Η εικόνα του εαυτού vs selfie

Η μέρα ξεκινάει! Ξυπνάς, ετοιμάζεσαι με καλή διάθεση, πηγαίνεις στις υποχρεώσεις σου και νιώθεις ότι περνάς όμορφα! Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα σκέφτεσαι: «ας χαζέψω λίγο στα social media» και αφού “αποσυνδέεσαι”, νιώθεις αυτό το περίεργο συναίσθημα.

Αυτοεικόνα και τα  social media

Διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό σου και αρχίζεις να αμφιβάλλεις μήπως αυτά που κάνεις δεν είναι αρκετά. Ή ότι δεν έχεις τη δουλειά των ονείρων σου. Ότι δεν έχεις ένα αρκετά όμορφο σώμα. Ή ότι δεν κάνεις αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στον ελεύθερο χρόνο σου, ή ότι δεν έχεις αρκετούς φίλους.

Αν σκεφτείς ποιός ευθύνεται για όλες αυτές τις σκέψεις, μπορεί να καταλήξεις ότι το ερέθισμα προήλθε από τα social media! Αν όλες αυτές οι σκέψεις ξεκίνησαν από την ώρα που χάζεψες στο κινητό σου, το πιο πιθανό είναι ότι άρχισες να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις “τέλειες” ζωές των υπολοίπων στα social media.  Η Colier, το 2016 στο The Power of Off: The Mindful Way to Stay Sane in a Virtual World, αναφέρει πως…

…Tο γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο με πολλά φίλτρα πάνω του!

Μήπως οι ζωές τους δεν είναι και τόσο «τέλειες» τελικά;

Οι περισσότερες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο timeline σου αποτυπώνουν τις πιο χαρούμενες στιγμές του ατόμου που τις ανάρτησε. Σίγουρα σε έξοδο σου, έχεις παρατηρήσει μια παρέα ατόμων που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και ξαφνικά αποφασίζουν να αναρτήσουν κάποια selfie στα social media, την οποία αν έβλεπες στο timeline σου θα σκεφτόσουν ότι πέρασαν πολύ ωραία χτες βράδυ. Πιθανώς, να έκανες συγκρίσεις με τον εαυτό σου που ήσουν με τις πυτζάμες στον καναπέ.

Όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία με φίλτρα νιώθεις μειονεκτικά ενώ στην πραγματικότητα συγκρίνεις τον εαυτό σου με μια ψεύτικη εικόνα.

Ίσως εσύ πέρασες πολύ καλύτερα ή μπορεί να πέρασαν καλύτερα εκείνοι, τι σημασία έχει; Είναι προτιμότερο να μη συγκρίνεις μια στιγμή που βλέπεις απομονωμένα ή μια σειρά από φωτογραφίες που κάποιος ανεβάζει, με την ίδια τη ζωή σου και με αυτό που πραγματικά νιώθεις.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει βραβευτεί και δείχνει μια πιο σκληρή πλευρά για την αυτοεικόνα και τα social media:

Δες εδώ μερικούς τρόπους για να διαχειριστείς όλες αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: