Πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι πρακτικές του Digital Wellbeing στην εργασιακή καθημερινότητα;

Τον τελευταίο χρόνο, οι εργαζόμενοι στις περισσότερες εταιρίες γνώρισαν μια νέα καθημερινότητα, λόγω της εξ’ αποστάσεως εργασίας ή της εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Πώς επηρέασε του εργαζόμενους; Πώς διαχειρίστηκαν αυτή την κατάσταση ψυχολογικά και πρακτικά;

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πραγματικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εργασιακή καθημερινότητα. Πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι πρακτικές του Digital Wellbeing στην εργασιακή καθημερινότητα ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων; Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολύωρη χρήση των ψηφιακών συσκευών στην ζωή μας επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής μας. Πριν φτάσουμε στην δοκιμή και εφαρμογή ενός Digital Detox, ας δούμε μερικές αλλαγές για την καθημερινότητά μας.

Πόσο χρόνο περνάμε online;

Πρώτα από όλα θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τον χρόνο που περνάμε online. Να καταλάβουμε δηλαδή τον χρόνο που περνάμε μπροστά από κάποια οθόνη, γράφοντας emails, απαντώντας σε μηνύματα, αντιδρώντας σε φωτογραφίες και video κλπ. Ο μέσος όρος των χρηστών φαίνεται ότι περνούν περίπου 2.5 ώρες μπροστά από κάποια οθόνη καθημερινά. Σε αυτό τον χρόνο, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε το γνωστό «doomscrolling», δηλαδή να κάνουμε «scrolling» χωρίς να ψάχνουμε κάτι στην πραγματικότητα ή να τσεκάρουμε μανιωδώς τα email μας μήπως και έχει έρθει κάτι σημαντικό. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε πόσο μέσα στην ημέρα μας χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας και να πάρουμε ένα λεπτό να αξιολογήσουμε αυτό τον χρόνο- αν χρειάζεται ή όχι να τον αφιερώνουμε εκεί.

Τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τον χρόνο που περνάμε online αλλά και να μας βοηθήσουν να μετριάσουν τον ψηφιακό χρόνο. Ταυτόχρονα όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «εργαλεία» και πρακτικές όπως το mindfulness για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την προσοχή μας σε ό,τι κάνουμε όπου και αν είμαστε. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε την συγκέντρωση μας στην παρούσα στιγμή που ζούμε. Ένα άλλο «εργαλείο» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η χειροτεχνία. Η χειροτεχνία αποτελεί έναν τρόπο δημιουργίας και ένα χόμπυ που μπορούμε να ξεκινήσουμε για να μην είμαστε online αλλά και να εξασκήσουμε την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε σε ότι κάνουμε.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την συνήθεια που δημιουργήσαμε;

Βάζοντας όρια! Το κινητό και ο υπολογιστής μας μας τραβούν διαρκώς την προσοχή μέσα από τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα. Είναι απαραίτητο να θέσουμε τα δικά μας όρια στην χρήση τους απενεργοποιώντας όσες εφαρμογές δεν χρειαζόμαστε, όσες ειδοποιήσεις μας απασχολούν περισσότερο από όσο χρειάζεται, κλπ. Δες εδώ πώς μπορείς να ησυχάσεις τον θόρυβο γύρω σου. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όταν εργαζόμαστε και έχουμε μια απλή οπτική επαφή με το κινητό μας, μας αποσπά την προσοχή και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σε οτιδήποτε και αν προσπαθούμε να κάνουμε καθώς ένα μέρος του εγκεφάλου μας απασχολείται με αυτή την ανησυχία (αν έχει φτάσει κάτι στο κινητό μας και δεν το έχουμε δει κλπ).

Ένα βήμα την φορά, μια μικρή αλλαγή, η δοκιμή κάποιων τεχνικών, μπορεί να φέρει το σωστό αποτέλεσμα! Η αύξηση της αποδοτικότητας στον χώρο εργασίας είναι μια πρόκληση που όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να φτάσουν αλλά πολλές φορές χρειάζεται μικρά βήματα για να κατακτηθεί.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.