Τα οφέλη της δημιουργίας για τα παιδιά

Είτε είσαι γονιός, είτε όχι είναι σίγουρο ότι έχεις παρατηρήσει ότι η χρήση οθονών έχει αυξηθεί σημαντικά όχι μόνο από τους ενήλικες, αλλά και από τα παιδιά. Μάλιστα, παρά τις προτροπές των ειδικών στο να αποφεύγουμε την μακρόχρονη έκθεση των μικρών παιδιών στις ψηφιακές συσκευές, μοιάζει η ηλικία των χρηστών ολοένα να μικραίνει.

Η ανησυχία

Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές (tablet, κινητό κτλ) σαν "baby sitter", τοποθετώντας τα μικρά παιδιά μπροστά σε αυτές για να τα απασχολήσουν, να τα ηρεμήσουν ή ακόμη και να τα βοηθήσουν να φάνε.

Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει και τα θετικά της. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα νέα μέσα ταχύτατα και μάλιστα από μικρή ηλικία γνωρίζουν πολύ περισσότερα από ό,τι οι γονείς τους σε θέματα πληροφορικής. Και όπως σε όλα όσα έχουμε δει έως τώρα αυτό έχει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές συνέπειες.

Η πρόσβαση στο internet, τα video games, ακόμη και τα social media προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στα παιδιά να μάθουν, να ανακαλύψουν, να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν και να εξελίξουν νέες δεξιότητες. Τα αρνητικά δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε. Είναι μάλλον γνωστά. Και είναι παρόμοια με τις επιπτώσεις της υπερχρήσης στους ενήλικες.

Για αυτό και πολλές φορές έχουμε προτείνει να δοκιμάσει κανείς να αποσυνδεθεί μαζί με τα παιδιά. Δες εδώ το άρθρο για το πως να κάνεις Digital Detox με τα παιδιά.

 

Η λέξη κλειδί για άλλη μια φορά είναι η ισορροπία στην χρήση

 

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στις οθόνες αυξάνεται εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Συχνά έρχεται να αντικαταστήσει τον πολύ ωφέλιμο και απαραίτητο χρόνο που θα περνούσαν τα παιδιά με δημιουργικό παιχνίδι και χειροτεχνίες.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο χρόνος αυτός καλύπτεται από το σχολείο, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις με το μάθημα των καλλιτεχνικών. Δυστυχώς όμως αυτό δεν αρκεί. Η δημιουργία είναι για ένα παιδί απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη του και την ωρίμανση του. Ειδικά εν μέσω πανδημίας πολλά παιδιά στερήθηκαν ακόμη και αυτόν τον χρόνο που προσφέρει το σχολείο για την εξάσκηση των δημιουργικών τους δεξιοτήτων.

Τα πιο βασικά οφέλη της χειροτεχνίας και της δημιουργίας στα παιδιά είναι:
- Εξάσκηση λεπτών κινήσεων και συντονισμός

Όταν ένα παιδί πιάνει το πινέλο, τον μαρκαδόρο ή την κηρομπογιά για να ζωγραφίσει, τότε εξασκείται στις κινήσεις που βοηθούν στο να συντονιστεί η όραση με την κίνηση του χεριού και δυναμώνει του μύες των χεριών και των δαχτύλων που βοηθούν στη γραφή.

- Εξάσκηση βασικών γνώσεων

Μέσα από τις χειροτεχνίες τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μάθουν βασικές γνώσεις με δημιουργικό τρόπο. Αριθμοί, σχήματα, χρώματα, ανάγνωση/ γραφή κτλ.

- Ενθάρρυνση κριτικής σκέψης

Μέσα από τη δημιουργία τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την κρίση τους, να βρίσκουν λύσεις και να σκέφτονται βήμα- βήμα πως π.χ. θα ολοκληρώσουν ένα project, τι χρώμα θα χρησιμοποιήσουν κάπου κτλ.

- Επιμονή και Υπομονή

Με την δημιουργική απασχόληση τα παιδιά μαθαίνουν ότι κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερες από μια φορές για να “βγουν” όπως θέλουμε ή χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν (π.χ. περιμένω να στεγνώσει κάτι για να προχωρήσω.) Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άμεση ανταμοιβή που έχουν συνηθίσει με τα νέα μέσα (πατάω ένα κουμπί και έχω άμεσο αποτέλεσμα).

- Αυτοπεποίθηση

Όταν ένα παιδί ολοκληρώνει μια κατασκευή, τότε η αυτοπεποίθησή του ενισχύεται και ενθαρρύνεται να προσπαθήσει να φτιάξει και κάτι ακόμα.

- Μαθαίνουν δημιουργικό τρόπο σκέψης

Η δημιουργία μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να δοκιμάζουμε διαφορετικά υλικά ή τεχνικές και να αναπτύσσουμε τη φαντασία μας.

- Χωροταξική νοημοσύνη

Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά η δημιουργία βοηθάει στην σημαντική δεξιότητα του “τι χωράει που”, κάτι που τα παιδιά στερούνται όταν συνηθίζουν στις διαστάσεις του ψηφιακού κόσμου.

- Έκφραση συναισθημάτων

Μέσα από την δημιουργία μικροί και μεγάλοι έχουμε την δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Ιδιαίτερα κάποια παιδιά που είναι πιο εσωστρεφή από τη φύση τους ή που δεν νιώθουν τόσο άνετα να εκφραστούν με λέξεις βρίσκουν τρόπο να επικοινωνήσουν μέσα από το χειροποίητο.

- Κοινωνικοποίηση

Μέσα από τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες τα παιδιά βρίσκουν έναν κοινό τόπο για να επικοινωνήσουν με τους άλλους, μικρούς και μεγάλους και να εξασκηθούν στις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η αγάπη για τη δημιουργία και τα θετικά συναισθήματα που μας προκαλεί, η απλή επικοινωνία του «δείξε μου τι έφτιαξες και περιέγραψέ μου το» μας φέρνουν όλους πιο κοντά.

Για τον δημιουργικό αυτόν χρόνο δεν χρειάζεται να ξοδευτούν πολλά χρήματα σε εξοπλισμό και εργαλεία. Αρκεί λίγη πλαστελίνη, χρώματα, χαρτιά, ψαλίδι, κόλλα, ή ανακυκλώσιμα υλικά, πράγματα που έχουν ήδη αγοραστεί για το σχολείο ή που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

Ας ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα παιδιά αντί να περνούν ατελείωτες ώρες με το τάμπλετ ή το κινητό τους, να περάσουν μέρος του χρόνου τους φτιάχνοντας κάτι χρηστικό, να ζωγραφίσουν ή ακόμη και να κατασκευάσουν έναν δικό τους κόσμο. Ιδέες για μια πρώτη έμπνευση υπάρχουν πολλές, όσες και οι ιδέες που μπορεί να φανταστεί και να σκαρφιστεί ένα παιδί από μόνο του.

Από εμάς ευχές για καλή δημιουργία!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Ελίνα Αντωνοπούλου.

4 ιδέες για δημιουργική απασχόληση στις διακοπές

Οι διακοπές είναι πλέον μόνο μια ανάσα μακριά και άσχετα με το πόσες μέρες θα μπορέσεις να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, το σίγουρο είναι ότι έχεις κάποιο πλάνο για το πως θα τις περάσεις. Ξαπλωμένος/η σε κάποια παραλία με κάποιο βιβλίο στο χέρι, ανακαλύπτοντας το μέρος που επισκέπτεσαι με το αυτοκίνητο ή τα πόδια, παρέα με φίλους χορεύοντας σε μπαρ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες; Όπως και αν έχεις στο μυαλό σου να περάσεις αυτό το τόσο απαραίτητο διάστημα ξεκούρασης προτείνουμε να προσπαθήσεις να ξεκουράσεις και το μυαλό σου από τα τόσα ψηφιακά ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά.

Πώς; Οι τρόποι είναι πολλοί! Μόνο και μόνο με το να μειώσεις στις διακοπές σου τον χρόνο που περνάς με το κινητό ή το laptop σου είναι αρκετό για να δεις διαφορά.

Μπορείς να πάρεις ιδέες και να μάθεις τον τρόπο για να προσπαθήσεις να αποσυνδεθείς αυτό το καλοκαίρι ρίχνοντας μια ματιά στα άρθρα μας εδώ. Μια από τις ιδέες που σίγουρα θα σε ξεκουράσει και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις είναι το crafting στις διακοπές.

Ποιές χειροτεχνίες μπορείς να κάνεις στις διακοπές;

Εκτός από το ότι θα σε βοηθήσει να περάσεις ευχάριστα τον χρόνο που μπορεί να έχεις ελεύθερο όσο ταξιδεύεις προς τον προορισμό σου, θα σου δώσει την ευκαιρία να μην κάνεις καν την κίνηση να πιάσεις το κινητό σου όσο ξεκουράζεσαι. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσεις με υλικά από τη φύση και να δημιουργήσεις κάτι με κάποιον άλλο. Και για να σε προλάβω... Όχι δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσεις μια επιπλέον βαλίτσα με υλικά για να το πετύχεις αυτό.

Με τον ίδιο τρόπο που όταν πακετάρεις τα πράγματά σου για τις διακοπές σου φροντίζεις να πάρεις φορτιστή, έτσι μπορείς να φροντίσεις να πάρεις μαζί σου μερικά χρώματα και λίγο χαρτί. Πάμε να δούμε ποιες χειροτεχνίες είναι ιδανικές για δημιουργική απασχόληση στις διακοπές σου!

1. Ξυλομπογιές/ μαρκαδόροι/ κηρομπογιές και ένα μικρό τετράδιο ή μπλοκ σχεδίου

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Εκεί που ρεμβάζεις κάτω από την ομπρέλα σου στη θάλασσα ή στο μπαλκόνι σου μπορείς να δοκιμάσεις να σχεδιάσεις ή να ζωγραφίσεις κάτι που σε εμπνέει από τη στιγμή ή το μέρος που βρίσκεσαι. Αν μάλιστα θέλεις μπορείς αντί να κρατήσεις ένα απλό ημερολόγιο διακοπών να εμπλουτίσεις την εμπειρία σου με αστεία σκίτσα ή ζωγραφιές. Δεν είναι ανάγκη να κουβαλήσεις όλα τα χρώματα. Μια μικρή κασετίνα με ένα μολύβι, γόμα, ξύστρα και μερικά χρώματα της επιλογής σου αρκούν.

2. Ανεξίτηλοι μαρκαδόροι (για ξύλο, πέτρα κτλ)

Κάτι που πακετάρω μαζί μου σε κάθε διακοπές από τότε που η κόρη μου ήταν μικρή είναι οι ανεξίτηλοι μαρκαδόροι. Με αυτούς μπορείς να ζωγραφίσεις σε βότσαλά και κοχύλια στην παραλία, να διακοσμήσεις ξύλα ή κουκουνάρια που θα μαζέψεις στη βόλτα σου ή ακόμα να διακοσμήσεις σανδάλια, γλαστράκια κτλ. Η λίστα είναι μεγάλη και αστείρευτη. Μια χρονιά είχαμε φτιάξει μέχρι και ντόμινο στην παραλία με βότσαλα και τη βοήθεια ενός μαρκαδόρου. Πριν φύγεις μπορείς να δεις μερικές ιδέες online και να εμπνευστείς από το Pinterest του Learn2craft.gr. 

3. Κλωστές κεντήματος

Κάτι που επίσης παίρνω σχεδόν πάντα μαζί μου είναι ένα νεσεσέρ με κλωστές κεντήματος, ένα μικρό ψαλιδάκι, λίγο σελοτέιπ και έναν αναπτήρα. Με τις κλωστές αυτές πλέκω βραχιολάκια με διάφορα σχέδια και χρώματα που φοράμε τόσο εγώ όσο και η κόρη μου και οι φίλες της όλο το καλοκαίρι. Μάλιστα, αγαπημένη μας βόλτα όταν πηγαίνουμε κάπου είναι να ανακαλύψουμε το μαγαζάκι της περιοχής που πουλάει τέτοιες κλωστές και να αγοράσουμε καινούργια χρώματα από εκεί που κάνουμε τις διακοπές μας. Πριν φύγεις μπορείς να εκτυπώσεις μερικά σχέδια για βραχιολάκια για να έχεις έτοιμα για τις διακοπές σου.

4. Πλέξιμο/ βελονάκι/ κέντημα

Οι πιο εύκολες χειροτεχνίες που μπορείς να πάρεις μαζί σου παντού είναι τα εργόχειρα. Εάν δεν έχεις ιδέα από πλέξιμο, βελονάκι ή κέντημα, ίσως οι διακοπές σου να είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα εύκολο project για αρχάριους, λίγο νήμα και αντίστοιχα βελόνες πλεξίματος, βελονάκι ή βελόνα κεντήματος και τελαράκι. Και για να σε προλάβω πάλι... Όχι το πλέξιμο και το βελονάκι δεν είναι μόνο με μάλλινα νήματα που θα σε ζεστάνουν. Υπάρχουν και πολύ ωραία βαμβακερά νήματα που θα κάνουν την διαδικασία ευχάριστη και δροσερή και το καλοκαίρι.

Για να πάρεις ιδέες και να μάθεις και τα βασικά μπορείς να επισκεφτείς το Pinterest του Learn2craft.gr.

Τέλος, ακόμα και αν δεν πακετάρεις κάποιο υλικό χειροτεχνίας στις βαλίτσες σου φέτος να θυμάσαι ότι μπορείς να δημιουργήσεις ακόμα και με απλά υλικά που θα βρεις στη φύση ή σε μια παραδοσιακή κουζίνα. Ακόμα και τα πυργάκια στην άμμο έχουν ευεργετική επίδραση στο μυαλό μας. Όπως και να έχει εύχομαι οι φετινές σου διακοπές να έχουν περισσότερη ξεκούραση, ηρεμία και δημιουργία! Καλό καλοκαίρι!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Ελίνα Αντωνοπούλου.

3 δημιουργικές προτάσεις για το διάλειμμα στη δουλειά

Στην εποχή που οι πιο πολλοί από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε σε γρήγορες ταχύτητες και μόνο η σκέψη του να διακόψουμε από τη δουλειά μπορεί να ακούγεται απίθανη. Τώρα όμως είναι που χρειαζόμαστε το διάλειμμα αυτό περισσότερο από ποτέ! Και ιδιαίτερα ένα δημιουργικό διάλειμμα.

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, του χρόνου μας γενικά, στη δουλειά μας. Και ο χρόνος αυτός είναι συχνά ασφυκτικά γεμάτος από στρες, υποχρεώσεις και διαχείριση περισσότερων από 2 πραγμάτων ταυτόχρονα. Σου θυμίζει κάτι;

Η πραγματικότητα

Ναι, χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Και δεν εννοώ διακοπές, αλλά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας ημέρας. Εκεί που επικρατούσε το ρητό: «ο χρόνος είναι χρήμα» και «όποιος αργεί χάνει», οι έρευνες έρχονται να δείξουν ότι τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά είναι ευεργετικά για το μυαλό μας, την ψυχική μας ισορροπία και φυσικά την αποδοτικότητά μας στη δουλειά.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον 200 ατόμων περισσότεροι από τους 50 απάντησαν ότι δεν σηκώνονται σχεδόν καθόλου από το γραφείο τους κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας, ενώ τα 2/3 των εργαζομένων αναφέρουν ότι βιώνουν συμπτώματα burnout εξαιτίας της πολύωρης χρήσης των ψηφιακών μέσων στη δουλειά τους.

Μάλλον δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για να σε πείσω! Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για κάθε 60-90 λεπτά εργασίας χρειαζόμαστε περίπου 15-17 λεπτά διάλειμμα για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά και τη συγκέντρωσή μας σε καλά επίπεδα.

Το απαραίτητο διάλειμμα

Και για να σε προλάβω... Τα διαλείμματα αυτά είναι απαραίτητα ανεξάρτητα από τον τύπο δουλειάς που κάνεις. Είτε εργάζεσαι σε γραφείο, εξυπηρετείς κόσμο ή είσαι γιατρός ή δάσκαλος. Ανεξάρτητα από το αν είσαι εσύ το «αφεντικό» στην δουλειά σου ή είναι άλλος ο εργοδότης σου, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις ξεκάθαρα την ανάγκη σου για τα διαλείμματα αυτά και να διεκδικήσεις τον χρόνο αυτό.

Η γενική οδηγία είναι στα διαλείμματα αυτά να κάνεις οτιδήποτε ΔΕΝ έχει σχέση με την δουλειά σου ή με κάποια οθόνη.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα σχετικά με το Digital Wellness στον χώρο εργασίας και πως μπορείς να βρεις την ισορροπία στην εργασιακή καθημερινότητα.

Μπορείς να βγεις για λίγο έξω από το γραφείο, να συνομιλήσεις με κάποιον συνάδελφο, να διαβάσεις κάτι τυπωμένο σε χαρτί, να κάνεις μια σύντομη άσκηση χαλάρωσης ή κίνησης, να τσιμπήσεις κάτι υγιεινό κτλ. Η λίστα είναι μεγάλη.

Εμείς θα σου προτείνουμε να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι δημιουργικό στα διαλείματα αυτά. Ο λόγος; Εκεί ψηλά στη λίστα με τα θετικά αποτελέσματα που έχει η κίνηση και η αλλαγή περιβάλλοντος όσο εργαζόμαστε είναι και η ενασχόλησή μας με κάτι δημιουργικό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για όλα τα θετικά που μας προσφέρει η δημιουργία μπορείς να διαβάσεις το άρθρο «Δημιουργία (making)- Τι είναι και πως μας ωφελεί;» και φυσικά να τα συνδέσεις και με τα οφέλη που έχει για την εργασία μας.

Πρόταση 1: Το πιο σημαντικό από όλα είναι οτιδήποτε δημιουργικό επιλέξεις να κάνεις, να είναι εύκολο να μεταφερθεί στη δουλειά σου.

Για παράδειγμα, θα είναι λίγο δύσκολο να κάνεις διάλειμμα για λίγο κεραμική σε τροχό στο γραφείο σου. Μπορείς όμως να πάρεις μαζί σου το πλεκτό σου και να κάνεις μερικές σειρές ή να ζωγραφίσεις κάτι στο τετράδιο της δουλειάς, ή να δοκιμάσεις τα αγαπημένα πια coloring pages.

Πολλοί πλέκουν ή ζωγραφίζουν κατά τη διάρκεια των meetings για παράδειγμα. Εδώ θέλει λίγο προσοχή! Καλό θα είναι να ρωτήσεις τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου αν αυτό είναι εντάξει. Κάποιες τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να θεωρηθούν ως αγένεια ή να αποσυντονίζουν τους άλλους, παρόλο που εσένα σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να αποδώσεις καλύτερα.

Πρόταση 2: Δοκίμασε στο διάλειμμά σου να φτιάξεις κάτι από υλικά που θα βρεις στον εργασιακό σου χώρο.

Το πιο απλό είναι για παράδειγμα να φτιάξεις κάτι από τον εξοπλισμό του γραφείου (χωρίς να σπαταλήσεις όλο τον μηνιαίο εξοπλισμό του κτιρίου). Φτιάξε ένα κολλάζ από post-it χαρτάκια για να το καδράρεις ή δοκίμασε να μάθεις οριγκάμι με το χαρτί του εκτυπωτή. Πρέπει να σου πω οτι θα βρεις πολλές οδηγίες online για να φτιάξεις αεροπλανάκια και τόξα από μαρκαδόρους, συνδετήρες και λαστιχάκια. Ψάξε το! Ιδανικά, μπορείς να δημιουργήσεις και από υλικά που πιθανόν χρησιμοποιούνται και πετιούνται στον εργασιακό σου χώρο. Για παράδειγμα, μπορείς να ανακυκλώσεις τις κάψουλες του καφέ ή τα πλαστικά καπάκια εάν εργάζεσαι σε καφετέρια ή να παίξεις με το χαρτί από τον καταστροφέα εγγράφων.

Πρόταση 3: Φτιάξε κάτι που θα χρησιμοποιήσεις όσο είσαι στη δουλειά σου.

Μια ακόμη ιδέα για να απασχοληθείς δημιουργικά στο διάλειμμα της δουλειά σου είναι να διακοσμήσεις όσα χρησιμοποιείς στη δουλειά σου. Ντύσε το εξώφυλλο του τετραδίου που κρατάς σημειώσεις ή το ντοσιέ που αρχειοθετείς τα χαρτιά σου, διακόσμησε το συρραπτικό σου με χρωματιστά σελοτέιπ ή φτιάξε σελιδοδείκτες και χάρισέ τους και στους συναδέλφους. Εάν θέλεις να παρακινήσεις και τους άλλους στη δουλειά να συμμετέχουν μαζί σου σε αυτά τα δημιουργικά διαλείμματα, σκέψου ένα θέμα κάθε μήνα και οργάνωσε έναν μίνι διαγωνισμό μεταξύ συνδέλφων για το ποιός θα φτιάξει π.χ. το πιο δημιουργικό διακοσμητικό γραφείου για τον τοίχο της κοινόχρηστης κουζίνας.

Ελπίζω να σου δώσαμε αρκετή έμπνευση για να δοκιμάσεις κι εσύ να κάνεις τα διαλείμματα στη δουλειά σου πιο δημιουργικά και να απολαύσεις όλα τα θετικά που έχει αυτό να σου προσφέρει!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Ελίνα Αντωνοπούλου, Crafts Expert. Περισσότερα για εκείνη: Learn2craft.gr

Τα 10 οφέλη της ζωγραφικής

Έχοντας καλύψει τα συνολικά οφέλη της δημιουργίας και όσα μας προσφέρει όταν την βάζουμε στην καθημερινότητά μας, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα οφέλη της ζωγραφικής (Περισσότερα για την δημιουργία και τα οφέλη της εδώ).

Διάβασε περισσότερα →

5 ιδέες για να βάλεις την δημιουργία (making) στην καθημερινότητά σου

Η δημιουργία ήταν, είναι και θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Παλαιότερα αποτελούσε δεδομένο και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, φέροντας μαζί της και τις ευεργετικές τις ιδιότητες. Πλέον παρατηρείται ότι όσο περνούν τα χρόνια η δημιουργία μοιάζει να εξαλείφεται σιγά σιγά από τις ενήλικες ζωές μας.

Διάβασε περισσότερα →

Δημιουργία (making)- Τι είναι και πως μας ωφελεί;

crafting πως να ξεκινήσω

Εάν είσαι από αυτούς που αναζητούν τρόπους να αποσυνδεθούν για λίγες ώρες από τον ψηφιακό κόσμο, σίγουρα έχεις διαβάσει λίστες με ιδέες για το πως μπορείς να το επιτύχεις αυτό.

Διάβασε περισσότερα →