Διαρκής ενημέρωση, είναι απαραίτητη;

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι όσες περισσότερες πληροφορίες λαμβάνουμε στην καθημερινότητα, τόσο περισσότερο θα μας βοηθήσουν και θα διευκολύνουν τη ζωή μας.

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τόσα ερεθίσματα από όλες τις συσκευές που μας περιβάλλουν και  οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές. Όπως αναφέρει ο Carr στο βιβλίο “The Shallows”, ο εγκέφαλος μας με τη χρήση του Ίντερνετ μοιάζει με εγκέφαλο ενός ζογκλέρ(!), λαμβάνει και ανταλλάσσει τόσες πολλές πληροφορίες που βαδίζουμε σε μια εντελώς νέα εποχή που για να ανταποκριθεί σε αυτά που του ζητάμε, θα πρέπει να ανακαλύψει νέους τρόπους να διαχειριστεί όλες αυτές τις πληροφορίες.

Ο Damon Zahariades, επισημαίνει ότι πριν από 30 χρόνια έπρεπε να ψάξουμε για τις πληροφορίες. Ψάχναμε στις εφημερίδες, τα περιοδικά, την τηλεόραση, τις βιβλιοθήκες. Τώρα, έρχονται από παντού σε μορφή πλημμύρας και καταλήγουμε να πνιγόμαστε σε αυτές. Τελικά μας βοηθούν να λύσουμε τα προβλήματα στην καθημερινότητα μας ή απλά μας φορτίζουν περισσότερο συναισθηματικά;

Είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με τα πάντα. Η έρευνα της Huawei δείχνει ότι οι Έλληνες έχουμε πάνω μας το smartphone 13 ώρες την ημέρα (!). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν υπολογίσουμε τις 8 ώρες ύπνου, μένουν 3 ώρες μέσα στην ημέρα που δεν έχουμε δίπλα μας το κινητό, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις ώρες που χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή ή το tablet. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα smartphones μας στην Ελλάδα για ανταλλαγή μηνυμάτων & της χρήσης των social media (σε ποσοστό 78%)  και στη συνέχεια ακολουθούν οι χρήσεις διευκόλυνσης της καθημερινότητας όπως είναι το e-banking, το gps ή η ενημέρωση για τα νέα που συμβαίνουν.

Στα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας αναφέρεται ότι είμαστε τόσο εθισμένοι στο κινητό μας που το ελέγχουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν μας έχει ξεφύγει κάποια πληροφορία.

Ζούμε σε μια εποχή που όλα κινούνται πάρα πολύ γρήγορα, μήπως είναι απαραίτητο να ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς μας και ας φτάνουν οι πληροφορίες σε εμάς λίγο αργότερα;

Δες εδώ τα 10 πράγματα που προτείνει ο Daniel Levitin για να διαχειριστούμε την υπερπληροφόρηση.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: