Binge-Watching…«ένα ακόμη επεισόδιο»!

Ξεκινάς μια νέα σειρά, βλέπεις το πρώτο επεισόδιο, σου τραβάει το ενδιαφέρον, συνεχίζεις και λες: «ας δω και το επόμενο γιατί θα γίνει κάτι πολύ σημαντικό» και κάπως έτσι… Καταλήγεις να φτάνεις να δεις όλο τον πρώτο κύκλο μέσα σε ένα βράδυ, με το άγχος για το τι γίνεται στα επόμενα επεισόδια που άφησες για αύριο! Αυτό που ζεις ονομάζεται: Binge-Watching.

Τι είναι το Binge Watching;

Το «Binge-Watching» περιγράφει την κατάσταση που βρίσκεσαι όταν βλέπεις συνεχόμενα σειρές και ταινίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο γνωστή σαν έννοια καθώς δημιουργήθηκαν οι διάφορες συνδρομητικές πλατφόρμες (βλ. Netflix, Hulu, HBO, Youtube) όπου μπορεί κανείς να παρακολουθεί όσες σειρές και ταινίες επιθυμεί ασταμάτητα, όποτε και από όποια συσκευή το επιθυμεί. Η έννοια όμως έχει δημιουργηθεί αρκετά χρόνια πριν, όταν οι περισσότεροι ξεκίνησαν να παρακολουθούν συστηματικά τηλεόραση και άρχισαν να παρατηρούνται φαινόμενα υπερβολικής χρήσης της.

Πώς όμως η συγκεκριμένη συνήθεια επηρεάζει την καθημερινότητα σου;

Όταν παρακολουθείς μια σειρά, συνήθως το κάνεις τις ώρες που έχεις διαθέσιμες για χαλάρωση ή ξεκούραση. Μερικές φορές όμως, περνάς περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται και καταλήγεις να κουράζεσαι περισσότερο! Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες σειρές (και οι πλατφόρμες που τις προβάλλουν) στοχεύουν στην διατήρηση του αμείωτου ενδιαφέροντος και της προσήλωσης σου σε αυτές.

Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσεις μια σειρά και θα σου δημιουργηθεί η ανησυχία για το αν πρέπει να πατήσεις «pause» ή όχι στην ένδειξη «the next episode will start in 14, 13, 12… seconds», ενώ ήδη νυστάζεις, αναρωτήσου αν έχεις εσύ πραγματικά τον έλεγχο της στιγμής.

Γιατί έχεις την ανάγκη να κάνεις binge watching εκείνη τη στιγμή; Μήπως σε περιμένουν μια σειρά από υποχρεώσεις που θέλεις να αποφύγεις; Μήπως δημιουργούνται σκέψεις που κατευνάζονται με τη διαρκή απόσπαση προσοχής;

Μπορεί να αντικαθιστά μια σειρά από ανάγκες που μπορείς να τις ικανοποιήσεις με διαφορετικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα:

– Μήπως η κούραση που νιώθεις, χρειάζεται περισσότερο ύπνο για να βελτιωθεί;
– Αν συναντηθείς με έναν καλό φίλο, θα σου φτιάξει τη διάθεση!
– Η εκτόνωση που αναζητάς μπορεί να έρθει μέσα από τη φυσική δραστηριότητα (π.χ. άσκηση).

Η παρακολούθηση σειρών είναι μέρος του «comfort zone» που δημιουργείται στον ελεύθερο χρόνο. Μερικές φορές, ίσως παίρνει τη θέση κάποιων άλλων δραστηριοτήτων. Το να παρακολουθείς σειρές ή ταινίες έχει αρκετά οφέλη για εσένα αλλά το να συμβαίνει χωρίς να το ελέγχεις, είναι εκείνο που ίσως χρειάζεται να σκεφτείς.  Επιπλέον, η πολύωρη στάση μπροστά στην οθόνη έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα. Τα κυρίαρχα προβλήματα που δημιουργούνται είναι: τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι πονοκέφαλοι και οι αρνητικές σκέψεις.

Κάποια αληθινά γεγονότα που είναι σημαντικό να γνωρίζεις:

  • Ο ιδρυτής του Netflix δήλωσε ότι: ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Netflix είναι ο ύπνος!
  • Οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταγράφουν κάθε επεισόδιο που είδες, πότε προχώρησες στο επόμενο, πότε πάτησες «pause», ποια ημέρα και ώρα το είδες και από ποια συσκευή. Ο στόχος είναι να σου προσφέρει εξατομικευμένο περιεχόμενο που θα δυσκολευτείς να αρνηθείς να δεις. Μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να έχεις εσύ το έλεγχο.
Μερικές συμβουλές για το πως να αποφύγεις το Binge-Watching:
  • Προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς τις πλατφόρμες από το κινητό σου. Το κινητό το έχεις παντού μαζί σου και μπαίνεις στον πειρασμό να παρακολουθήσεις τις στιγμές που δεν έχεις την προσοχή σου αποκλειστικά «εκεί».
  • Βάλε ένα χρονικό πλαίσιο για το πόση ώρα θα παρακολουθήσεις.
  • Απενεργοποίησε την επιλογή «autoplay». Αν θέλεις να δεις το επόμενο επεισόδιο, μπορείς να πατήσεις το «next».
  • Η πλοκή στο τέλος κάθε επεισοδίου κορυφώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αγωνία και δυσκολία να σταματήσεις. Προσπάθησε να σταματήσεις στη μέση του επόμενου επεισοδίου, που η πλοκή είναι πιο «χαλαρή» ώστε να αποφύγεις τη συνεχόμενη θέαση.

Και μην ξεχνάς: οι πλατφόρμες σε ψυχαγωγούν και σου προσφέρουν διαφορετικά συναισθήματα και οφέλη από το περιεχόμενο τους. Ο στόχος είναι να βρεις την ισορροπία στη χρήση τους και να τις χρησιμοποιείς συνειδητά!

(*) το Netflix χρησιμοποιείται περισσότερο στο άρθρο, καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα στην Ελλάδα.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: