Mindfulness κατά την διάρκεια της δουλειάς, το χρειαζόμαστε;

Ξεκινώντας να διαβάζετε αυτό το άρθρο, θα είχε ενδιαφέρον αν κάνατε μια παύση για να ανασύρετε την σημερινή ή χθεσινή μέρα στην δουλειά. Πιθανόν διάλογοι (και e-διάλογοι στις COVID-19 μέρες που διανύουμε), emails, deadlines, εναλλαγή οθονών, meetings, ειδοποιήσεις κτλ να εναλλάσσονταν με ταχύτητα.

Πολύ συχνά, στον εργασιακό μας χώρο, όποια δουλειά και αν κάνουμε, τα σήματα που μας καλούν σε αδιάκοπη δράση διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε το ένα θέμα και έχουμε προχωρήσει στο αμέσως επόμενο ενώ ενδιάμεσα ή παράλληλα έχουμε ενημερωθεί για τα νέα της ημέρας ή/και έχουμε περάσει μια βόλτα από τα social μας. Πολλές φορές μάλιστα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε όσα χρειάζεται να κάνουμε ταυτόχρονα, το λεγόμενο multitasking, οδηγούμενοι συχνά σε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα και ποιότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές μέρες να κλείνουν με έντονο άγχος, πόνους στο σώμα, ανολοκλήρωτα tasks, επιπλέον δουλειά για το σπίτι, χαμηλή παραγωγικότητα, αναβεβλημένες υποχρεώσεις και κακές συνεννοήσεις με συναδέρφους.

Πως μπορεί όμως το mindfulness να βοηθήσει στην εργασιακή μας καθημερινότητα;

Πλήθος γνωστών εταιρειών έχουν εισάγει το mindfulness στην εργασιακή καθημερινότητά τους, εμβληματικά ονόματα όπως η Google με το δικό τους πρόγραμμα, Spotify, Yahoo! Nike κ.α. Πριν από λίγα χρόνια, το 2017, σαράντα πολιτικοί από 14 χώρες του κόσμου κάθισαν όλοι μαζί και έκαναν την πρακτική τους στο mindfulness, υπό την καθοδήγηση του θεμελιωτή της προσέγγισης, τον Jon Kabat-Zinn. 

Πολλά σχολεία και σχολές σε χώρες του εξωτερικού έχουν εντάξει προγράμματα mindfulness για τους φοιτητές και μαθητές τους αντίστοιχα. Όλοι αυτοί οι φορείς αξιοποιούν το mindfulness, καθώς τα οφέλη του είναι πολλά για τους συμμετέχοντες, σε όποια εργασιακή θέση ή βαθμίδα και αν βρίσκονται.

Η εξάσκηση στο mindfulness μπορεί να μας βοηθήσει:

 

  • Στην διαχείριση των συναισθημάτων

Κατά την διάρκεια μιας εργασιακής ημέρας θα μας επισκεφθούν πλήθος δυσάρεστων συναισθημάτων. Εκνευρισμοί, άγχος, απογοητεύσεις, αγωνία είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορεί να νιώσουμε. Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι ότι τα νιώθουμε, αφού είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Μερικές φορές, όμως, μας «σέρνουν από την μύτη» και μας αποπροσανατολίζουν, τείνουμε να ασχολούμαστε με τις δυσφορίες μας και να αναμασάμε τις ίδιες και τις ίδιες σκέψεις. Η εξάσκηση στο mindfulness μας δίνει την δυνατότητα να «κάνουμε χώρο» για τα δυσάρεστα συναισθήματα, να κατανοήσουμε ότι έχουν παροδικότητα, να είμαστε πιο ανθεκτικοί όταν είναι παρόντα και τέλος, να  απαγκιστρωθούμε από την συνεχή ενασχόληση μαζί τους, προχωρώντας παράλληλα και με τους στόχους μας.

  • Αυξάνει την προσοχή, την εστίαση και την αποτελεσματικότητα

Οι υποχρεώσεις σε μια εργασιακή μέρα μπορεί να είναι πάρα πολλές και η μέρα να φαντάζει μικρή μέχρι να καταφέρουμε να τα φέρουμε όλα εις πέρας. Αν όμως, ξεκινώντας την δουλειά μας ανοίξουμε δίπλα μας και το κινητό, επικοινωνώντας, χαζεύοντας κτλ, η πιθανότητα να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι υποχρεώσεις μας, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Εξασκώντας το mindfulness, μπορούμε πιο εύκολα να παρατηρήσουμε που βρίσκεται ο νους μας και να τον επαναφέρουμε με ευγενικό τρόπο πίσω σε αυτό που κάνει. Αποκτώντας, σταδιακά, ολοένα και μεγαλύτερη αυτό-επίγνωση μπορούμε πιο εύκολα να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, να επαναφέρουμε την σκέψη μας όταν αυτή «ταξιδεύει», να οργανώνουμε πιο αποτελεσματικά το χρόνο μας και να ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας κοντά στο χρόνο που τους αναλογεί.

 

 

  • Ενισχύει την δημιουργικότητα

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημιουργικότητας στον εργασιακό χώρο είναι το άγχος, η αυτο-επίκριση και οι διαφόρων ειδών αποσπάσεις (social media, videos, κλπ). Μέσα από την πρακτική στο mindfulness μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος, να παίρνουμε απόσταση από την κριτική που ασκούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και βέβαια εξασκούμαστε στην ψηφιακή ισορροπία. Τέλος,

  • Βελτιώνει την επικοινωνία

Όταν ο όγκος της εργασίας είναι μεγάλος και οι ρυθμοί γρήγοροι, συχνά, μιλάμε περισσότερο απ’ όσο ακούμε. Μας καταλαμβάνει η αγωνία της διεκπεραίωσης και χάνουμε την επικοινωνία με τους ανθρώπους που μας περιβάλουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται από ασυνεννοησίες έως και σοβαρά λάθη στον εργασιακό χώρο. Εξασκώντας το mindfulness, μαθαίνουμε να “κατεβάζουμε ταχύτητα”, να εστιάζουμε και να ακούμε με μεγαλύτερη προσοχή τους συνανθρώπους μας, βιώνοντας όλη την εμπειρία συναισθημάτων και σκέψεων που φέρνει η διαδικασία της επικοινωνίας.

(*) Γράφει η Έφη Ματσούκα, Ψυχολόγος MSc (από την ομάδα του Digital Detox Experience).