Nomophobia- Η ζωή μακριά από το κινητό σου

Τι είναι η nomophobia;

Νιώθεις ανασφάλεια τις στιγμές που δεν έχεις κοντά το κινητό σου ή φόβο ότι θα το χάσεις; Φοβάσαι ότι θα σου συμβεί κάτι αν δεν έχεις πρόσβαση σε αυτό;

Σε αντίθεση με το FOMO (Fear Of Missing Out), το φόβο να μην χάσουμε τις εξελίξεις όσο είμαστε offline (κυρίως από τα social media), ο όρος Nomophobia συνδέεται με την ανασφάλεια που νιώθουμε όταν δεν έχουμε τη συσκευή μας κοντά ή δυσκολευόμαστε πρακτικά να τη χρησιμοποιήσουμε τη δεδομένη στιγμή. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις no-mobile-phone-phobia.

Οι κινητές ψηφιακές συσκευές συνδέονται στενά με το αίσθημα της ασφάλειας, για την περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσουμε βοήθεια για κάποιο έκτακτο γεγονός ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια λειτουργία της συσκευής μας. Εκτός όμως από αυτό, συνδέονται και με ένα εύρος συνηθειών. Είμαστε συνδεδεμένοι σε ότι και αν κάνουμε, υπάρχει σχεδόν για τα πάντα κάποια εφαρμογή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας αλλά και να μας βοηθήσει να λύσουμε καθημερινά προβλήματα.

Που σταματάει όμως η λειτουργικότητα και που ξεκινάει η υπερβολική χρήση;

Τα όρια αυτών είναι δυσδιάκριτα, αν σκεφτείς κανείς τη συχνότητα χρήσης των συσκευών μας. Πολύ συχνά φαίνεται ότι νιώθουμε μια σειρά από συναισθήματα κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από το κινητό μας ή δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Η καταγραφή αυτών μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν ανησυχούμε υπερβολικά ή όχι. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από καταστάσεις που μας δημιουργούν «παράξενα» συναισθήματα και μπορεί να μας δείξουν ότι ίσως χρησιμοποιούμε υπερβολικά τις οθόνες μας.

Χρειάζεται να ανησυχήσεις αν:

  • Νιώθεις τρομερή ανασφάλεια όταν φεύγεις από το σπίτι χωρίς το κινητό σου ή τελειώνει η μπαταρία του
  • Νιώθεις εκνευρισμό όταν δεν μπορείς να βρεις το κινητό σου ή να το χρησιμοποιήσεις (π.χ. δεν έχει σήμα), σε σημείο που σου χαλάει η διάθεση
  • Θέτεις σε κίνδυνο εσένα ή τους γύρω σου για να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου (βλ. οδήγηση)
  • Αγνοείς την οικογένεια (π.χ. τα παιδιά σου) ή τους φίλους σου για να ασχολείσαι με το κινητό σου

Αν έχεις απαντήσει έστω σε μια ερώτηση από τις παραπάνω ως «ναι», τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς τη σχέση που έχεις με τις οθόνες γύρω σου.

Πολλές φορές όμως η nomophobia μπορεί να συνδέεται και με συμπτώματα στο σώμα και την ψυχή

Μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται ως πιθανά για κάποιον που μπορεί να πάσχει από nomophobia, περιλαμβάνουν το άγχος, την ταχυκαρδία, το τρέμουλο, την έλλειψη ύπνου κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από nomophobia μπορεί να απομονώνονται από τους γύρω τους, να μην τους ενημερώνουν για το χρόνο που περνάνε online, να νιώθουν άγχος ή πανικό στη σκέψη ότι το κινητό τους δεν βρίσκεται κοντά τους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια εργασία και αντιμετωπίζουν προβλήματα και στον ύπνο. Αν βιώνεις παρόμοια συναισθήματα σε έντονο βαθμό, είναι σημαντικό να επισκεφθείς κάποιον ειδικό.

Παρόλαυτα, μπορείς να ξεκινήσεις με μερικά απλά βήματα στην καθημερινότητά σας για να μπορέσεις να βρεις την ισορροπία. Το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση του χρόνου που περνάς online και στη συνέχεια η αλλαγή μικρών συνηθειών στην καθημερινότητα, που μακροπρόθεσμα φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα.

Μπορείς να κάνεις και το quiz που έχουμε ετοιμάσει ώστε να δεις αν χρειάζεται να δοκιμάσεις ένα Digital Detox:

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: