Digital Wellbeing στον εργασιακό χώρο

Τι σημαίνει Digital Wellbeing στον εργασιακό χώρο; Πώς γίνεται να βρει κανείς την ψηφιακή ισορροπία όταν είναι υποχρεωτικά πολλές ώρες μπροστά από κάποια οθόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας;

Εξ’ αποστάσεως εργασία

Λόγω της πανδημίας, οι εταιρίες έχουν στραφεί σε ένα υβριδικό πλαίσιο εργασίας, όπου «μοιράζουν» τις μέρες εργασίας μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Όπως φαίνεται, πολλές πολυεθνικές θα διατηρήσουν αυτό το μοντέλο και μετά το τέλος της πανδημίας καθώς δείχνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα στους εργαζόμενους, ενώ άλλες το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προτιμούν τον συγκεκριμένο συνδυασμό εργασίας καθώς τους προσφέρει ευελιξία, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και επιλογές.

Το πρόβλημα

Παρατηρείται όμως ότι έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα λόγω της αύξησης των ωρών που δαπανούνται online από το σπίτι. Η έρευνα της One Poll δείχνει πως 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν αποκτήσει πόνους στα άκρα (καρποί, κλειδώσεις, αυχένας κλπ) λόγω της πολύωρης στάσης μπροστά από τις οθόνες. Ενώ ταυτόχρονα, 2 στους 3 εργαζόμενους αναφέρουν ότι η πρώτη τους κίνηση μόλις ξυπνήσουν είναι να «ελέγξουν» το κινητό τους ενώ ελέγχουν για νέα email μετά τις 23.00. Σε σχέση με την πανδημία, τα 2/3 αυτών νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στο burnout καθώς περνούν ακόμα περισσότερες ώρες online.

Προκύπτει ότι οι εφαρμογές συμβουλών ή/και προγραμμάτων Digital Wellness αποτελεί μονόδρομο για την καλύτερη απόδοση και υγεία των εργαζομένων. Αρκετές εταιρίες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν διάφορες πρακτικές όπως για παράδειγμα η HSBC όπου εφαρμόζει «τα απογεύματα της Παρασκευής χωρίς τηλεδιασκέψεις».

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το Digital Wellness στον χώρο εργασίας

Το πιο σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί ένα Digital Wellness transformation σε μια επιχείρηση είναι η παρατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ποιο μοντέλο έχει αναπτυχθεί τώρα; Οι εργαζόμενοι «μοιράζονται» μεταξύ τηλεργασίας και παρουσίας στον χώρο; Έχουν εκπαιδευτεί στην ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης;

Η έρευνα της Wiley Beyond δείχνει ότι το 76% των εργαζομένων δεν έχουν εκπαιδευτεί στην εξ’ αποστάσεως εργασία και το 61% των εργαζομένων δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια συζήτηση με τα ανώτερα στελέχη για το πως αντιμετωπίζουν συναισθηματικά τα νέα δεδομένα εργασίας, ενώ το 36% ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία.

Πρακτικές συμβουλές για τον εργοδότη

Ο εργοδότης μπορεί να ξεκινήσει δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ εκείνου και των εργαζόμενων. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην παρούσα περίοδο. Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας κάποιες απλές συμβουλές, όπως την τήρηση του ωραρίου και εκτός γραφείου και την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με αυτό. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι ήταν η καταπάτηση του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φυσικά είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων digital wellness εντός της επιχείρησης, όπου ο εργαζόμενος εκπαιδεύεται στην σωστή χρήση της τεχνολογίας στην εργασιακή καθημερινότητά του, χρησιμοποιώντας αποδοτικά τον χρόνο εργασίας του. Δες περισσότερα για τα digital wellness workshops που οργανώνουμε και είναι προσαρμοσμένα σε εταιρικό πλαίσιο.

Πρακτικές συμβουλές για τον εργαζόμενο

Ο εργαζόμενος μπορεί να ξεκινήσει δημιουργώντας μια νέα εργασιακή ρουτίνα, όπου ανάλογα με το μοντέλο εργασίας που έχει δημιουργηθεί στην παρούσα περίοδο να προσαρμοστεί στην καθημερινότητά του. Πιο συγκεκριμένα, κρατώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ωρών που εργάζεται (όπως θα έκανε αν ήταν στο γραφείο) αλλά και δημιουργώντας ένα περιβάλλον γύρω του που θα έμοιαζε με τον εργασιακό χώρο. Εδώ δεν ταιριάζουν οι πιτζάμες και το laptop στο κρεβάτι φυσικά! Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για τον εργαζόμενο να συγκεντρώνεται σε ένα task κάθε φορά, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους από διάφορα ερεθίσματα καθώς το multitasking φαίνεται ότι δεν είναι πια αποδοτικό. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να λάβει πολύ σημαντικό ρόλο το mindfulness. Το mindfulness είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η συγκέντρωση σε μια εργασία καθώς εξασκείται η πρακτική της συγκέντρωσης της προσοχής στην παρούσα στιγμή. Περισσότερα για το mindfulness εδώ.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.