Mindfulness: Πως να ξεκινήσω; A’ μέρος

Πώς να ξεκινήσω με το Mindfulness;

Η φιλοσοφία του Mindfulness μοιάζει συχνά πολύ θελκτική αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη. Στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί στο τι είναι και από που προέρχεται (δες εδώ περισσότερα). Στην θεωρία, όλοι θα θέλαμε να «πατάμε ένα φρένο» και να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην πράξη, όμως, φαντάζει λίγο πιο περίπλοκο, αναλωνόμαστε συχνά σκεπτόμενοι τις δυσκολίες και αναβάλλουμε την προσπάθεια.

Πώς μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε;

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται για να εφαρμόσουμε το Mindfulness είναι …να κάνουμε την αρχή, να το δοκιμάσουμε και στη συνέχεια, εφόσον νιώσουμε ότι μας είναι χρήσιμο, να δεσμευτούμε ότι θα προσπαθούμε να εξασκούμαστε για λίγα λεπτά καθημερινά.

Ξεκίνα με την αναπνοή!

Η αναπνοή μας είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς, οπότε συχνά μπορεί να αποτελέσει την άγκυρα που μας κρατάει κοντά στην παρούσα στιγμή και μακριά από την οχλαγωγία του κεφαλιού. Είναι ένας σχετικά απλός τρόπος για να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το mindfulness.

Φτάνει όμως με την θεωρία,  ας δοκιμάσουμε να περάσουμε στην πράξη! Μπορείς να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας μια άσκηση που έχουμε ετοιμάσει για σένα και που μπορείς να εφαρμόζεις όποτε νιώθεις ότι θέλεις να φέρεις την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή.

Η άσκηση

Θα ήταν χρήσιμο, πριν ξεκινήσεις την άσκηση να βρεις μια θέση βολική και άνετη, είτε καθιστή είτε όρθια, στην οποία όμως θα στηρίζεις καλά το σώμα σου και η σπονδυλική στήλη θα είναι ευθυγραμμισμένη με τον αυχένα. Πολύ συχνά σταυρώνουμε τα πόδια μας όταν χαλαρώνουμε, θα ήταν καλύτερα στην συγκεκριμένη στάση να το αποφύγουμε και να προσπαθήσουμε τα ακουμπούν και τα δυο πέλματά μας στο πάτωμα.

Συμπλήρωσε εδώ το email σου για να ακούσεις & να κατεβάσεις την άσκηση mindfulness:

The form you have selected does not exist.

Προσπάθησε να επαναλάβεις αυτήν τη δίλεπτη άσκηση 2-3 φορές την ημέρα και όσο πιο συχνά μπορείς μέσα στην εβδομάδα!

Ξεκινώντας την εξάσκησή μας στο Mindfulness, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τα εξής:

  • Ο νους θα φεύγει συχνά κατά την διάρκεια της πρακτικής μας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ευγενικοί με τον εαυτό μας κάθε φορά που αυτό συμβαίνει.  Δεν κάνουμε κάποιο λάθος, το μυαλό μας είναι φτιαγμένο από την φύση να φεύγει σε σκέψεις, υποχρεώσεις και προβλήματα. Εμείς χρειάζεται να το «εκπαιδεύσουμε» να έρχεται πίσω στην παρούσα στιγμή.
  • Δεν υπάρχει τέλεια πρακτική, τέλεια εξάσκηση, τέλειος τρόπος και συχνότητα εξάσκησης. Θεμελιώδους σημασίας είναι να έχω την πρόθεσή να φροντίσω τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο και να δεσμεύομαι όσο πιο ενεργητικά μπορώ να το κάνω. Επομένως, ας δώσουμε περισσότερο χρόνο στην πρακτική και λιγότερο στην προετοιμασία για την τέλεια πρακτική.
  • Η καθημερινότητα μπορεί να μας παρασύρει πολύ εύκολα και ενώ το επιθυμούμε να κάνουμε την πρακτική μας, να ξεχνιόμαστε. Προς αποφυγήν λοιπόν μιας τέτοιας περίπτωσης, θα μπορούσες να κλείσεις ένα ραντεβού για Mindfulness με τον εαυτό σου, να βάλεις ένα υπενθυμιστικό post it σε εμφανές σημείο ή ακόμα και ειδοποίηση στο κινητό σου (αρκεί να μην χαθείς μετά μέσα σε αυτό!).
Καλή σου αρχή!

 

(*) Γράφει & επιμελήθηκε την άσκηση η Έφη Ματσούκα, Ψυχολόγος MSc (από την ομάδα του Digital Detox Experience).

Ακολούθησε μας: