Ψηφιακός κόσμος: Kράτη και κυβερνήσεις προσπαθούν να τον οριοθετήσουν, θα τα καταφέρουν;

Ο ψηφιακός κόσμος αναπτύσσεται ταχύτατα, οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς λαχανιασμένοι προσπαθούμε να προλάβουμε, να προσαρμοστούμε και να προστατευτούμε. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, οπότε κράτη και κυβερνήσεις προσπαθούν να βοηθήσουν με μέτρα που λαμβάνουν και αλλαγές που προωθούν. Η συζήτηση για το τι βοηθάει, τι λειτουργεί και τι είναι αποτελεσματικό είναι μεγάλη. Πάμε να δούμε τις αλλαγές που έχουν συμβεί και κάποιες που ίσως έρθουν:

Στην Ελλάδα:

Το κράτος ανοίγει την συζήτηση για την επίδραση του ψηφιακού κόσμου στην ζωή μας, στην ασφάλειά μας και στην ψυχική μας υγεία,  συστήνοντας μια σειρά από αλλαγές και νέες εφαρμογές που αφορούν στην χρήση που κάνουν παιδιά και έφηβοι.

  • Ψηφιακή ενηλικίωση στα 15, πρακτικά αυτό σημαίνει πως γονείς και κηδεμόνες θα μπορούν να ρυθμίζουν την χρήση του διαδικτύου για παιδιά και εφήβους που είναι κάτω από αυτήν την ηλικία.
  • Ιστοσελίδα parco.gov.gr: ψηφιακός χώρος ενημέρωσης των γονιών αναφορικά με τις αλλαγές και τις επιλογές που έχουν, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να περιορίσουν την χρήση.
  • Kids Wallet: εφαρμογή που θα εγκαθίσταται στο κινητό των παιδιών και θα λειτουργεί σαν ψηφιακό πορτοφόλι, η ηλικία του παιδιού θα μπορεί να πιστοποιείται και οι γονείς θα μπορούν να ελέγχουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο.

Η ιστοσελίδα parco.gov.gr είναι ήδη ενεργή και μπορεί κάποιος να μπει και να ενημερωθεί, η εφαρμογή Kids Wallet αναμένεται να μπει σε λειτουργία μέσα στον Απρίλη 2025 και η θεσμοθέτηση της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη αναμένεται να γίνει μέσα στο έτος. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές και περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων για να δούμε πως λειτουργούν στην πράξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο:

Αυστραλία: ψηφίστηκε νόμος για την απαγόρευση χρήσης των social media σε παιδιά και εφήβους μέχρι 16 ετών. Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα είναι πολλές και ποικίλουν ως προς την θεματολογία. Κάποιοι κάνουν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, άλλοι για πιθανή αναποτελεσματικότητα του μέτρου και πολλοί γονείς αναφέρουν ότι νιώθουν ανακούφιση, καθώς εκδηλώνουν ανησυχίες για την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν τα social media στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αξιοσημείωτο είναι όμως πως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 77% των Αυστραλών φάνηκε να συμφωνεί με το νέο νόμο.

ΗΠΑ: εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η χρήση του TikTok. Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι, σύμφωνα με τον οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, ByteDance είναι υποχρεωμένη να πουλήσει την πλατφόρμα ως τις 19 Ιανουαρίου, διαφορετικά η λειτουργία της θα απαγορευτεί στη χώρα. Η βασική ανησυχία είναι η ενδεχόμενη χειραγώγηση των Αμερικανών πολιτών από την Κίνα, μέσω του αλγόριθμου του TikTok.

Όπως και να ακούμε αυτές τις αλλαγές, όποια θέση και αν παίρνουμε, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως ο ψηφιακός κόσμος είναι περίπλοκος, μπορεί να μας δώσει πολλές χαρές, ταυτόχρονα όμως μπορεί να και είναι πηγή πολλών απειλών. Στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν όλοι, εταιρείες που θέλουν να πουλήσουν, πολιτικοί που θέλουν να επηρεάσουν, άνθρωποι που θέλουν να εξουσιάσουν, άλλοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν, να στεναχωρήσουν, κτλ., δυστυχώς στο διαδίκτυο είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις, να διατηρήσεις την κριτική σου σκέψη και να κρατήσεις τις αποστάσεις σου, όπου χρειάζεται. Ο καθημερινός χρήστης είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να τα διαχειριστεί όλα αυτά μόνος του (πόσο μάλλον αν είναι ανήλικος), γι΄αυτό και χρειάζεται το κάθε κράτος να μεριμνήσει για την προστασία του, με ένα τρόπο που δεν θα περιορίζει την ελευθερία του αλλά δεν θα τον εκθέτει και σε απειλές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του.

Το θέμα είναι μεγάλο και αφήνει πολύ χώρο για προβληματισμό, ένα επίκαιρο βιβλίο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον καθημερινό χρήστη να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ζητήματα είναι το “Digital Detox: Η πολιτικής της αποσύνδεσης από το Internet“, στο οποίο η πανεπιστημιακός Styvertsen Trine αναλύει και συζητά με απλό και κατατοπιστικό τρόπο για αυτά τα θέματα.

Πώς να αποφύγεις το “burn out” στα Social Media τις γιορτές

"burn out" στα Social Media

Πώς να αποφύγεις το “burn out” στα Social Media τις γιορτές

Οι γιορτινές περίοδοι μπορεί να είναι μία ευχάριστη, αλλά και αγχωτική εμπειρία για πολλούς. Με τον συνεχή πειρασμό να ανεβάζουμε τις δραστηριότητές μας στα κοινωνικά μέσα, είναι εύκολο να αισθανθούμε πίεση για να παρουσιάσουμε την “τέλεια” εικόνα των γιορτών μας. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια μπορεί να μας οδηγήσει σε “burn out”, δηλαδή να «καούμε» και να αλλοιώσει την πραγματική απόλαυση των γιορτών.

Ας δούμε 5 συμβουλές για να το αποφύγουμε:

  1. Περιόρισε τον χρόνο οθόνης σου. Οι γιορτές είναι μια ιδανική ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς να αποσπώμαστε συνεχώς από τις οθόνες μας. Προσπάθησε να βάλεις όρια στον χρόνο που δαπανάς στα κοινωνικά μέσα και να εστιάσεις στην πραγματική παρουσία και αλληλεπίδραση ώστε να αποφύγεις “burn out” στα Social Media. Μπορείς να δοκιμάσεις πρακτικές όπως να αφήνεις το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή να έχεις ειδικές “ώρες οθόνης” όπου επιτρέπεις τον διαδικτυακό χρόνο.
  2. Απόφυγε τις συγκρίσεις. Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης των εμπειριών μας με αυτές που βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα. Ωστόσο, αυτές οι συγκρίσεις μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε μειονεκτικά ή ακόμα και να μας στερήσουν την πραγματική απόλαυση των στιγμών μας. Αντί να συγκρινόμαστε, ας προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στη δική μας εμπειρία και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε.
  3. Κάνε διαλείμματα από τα social media πηγαίνοντας μια βόλτα ή στην εξοχή. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερο χρόνο με βιβλία, δραστηριότητες που σας ευχαριστούν ή απλά χαλάρωση χωρίς οθόνες. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αποσυνδεθεί και να «επαναφορτιστεί».
  4. Πέρασε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Διάβασε ένα βιβλίο που έχεις στην άκρη πολύ καιρό. Ξεκουράσου, κοιμήσου, χαλάρωσε. Απόφυγε την οθόνη κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν.
  5. Κάνε στην άκρη τις συσκευές σου για λίγο, πάρε μια ανάσα και σκέψου τι θα ήθελες να κάνεις στη νέα χρονιά που έρχεται.

Οι γιορτές είναι μια περίοδος να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, να απολαύσουμε την παρουσία των αγαπημένων μας και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές με περισσότερη ηρεμία και παρουσία, αντί να αισθανθούμε ότι «καιγόμαστε» από τα κοινωνικά μέσα. Ας κάνουμε τις γιορτές μια πραγματική ευκαιρία για ανάπαυση και ανανέωση.

 

Έφηβοι και χρήση οθονών

εφηβεία και χρήση οθονών

Έφηβοι και χρήση οθονών- Πως θα τους βοηθήσετε

Στην εποχή μας, οι οθόνες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων. Smartphones, tablets, υπολογιστές και τηλεοράσεις κυριαρχούν στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις για τους γονείς και πολλές φορές αιτία διαρκών τσακωμών.

Πρώτα από όλα χρειάζεται να κατανοήσουν γονείς και παιδιά τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των οθονών.  Η υπερβολική έκθεση σε οθόνες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων:

  • Ψυχολογικές Επιπτώσεις: Αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα κοινωνικοποίησης
  • Σωματικές Επιπτώσεις: Διαταραχές ύπνου, προβλήματα όρασης, καθιστική ζωή και μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • Μαθησιακές Επιπτώσεις: Μειωμένη συγκέντρωση, πτώση της σχολικής επίδοσης και προβλήματα στην πνευματική ανάπτυξη

Στρατηγικές Προσέγγισης για Γονείς

εφηβεία και χρήση οθονών 2

  1. Επικοινωνία και κατανόηση

Η πρώτη και σημαντικότερη στρατηγική είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία. Μην επιτίθεστε ή κατακρίνετε, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε:

  • Γιατί το παιδί σας περνάει τόσες πολλές ώρες στις οθόνες
  • Τι το ελκύει και τι ανάγκες καλύπτει μέσα από αυτή τη συμπεριφορά
  • Ποιες είναι οι δικές του ανησυχίες και προβληματισμοί

 

  1. Θέσπιση ξεκάθαρων ορίων

Δημιουργήστε ένα σαφές πλαίσιο κανόνων που θα τεθεί μετά από κοινή συζήτηση:

  • Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες χρήσης συσκευών από κοινού
  • Ορίστε Digital free zones (διαβάστε εδώ περισσότερα). Μέρη και γωνιές μέσα στο σπίτι που δεν θα χρησιμοποιείτε τις ψηφιακές συσκευές.

 

  1. Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Προτείνετε και διοργανώστε εναλλακτικές δραστηριότητες που θα αποσπάσουν την προσοχή από τις οθόνες:

  • Οικογενειακές εξορμήσεις και δραστηριότητες
  • Αθλητικές δραστηριότητες
  • Δημιουργικά χόμπι
  • Κοινωνικές συναναστροφές δια ζώσης

 

  1. Τεχνολογικές Λύσεις

 Αξιοποιήστε εργαλεία και εφαρμογές που βοηθούν στον περιορισμό της χρήσης:

  • Γονικός έλεγχος στις συσκευές
  • Εφαρμογές χρονικού περιορισμού
  • Λειτουργίες αποκλεισμού ειδοποιήσεων

 

  1. Προσωπικό Παράδειγμα

Οι γονείς οφείλουν να αποτελούν θετικό πρότυπο:

  • Περιορίστε και οι ίδιοι τη χρήση των οθονών
  • Δείξτε ενδιαφέρον για δραστηριότητες χωρίς ψηφιακά μέσα
  • Καλλιεργήστε την επικοινωνία και την οικογενειακή επαφή

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μείωση της χρήσης των οθονών δεν είναι τιμωρία, αλλά μια διαδικασία υποστήριξης και καθοδήγησης. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συνεχής διάλογος.

Πότε Χρειάζεται Επαγγελματική Βοήθεια

εφηβεία και χρήση οθονών 3

Εάν παρατηρήσετε ακραίες συμπεριφορές όπως: 

  • Έντονη επιθετικότητα όταν περιορίζεται η χρήση
  • Σημάδια εξάρτησης
  • Σοβαρές μεταβολές στη συμπεριφορά

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή σύμβουλο εφήβων.

Η ψηφιακή ευεξία δεν είναι μια στιγμιαία λύση, αλλά μια συνεχής διαδικασία προσαρμογής και κατανόησης. Με υπομονή, αγάπη και συστηματική προσπάθεια, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει μια υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Για καλύτερη κατανόηση και ανάλυση σε βάθος της σχέσης μας με την τεχνολογία, μπορείτε να προμηθευτείτε και το Digital Detox basic kit. Έναν self-guided οδηγό για να βρείτε την ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και «πραγματικής ζωής», βρείτε τον εδώ.