Mindfulness: τι σχέση έχει με τους Ιταλούς και την La Passeggiata; Πως να ξεκινήσεις (Μέρος Β’)

Η φιλοσοφία του mindfulness και η "La Passeggiata"

Το mindfulness, όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου (διάβασε εδώ το α’ μέρος), μας βοηθάει, με οδηγό την ίδια μας την αναπνοή, να βάζουμε ένα φρένο, “να παίρνουμε μια ανάσα” και να επανερχόμαστε στην παρούσα στιγμή. Η χρήση της αναπνοής είναι κομβικής σημασίας για όποιον θέλει να ξεκινήσει να εξασκεί το mindfulness στην ζωή του, ωστόσο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το εντάξουμε στην ζωή μας.

Αρχικά, η φιλοσοφία του mindfulness, όπως μπορεί να έχετε ήδη σκεφτεί, δεν είναι κάτι εξ’ ολοκλήρου καινούργιο και μη ειπωμένο. Μάλιστα, με μια πιο προσεκτική ματιά στις συνήθειες που μπορεί να είχαμε ή έχουμε ως κοινωνίες, θα βρούμε πολλά mindful στοιχεία (απ’ όπου μάλιστα θα μπορούσαμε και να εμπνευστούμε!).

Για παράδειγμα, οι γείτονές μας, οι Ιταλοί έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνήθεια, ονομάζεται «La Passeggiata» και περιγράφει έναν χαλαρό, απογευματινό περίπατο. Ντυμένοι όμορφα, μετά από την δουλειά, το φαγητό ή τις δραστηριότητές τους, οι γείτονές μας βγαίνουν για μια βόλτα, συνήθως με κάποιον συγγενή ή φίλο, χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο στόχο, δηλ. η βόλτα για την βόλτα! Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να εξασφαλίσουν έστω και λίγο χρόνο καθημερινά για χαλάρωση, η οποία έρχεται με έναν αβίαστο και μη στοχοθετημένο τρόπο.

Σίγουρα, δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να κάνουμε έναν αμέριμνο περίπατο καθημερινά, όσα και αν είναι τα οφέλη του. Ωστόσο, αν έχουμε την πρόθεση να δοκιμάσουμε μια πιο mindful προσέγγιση στην καθημερινότητα, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να εντάξουμε διάφορες μικρές αλλαγές που στο τέλος της ημέρας θα μας δίνουν αυτές τις μικρές «ανάσες» που χρειαζόμαστε.

Πως θα μπορούσαμε πρακτικά να προσεγγίσουμε με πιο mindful τρόπο την μέρα μας;

Εστιάζοντας και προσπαθώντας να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε κάθε στιγμή, όντας παρόντες μέσα στην μέρα μας!

Πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα:

  • Ένα καλό τέντωμα στο πρωινό ξύπνημα, δυο ανάσες, ένα νοερό «σκανάρισμα» στο σώμα μας, καθυστερώντας όσο γίνεται την χρήση του κινητού.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε διαλείμματα, στρέφοντας την προσοχή μας στην αναπνοή.
  • Στρέφουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας, πχ στις μυρωδιές όταν μαγειρεύουμε, στις γεύσεις όταν τρώμε, στην αίσθηση της αφής, χαϊδεύοντας το παιδί, τον/την σύντροφο ή τον σκύλο μας, στους ήχους της καθημερινότητας... "στήσε" αυτί αυτήν την περίοδο, ακούγονται από παντού τα τζιτζίκια! (άκου εδώ την άσκηση που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις)
  • Προσπαθούμε να παρατηρήσουμε με φρέσκια ματιά και έναν φιλοπερίεργο τρόπο όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, πχ. την φροντίδα του παιδιού μας, το πότισμα των λουλουδιών μας, τον πρωινό καφέ ή τσάι μας ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών μας!
  • Όταν συναντιόμαστε με φίλους για καφέ ή φαγητό, προσπαθούμε να είμαστε εκεί, βάζοντας το κινητό μας στην τσάντα/τσέπη.
  • Προσπαθούμε να αφήνουμε λίγο χώρο στην καθημερινότητα, όσο εφικτό μπορεί να είναι κάθε φορά, για δραστηριότητες χωρίς στόχο, πχ να περπατάμε έστω και για λίγο «χαζεύοντας» τους περαστικούς, τα δέντρα, τα αυτοκίνητα, να παίζουμε με το παιδί μας/παιδιά μας, να κουβεντιάζουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να μην βιαζόμαστε πάντα και συνέχεια.

Φυσικά και όλα αυτά μπορεί να μας είναι πολύ γνώριμα, μέρος και της δικής μας κουλτούρας, όχι μόνο των γειτόνων Ιταλών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μοιάζουν μακρινές έως και ενοχοποιημένες συνήθειες. Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας νιώσαμε άβολα και αμήχανα αφιερώνοντας χρόνο σε κάτι που δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο στόχο ή δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Βαθιά μέσα μας όμως αναγνωρίζουμε πως δεν χρειάζεται όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας να περνούν από κάποια αξιολόγηση ή να έχουν πάντα ένα αποτέλεσμα.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν, δεν είναι εύκολο και ίσως να μην γίνει ποτέ, ωστόσο αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!

(*) Γράφει η Έφη Ματσούκα, Ψυχολόγος MSc (από την ομάδα του Digital Detox Experience).

Πηγές:
Emotional Intelligence, Mindfulness, εκδ: Harvard Business Review Press
Υγιής καινούργιος κόσμος: δαμάζοντας το μυαλό, Ρούμπι Γουαξ, εκδ: Opera
Mindfulness, a practical guide to finding peace in a frantic world, Mark Williams, Danny Penman, εκδ: Piatkus