Πώς σε επηρεάζουν οι ειδοποιήσεις;

Οι ειδοποιήσεις έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στην ζωή μας που αν δεν έχουμε Internet/σήμα/πρόσβαση στο κινητό & τις ψηφιακές συσκευές μας για λίγο, νιώθουμε αυτή την «αισθητή» ησυχία!

"Νέο μήνυμα, like στα Posts, νέα φωτογραφία, νέο live video, είδες το νέο προϊόν;"

Είναι μόνο κάποιες από τις ειδοποιήσεις που λαμβάνεις καθημερινά.

Πώς όμως σε επηρεάζουν στην πραγματικότητα; Πώς επηρεάζουν τις σκέψεις, τις πράξεις και γενικότερα, την καθημερινότητά σου;

  • Κάθε φορά που δέχεσαι μια ειδοποίηση, νιώθεις καλά!

Είναι αποδεδειγμένο ότι νιώθεις βιολογικά «καλά», καθώς εκκρίνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σου και συναισθήματα ευχαρίστησης. Νιώθεις ότι κάποιος σε σκέφτεται (ακόμα και αν είναι το robot του Instagram με τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις), ότι μπορεί να έλαβες κάποιο ενδιαφέρον μήνυμα ή ένα ενδιαφέρον email που θα σε βοηθήσει.

  • Μπορεί να νιώθεις και άγχος!

Νιώθεις «καλά» μεν, αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιούνται και οι μηχανισμοί του άγχους. Κάθε φορά που δέχεσαι μια ειδοποίηση εκκρίνεται η ορμόνη κορτιζόλη, που σχετίζεται με το άγχος. Βρίσκεσαι σε κατάσταση άμυνας για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε ότι προκύπτει, την στιγμή που προκύπτει. Μάλιστα, φαίνεται ότι όσοι ελέγχουν διαρκώς τις ειδοποιήσεις τους, έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους!

  • Αποσυντονίζεσαι

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια ειδοποίηση, το μυαλό χρειάζεται περίπου 23 λεπτά για να επιστρέψει στο επίπεδο συγκέντρωσης που είχε πριν έρθει η ειδοποίηση ώστε να σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς ξανά σε ό,τι έκανες. Ενώ ακόμη μια έρευνα, δείχνει ότι η ροή της σκέψης διακόπτεται κατά μέσο όρο κάθε 11’ από τις ειδοποιήσεις που είναι ενεργοποιημένες στις διάφορες ψηφιακές συσκευές μας. Συνεπώς, μήπως οι ειδοποιήσεις ευθύνονται για την δυσκολία σου να συγκεντρωθείς;

  • Ο «κίνδυνος» του multitasking

Από την στιγμή που θα λάβεις την ειδοποίηση, θα ξεκινήσεις να την διαβάζεις, ακόμα και αν έχεις ξεκινήσει να κάνεις κάτι άλλο. Καταλήγεις να διαβάζεις το κινητό αλλά και να συνεχίζεις ό,τι κάνεις. Στο τέλος, έχεις κάνει και τα δύο tasks αλλά τα έχεις κάνει επιτυχημένα; Οι έρευνες δείχνουν ότι το μυαλό δεν είναι κατασκευασμένο για να συγκεντρώνεται σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μάλιστα, φαίνεται ότι το multitasking προσθέτει επιπλέον άγχος στην καθημερινότητα.

  • Δεν είσαι «εκεί» στην στιγμή που ζεις

Έχεις ακούσει και διαβάσει πολλές φορές για το mindfulness και πως σε βοηθάει να μένεις σε συγκέντρωση στην στιγμή που ζεις. Σκέψου ότι είσαι έξω και πίνεις έναν καφέ με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και εκείνη την στιγμή εμφανίζεται μια ειδοποίηση και ξεκλειδώνεις το κινητό και την ελέγχεις. Παρακολουθείς τι σου λέει ο συνομιλητής σου; Έχεις διακόψει την ροή της συζήτησης; (υπάρχει και ορισμός για αυτή την κατάσταση, όπου ονομάζεται «phubbing», δες περισσότερα εδώ). Θα ήταν πιο χρήσιμο για την συγκέντρωσή και για τις διαπροσωπικές σχέσεις σου, όσο βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους ή κάνεις κάτι άλλο, να ελέγχεις μόνο τις σημαντικές ειδοποιήσεις που καταφτάνουν στο κινητό σου, απολαμβάνοντας τις στιγμές της ζωής!

  • Νιώθεις θυμό

Κάθε φορά που λαμβάνεις μια ειδοποίηση, ενεργοποιείται ένα «cocktail» αντιδράσεων στον εγκέφαλό σου. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη όπου σε κάνουν να νιώθεις σημαντικός-η ενώ σε συνδυασμό με τις ενδορφίνες δημιουργείται το αίσθημα του ενθουσιασμού. Βλέπεις την ειδοποίηση και αμέσως ενεργοποιούνται μια σειρά από συναισθήματα όπου σε συνδυασμό μπορεί να σου προκαλέσουν έναν ανεξήγητο θυμό, μια έξαψη ή ένα συνδυασμό όλων αυτών των συναισθημάτων.

Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω και για να βρίσκεις μερικές στιγμές ηρεμίας, δοκίμασε να ξεκινήσεις με κάτι απλό:

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις που δεν σου προσφέρουν ουσιαστική ενημέρωση από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς συχνά, ενώ μπορείς να κάνεις μια «ψηφιακή εκκαθάριση» (digital decluttering) των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς συχνά, ώστε να μην δέχεσαι και από αυτές τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.

Δες περισσότερα για το πως να βρεις την ηρεμία εσύ και το smartphone σου στο άρθρο που έχουμε ετοιμάσει εδώ!

 

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.