Τα 10 οφέλη της ζωγραφικής

Έχοντας καλύψει τα συνολικά οφέλη της δημιουργίας και όσα μας προσφέρει όταν την βάζουμε στην καθημερινότητά μας, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα οφέλη της ζωγραφικής (Περισσότερα για την δημιουργία και τα οφέλη της εδώ).

Γιατί είναι σημαντική η ζωγραφική στη ζωή μας;

Η ζωγραφική είναι από τις πρώτες δημιουργικές εκφάνσεις του ανθρώπου από την αρχή ακόμα της ιστορίας του επάνω στη Γη. Τη συναντάμε στα τοιχώματα σπηλιών και σε αντικείμενα των προϊστορικών ανθρώπων, ακόμα και 40.000 χρόνια πριν ως την πρώτη μορφή επικοινωνίας και έκφρασης. Από τότε η ζωγραφική παίζει συνεχόμενα πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις κουλτούρες, τις ηπείρους και θρησκείες μέσα στο πέρασμα των αιώνων, φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Την συναντάμε σε όλες της τις μορφές, από απλά σχέδια έως την υψηλότερη μορφή τέχνης.

Μπορούμε να πούμε οτι η ζωγραφική είναι ανάγκη του ανθρώπου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός οτι εάν δώσεις σε ένα μικρό παιδί ένα μολύβι, πινέλο ή μαρκαδόρο, αυτό θα προσπαθήσει να ζωγραφίσει χωρίς καν να χρειαστεί να του δείξεις πως. Κάτω από τον όρο ζωγραφική μπορούμε να συμπεριλάβουμε πολλές τεχνικές που περιλαμβάνουν την χρήση διαφορετικών υλικών, επάνω σε διαφορετικές επιφάνειες και με ποικίλους τρόπους. Μερικά παραδείγματα είναι το σχέδιο, το απλό χρωμάτισμα, το doodling (αφηρημένα σχέδια), το σκίτσο, η ζωγραφική με νερομπογιές, λαδοπλαστέλ ή ακρυλικά χρώματα, το γκράφιτι, το σχέδιο με κάρβουνο, η ζωγραφική σε μετάξι κτλ. Η λίστα είναι μεγάλη.

Πάμε να δούμε πως μπορεί η ζωγραφική να αποδειχθεί ευεργετική για τον άνθρωπο. Και φυσικά πως αυτά τα οφέλη έρχονται να συμπληρώσουν όσα πιθανά στερείται το σώμα και το μυαλό μας όταν αυξάνεται κατά πολύ η χρήση των ψηφιακών μέσων.

Αυτοί είναι οι 10 τρόποι που η ζωγραφική είναι ωφέλιμη για εμάς:

1. Αύξηση εγκεφαλικής δραστηριότητας

Όσο εμείς ζωγραφίζουμε τόσο ενεργοποιούνται πολλαπλά κέντρα στον εγκέφαλό μας. Και ιδιαίτερα στον βρεγματικό λοβό μας, εκεί που γίνεται η σύνθεση των πληροφοριών που έρχονται από τις αισθήσεις μας και όπου επεξεργαζόμαστε την αντίληψη του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται οτι όσοι ζωγραφίζουν βελτιώνουν σημαντικά την φαιά ουσία του εγκεφάλου η οποία αντιθέτως μοιάζει να μειώνεται όταν παίζουμε συστηματικά βιντεοπαιχνίδια.

2. Μείωση άγχους

Αυτό μάλλον δεν χρειάζεται να μας το πει κάποιος επιστήμονας. Όσο ζωγραφίζουμε, οι παλμοί της καρδιάς μας μειώνονται και χαλαρώνουμε. Η ζωγραφική είναι ένας εύκολος τρόπος να αποδράσουμε από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας και να συγκεντρωθούμε στο έργο μας.

3. Ενίσχυση της φαντασίας

Ακόμα και για να ζωγραφίσεις κάτι απλό που βλέπεις μπροστά σου χρειάζεται να βάλεις μπρος τη φαντασία σου για να «δεις» το τελικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα, οι υφές, η προοπτική, όλα είναι στοιχεία που θα χρειαστεί να τα φανταστείς πριν τα μεταφέρεις στο χαρτί ή όπου αλλού έχεις επιλέξει να ζωγραφίσεις.

4. Βελτίωση της μνήμης

Έρευνες σε ασθενείς με Alzheimer έδειξαν οτι η ζωγραφική βοηθά στην βελτίωση της μνήμης και πιο συγκεκριμένα στην ανάκληση πληροφοριών. Μάλιστα σήμερα η ζωγραφική χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό μέσο για τους ασθενείς αυτούς.

5. Θεραπευτική επίδραση στο σώμα

Και μιας και λέμε για τη ζωγραφική σαν θεραπευτικό μέσο. Συνδυάζοντας όλα τα ωφέλη της μείωσης του άγχους, της αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας, των θετικών συναισθημάτων η ζωγραφική μοιάζει απόλυτα λογικό να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσοι ζωγραφίζουν έχουν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα (ορμόνη του στρες), χαμηλή πίεση και αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής της ευφορίας.

6. Αυξημένη Δημιουργικότητα

Μάλλον είναι περιττό να αναφέρουμε οτι η ζωγραφική βοηθάει στην δημιουργικότητά μας. Όταν ζωγραφίζουμε βάζουμε την μυαλό μας να δουλέψει. Από το να βρούμε τον τρόπο να αποτυπώσουμε στο χαρτί ένα μπωλ με φρούτα που βλέπουμε μπροστά μας ή το να μεταφέρουμε τα πιο πολύπλοκα συναισθήματά μας με αφηρημένα σχέδια χρειάζεται να εξασκήσουμε το δημιουργικό κομμάτι του μυαλού μας. Η ζωγραφική μας βοηθάει να βρούμε ιδέες, έμπνευση και λύσεις.

7. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Άσχετο με το σε ποια ηλικία είσαι, το να ολοκληρώσεις μια ζωγραφιά σου προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση και σε κάνει να νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου. Αν μάλιστα καταφέρεις να αποδυναμώσεις τον εσωτερικό κριτή σου, τότε σίγουρα θα χαίρεσαι σαν μικρό παιδί κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα έργο σου!

8. Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων

Η εξάσκηση των λεπτών κινήσεων του χεριού είναι εξαιρετικά σημαντική στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου, αλλά εξίσου σημαντική και στις μεγάλες ηλικίες. Προσέχουμε για να έχουμε, λοιπόν. Όσο ζωγραφίζουμε κρατάμε σε υγιή επίπεδα τον συντονισμό των ματιών με τις κινήσεις του χεριού.

 9. Έκφραση συναισθημάτων και καλύτερη επικοινωνία

Η ζωγραφική είναι ένας εύκολος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας και της επικοινωνίας μας με τους γύρω. Ακόμα και εάν δεν μοιραζόμαστε τα έργα μας με άλλους και μόνο που τα έχουμε εκφράσει έστω και απεικονιστικά μας βοηθάει πολύ. Η δημιουργική έκφραση αυξάνει και την συναισθηματική μας νοημοσύνη που μόνο θετική μπορεί να είναι γενικότερα για την σχέση μας με τους άλλους.

10. Αύξηση παρατηρητικότητας

Άλλο ένα θετικό στην ενασχόλησή μας με την ζωγραφική είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Όσο σχεδιάζουμε ή ζωγραφίζουμε βοηθάμε τα μάτια μας να παρατηρούν λεπτομέρειες εξασκώντας έτσι το μυαλό μας να συγκεντρώνεται και να επεξεργάζεται περισσότερες πληροφορίες.

 

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά οφέλη της ενασχόλησης ακόμη και ενός ερασιτέχνη με την ζωγραφική. Ακόμη και εάν δούμε τη ζωγραφική σαν μια απλή εναλλακτική πρόταση ενασχόλησης  που αντικαθιστά την κατάχρηση των ψηφιακών συσκευών, τότε το όφελος είναι ξεκάθαρο. Εάν όμως αντιπαραθέσουμε όλα τα παραπάνω με τις αρνητικές επιπτώσεις της συστηματικής πολύωρης έκθεσης στις οθόνες μας, όπως η μείωση συγκέντρωσης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αύξηση του άγχους κτλ, τότε τα οφέλη της ζωγραφικής είναι σαφώς σημαντικότερα.

 

Και για να σε βοηθήσουμε να βάλεις τη ζωγραφική στην καθημερινότητά σου, ετοιμάσαμε μερικά coloring pages (για ενήλικες) που μπορείς να ζωγραφίσεις από το σπίτι σου ενώ είσαι offline. 

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Ελίνα Αντωνοπούλου, Crafts Expert. Περισσότερα για εκείνη: Learn2craft.gr