχος στην καθημερινότητα.

 • Δεν είσαι «εκεί» στην στιγμή που ζεις

Έχεις ακούσει και διαβάσει πολλές φορές για το mindfulness και πως σε βοηθάει να μένεις σε συγκέντρωση στην στιγμή που ζεις. Σκέψου ότι είσαι έξω και πίνεις έναν καφέ με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και εκείνη την στιγμή εμφανίζεται μια ειδοποίηση και ξεκλειδώνεις το κινητό και την ελέγχεις. Παρακολουθείς τι σου λέει ο συνομιλητής σου; Έχεις διακόψει την ροή της συζήτησης; (υπάρχει και ορισμός για αυτή την κατάσταση, όπου ονομάζεται «phubbing», δες περισσότερα εδώ). Θα ήταν πιο χρήσιμο για την συγκέντρωσή και για τις διαπροσωπικές σχέσεις σου, όσο βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους ή κάνεις κάτι άλλο, να ελέγχεις μόνο τις σημαντικές ειδοποιήσεις που καταφτάνουν στο κινητό σου, απολαμβάνοντας τις στιγμές της ζωής!

 • Νιώθεις θυμό

Κάθε φορά που λαμβάνεις μια ειδοποίηση, ενεργοποιείται ένα «cocktail» αντιδράσεων στον εγκέφαλό σου. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη όπου σε κάνουν να νιώθεις σημαντικός-η ενώ σε συνδυασμό με τις ενδορφίνες δημιουργείται το αίσθημα του ενθουσιασμού. Βλέπεις την ειδοποίηση και αμέσως ενεργοποιούνται μια σειρά από συναισθήματα όπου σε συνδυασμό μπορεί να σου προκαλέσουν έναν ανεξήγητο θυμό, μια έξαψη ή ένα συνδυασμό όλων αυτών των συναισθημάτων.

Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω και για να βρίσκεις μερικές στιγμές ηρεμίας, δοκίμασε να ξεκινήσεις με κάτι απλό:

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις που δεν σου προσφέρουν ουσιαστική ενημέρωση από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς συχνά, ενώ μπορείς να κάνεις μια «ψηφιακή εκκαθάριση» (digital decluttering) των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς συχνά, ώστε να μην δέχεσαι και από αυτές τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.

Δες περισσότερα για το πως να βρεις την ηρεμία εσύ και το smartphone σου στο άρθρο που έχουμε ετοιμάσει εδώ!

 

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

Οι ρυθμίσεις που θα «ησυχάσουν» εσένα και το κινητό σου!

Χρειάζεσαι λίγη ηρεμία;

Έχεις κουραστεί από τις ειδοποιήσεις που λαμβάνεις στο κινητό σου και ψάχνεις τον τρόπο για να λαμβάνεις μόνο όσες χρειάζεσαι; Νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια στη μέτρηση του χρόνου που περνάς online;Διάβασε περισσότερα →

Digital Decluttering- Τι είναι;

Λαμβάνεις ειδοποιήσεις από εφαρμογές που δεν θυμόσουν καν ότι έχεις εγκαταστήσει, ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει, την στιγμή που συμβαίνει από διάφορα ενημερωτικά sites που φροντίζουν να σε κρατάνε σε εγρήγορση ενώ ταυτόχρονα έχεις όλα αυτά τα newsletters που έρχονται και ξαναέρχονται κάθε εβδομάδα και απλά τα σβήνεις χωρίς καν να τα ανοίγεις.

Διάβασε περισσότερα →

Αποσυνδέσου- Screen Free Week Challenge!

Κουράστηκες να είσαι διαρκώς μπροστά από μια οθόνη; Αποσυνδέσου!

Σε προσκαλούμε να γιορτάσουμε παρέα την Screen Free Week, ή αλλιώς την πρώτη Εβδομάδα Αποσύνδεσης στην Ελλάδα!

 

Παγκοσμίως, η εβδομάδα 3-9 Μαΐου έχει θεσπιστεί ως «Screen Free Week», μια εβδομάδα δηλαδή, κατά την διάρκεια της οποίας άνθρωποι από όλο τον κόσμο, προσπαθούν να βρουν την ισορροπία τους ανάμεσα στην ψηφιακή και την πραγματική ζωή.

Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο βρισκόμαστε όλοι διαρκώς συνδεδεμένοι (online) και διαθέσιμοι, λαμβάνοντας καθημερινά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Ειδοποιήσεις, μηνύματα και κλήσεις είναι μόνο κάποια από τα ερεθίσματα που δεχόμαστε στη διάρκεια της ημέρας μας από τα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές μας.

Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες δείχνουν ότι το 84% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το internet καθημερινά, ενώ όσοι έχουμε smartphones καταλήγουμε να αγγίζουμε το κινητό μας περίπου 2.600 φορές μέσα σε μια ημέρα!

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, λόγω καραντίνας, όλοι περάσαμε αρκετά περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε μπροστά στις οθόνες μας, είτε για να εργαστούμε, να επικοινωνήσουμε ή απλά για να γεμίσουμε τον χρόνο μας.

Η Άνοιξη όμως είναι εδώ και φέρνει μαζί της την διάθεση για νέα ξεκινήματα!

Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να κατανοήσουμε τις νέες αυτές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει και να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε την ισορροπία μεταξύ της πραγματικής και της online ζωής μας.

Με αφορμή την Screen Free Week, η ομάδα του Digital Detox Experience έχει ετοιμάσει μια σειρά από δράσεις και προκλήσεις (challenges) με στόχο να σηκώσουμε τα μάτια από την οθόνη και να συμμετέχουμε ενεργά!

Πώς μπορείς να συμμετέχεις στην Screen Free Week:

1. Αποσυνδέσου!

Για να συμμετέχεις στo Screen Free Week challenge κάνεις την εγγραφή σου ΔΩΡΕΑΝ στην πλατφόρμα του Digital Detox Experience έως τις 30 Απριλίου. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 3 έως 9 Μαΐου 2021, θα λαμβάνεις καθημερινά στο email σου μια πρόκληση και μια άσκηση αποσύνδεσης! Οι προκλήσεις είναι μικρές, διασκεδαστικές ασκήσεις και συμβουλές που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πόσο χρόνο περνούν online.

Δήλωσε συμμετοχή εδώ!

2. Μοιράσου!

Η δεύτερη δράση σε προσκαλεί να μοιραστείς πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι #offline. Πότε δηλαδή έκανες το δικό σου «digital detox». Μπορεί να είναι μια βόλτα στη γειτονιά, έως και δραστηριότητες που απόλαυσες χωρίς να κάνεις χρήση των οθονών σου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στις σελίδες των social media του Digital Detox Experience και να μοιραστούν την φωτογραφία, το video ή την περιγραφή της δικής τους offline εμπειρίας χρησιμοποιώντας το hashtag #digitaldetoxexperience.

3. Επικοινώνησε!

Τέλος, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 με αφορμή την κορύφωση της Screen Free Week και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Digital Wellness Day, θα διεξαχθεί μια δωρεάν εκδήλωση γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για όσους συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται γενικότερα για το Digital Detox.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Screen Free Week

 

10 ιδέες που μπορείς να δοκιμάσεις για να αποφύγεις το «ατελείωτο scrolling»

Έχεις σκεφτεί πόσες ώρες περνάς καθημερινά online; Πόσο χρόνο σπαταλάς στο να κοιτάς φωτογραφίες, video και νέα στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σου; Διάβασε μερικές εναλλακτικές ιδέες για άλλες δραστηριότητες που μπορείς να δοκιμάσεις από το να είσαι online!

Διάβασε περισσότερα →

Fake news- Πως τα αποφεύγουμε;

fake news πως να τα αποφυγεις

Τα Fake news ή στα ελληνικά, οι Ψευδείς ειδήσεις, δημιουργούνται και αναπαράγονται. Οι ψευδείς ειδήσεις υπήρχαν πάντα, απλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονη η εμφάνισή τους, καθώς η online επικοινωνία είναι πιο εύκολη και συχνή.

Διάβασε περισσότερα →

Tik-Τok, Διασκεδαστικό, αλλά είναι ασφαλές;

Το Τik Τok μπήκε δυναμικά στην «οικογένεια» των social media και μάλλον ήρθε για να μείνει! Φαίνεται πως είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο το κοινό δαπανά τον περισσότερο χρόνο του, ειδικότερα στις ηλικίες 16-24 ετών.

Διάβασε περισσότερα →

Offline Dating vs Apps γνωριμιών

Περπατάς στο δρόμο, βγαίνεις, συναντάς ανθρώπους αλλά πολλοί από αυτούς είναι μπροστά από την οθόνη του κινητού τους. Πίσω από την ασπίδα της οθόνης, του προφίλ και της ελεγχόμενης επικοινωνίας, γνωρίζονται και φλερτάρουν.

Διάβασε περισσότερα →

Αϋπνία – πολλές ώρες στην οθόνη, πώς συνδέονται;

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιορισμών μετακίνησης, είδαμε το πρόγραμμά μας να επηρεάζεται και τον ύπνο μας να αναστατώνεται. Νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι ή δεν κοιμάσαι βαθιά; Η αϋπνία είναι κάτι που σου συμβαίνει συχνά;

Διάβασε περισσότερα →

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και νέες συνήθειες

Το 2021 ήρθε και μαζί του έφερε και την περίοδο που ετοιμαζόμαστε για τη νέα χρονιά, θέτοντας τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας στόχους. Ένας από τους στόχους που αξίζει να βάλεις και εσύ φέτος, είναι η εύρεση της ισορροπίας στην ψηφιακή ζωή.

Διάβασε περισσότερα →

Μπλε φως από τις οθόνες- Τι είναι και πως μας επηρεάζει;

μπλέ οθόνες συσκευών

Το «μπλε φως» είναι εκείνο που εκπέμπουν οι οθόνες από τις ψηφιακές μας συσκευές όταν τις χρησιμοποιούμε. Όπως φαίνεται στο δημοσίευμα του Harvard Health Letter, μάλλον επηρεάζει περισσότερο από όσο νομίζουμε την υγεία μας.

Διάβασε περισσότερα →

Phubbing- Πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

ζευγάρια- κινητό

Τι είναι το Phubbing που μιλάνε όλοι για αυτό; Πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας; Πρόκειται για τη συνήθεια να αγνοείς κάποιον, ενώ είστε μαζί, για να ελέγξεις το κινητό σου!

Διάβασε περισσότερα →

Digital Free Zones- Γιατί είναι απαραίτητες;

digital free περιοχές

Οι «Digital Free Zones» είναι περιοχές μέσα στο χώρο μας (στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας) που έχουμε επιλέξει συνειδητά να μην χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές. Μπορεί να έχουμε μια διαφορετική σήμανση στις περιοχές αυτές, ή απλά να ξέρουμε εμείς και οι άνθρωποι που συμβιώνουμε, ότι σε αυτές τις περιοχές δεν χρησιμοποιούμε καμία ψηφιακή συσκευή.

Διάβασε περισσότερα →