Πώς η Google επηρεάζει την καθημερινότητά μας;

To "πείραμα" για την καταγραφή της κίνησης στους δρόμους από την Google

To 2020, o Γερμανός Simon Weckert έκανε ένα πείραμα στο οποίο χρησιμοποίησε 99 smartphone από δεύτερο χέρι, τα τοποθέτησε όλα σε ένα καρότσι και έσυρε το καρότσι στους μεγαλύτερους (και όχι μόνο) δρόμους του Βερολίνου. Τα κινητά ανήκαν σε τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, που όμως είχαν ένα κοινό: χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή του Google Maps και έχοντας ανοιχτό το location tracking, εξέπεμπαν την ακριβή τοποθεσία τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

Το αποτέλεσμα του πειράματος

Έχοντας 99 κινητά που είχαν ανοιχτή την εφαρμογή τη στιγμή του πειράματος, ο Simon κατάφερε να προκαλέσει ‘μποτιλιάρισμα’, μετατρέποντας έτσι την – ένα λεπτό πριν διασχίσει τη γέφυρα – πράσινη γραμμή του δρόμου σε κατακόκκινη. Κι όμως, αυτό που άλλαξε δεν ήταν πως ξαφνικά η γέφυρα πλημμύρισε από αυτοκίνητα και δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα, αλλά το γεγονός ότι το Google Maps μετέφρασε όλες τις ακριβείς τοποθεσίες των κινητών σε ΙΧ, μετατρέποντας έτσι αυτομάτως την πράσινη γραμμή σε κόκκινη. Μάλιστα, στο βίντεο που δημοσίευσε ο Simon, φαίνεται ξεκάθαρα πως κυκλοφορεί στη μέση του δρόμου μόνος του, κάτι που επιβεβαιώνει τις υποψίες του πειράματός του, οι οποίες είναι: πως το Google Maps δεν είναι τόσο έξυπνο όσο νομίζουμε και πως και το Google Maps… κάνει λάθη! Επίσης, το πείραμα μας δείχνει και την επιρροή που έχει μία τέτοια εφαρμογή, και συνεπώς η Google στις επιλογές της καθημερινής ζωής. Αν οδηγούσα στο Βερολίνο τη μέρα που έκανε το πείραμα ο Simon, μάλλον δεν θα επέλεγα να διασχίσω τη συγκεκριμένη γέφυρα γιατί θα πίστευα ότι θα με καθυστερούσε.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων που το Google Maps μας δείχνει έναν δρόμο κόκκινο ο δρόμος είναι όντως μποτιλιαρισμένος και αυτό δικαιώνει την αρχική εκτίμηση της εφαρμογής, παραμένει αξιοσημείωτη η επιρροή που μας ασκεί μία απλή εφαρμογή.

Ο Simon στο πείραμά του παρομοιάζει το Google Maps με παραπλήσιες εφαρμογές όπως το Airbnb, το Tinder ή το Deliveroo και σωστά αναρωτιέται για τη σχέση και αναζητά την ισορροπία μεταξύ του να έχουμε άπειρες δυνατότητες χάριν της όλο και αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και του να βρισκόμαστε όλο και περισσότερο υπό καθεστώς εποπτείας και ελέγχου από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Ας μην ξεχνάμε, πως η Google δεν έχει μόνο το Google Maps αλλά ένα σωρό άλλες λειτουργίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Tο Gmail, το Google Chrome και το Google search είναι από τις πιο διαδεδομένες λειτουργίες που χρησιμοποιούμε όλοι σε καθημερινή βάση, ενώ άλλες όπως το Google Workspace, το Google Lens, το Google Meet ή τα Google Podcasts είναι σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επίσης παρούσες. Επομένως, η Google συνολικά συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων από τη δική μας χρήση των – κατά τα άλλα – θελκτικών υπηρεσιών της.

Τελικά υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγουμε την "καταγραφή";

Υπάρχει κάποια εναλλακτική σε κάποια (ή και σε όλες) από τις προαναφερθείσες εφαρμογές/υπηρεσίες; Μία εναλλακτική του Google Maps είναι σίγουρα τα ‘Maps’ της Apple, τα οποία βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα στο κάθε νέο iPhone που αγοράζουμε και στην όψη δεν διαφέρουν και πολύ από το Google Maps. Παρ’ ολ’ αυτά, τα Apple Maps δεν αποτελούν και τη χρυσή τομή, καθώς η Apple δεν έχει αποδειχθεί πως έχει καλύτερες πρακτικές προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Για τους παρατηρητικούς, προσέξτε πως αν ψάξετε μία διεύθυνση στο Google στο – iPhone – κινητό σας, μόλις ανοίξετε το Apple Maps θα βγει η διεύθυνση που ψάξατε πριν λίγο μαζί με ένα μήνυμα ‘Address copied from Google’. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως αν έχετε το Apple Maps να τρέχει στο background του κινητού σας και εσείς γράψετε στο iMessage τη λέξη ETA (estimated time of arrival) σε κάποια από τις τρέχουσες συνομιλίες σας, το autofill του iMessage θα γράψει τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης με βάση τα δεδομένα που θα πάρει από το Apple Maps. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πως το Apple Maps είναι η καλύτερη δυνατή εναλλακτική.

Μήπως να γυρίσουμε στους παλιούς καλούς αναλογικούς χάρτινους χάρτες; Ας το σκεφτούμε κάνοντας ένα διάλειμμα από τις ψηφιακές μας συσκευές!

Γράφει η Αλκμήνη Γιαννή, αρθρογράφος νομικών θεμάτων στο Digital Detox Experience.