Τι είναι το Doomscrolling και πως η Ισλανδία το ανέτρεψε;

Διαβάζεις για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας (που δεν είναι και λίγα) και καταλαβαίνεις ότι ίσως το έχεις παρακάνει; Μήπως σκέφτεσαι ότι δεν χρειάζεται να είσαι τόσες πολλές ώρες online, διαβάζοντας όλα αυτά τα άρθρα, βλέποντας video και ψάχνοντας περαιτέρω πληροφορίες για κάτι που συνέβη; Αν θέλεις αναγκαστικά να ψάξεις για κάτι…

Ξεκίνα να ψάχνεις για το doomscrolling!

Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το τι είναι και το τι δεν είναι το doomscrolling, το σίγουρο είναι ότι περιγράφει όλες αυτές τις στιγμές και τον χρόνο που αφιερώνεις στα άσχημα νέα που βρίσκονται online. Τι σημαίνει πρακτικά; Συμβαίνει ένα άσχημο γεγονός και εσύ αφιερώνεις τον χρόνο σου να ψάχνεις για αυτό διεξοδικά. Μπορεί να είναι από το να κάνεις έρευνα, βρίσκοντας τον υπεύθυνο μιας δολοφονίας μέχρι να προσπαθείς να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για την πανδημία ή έναν πόλεμο.

Πώς μας επηρεάζει;

Οι έρευνες δείχνουν πως όλα ξεκίνησαν με την πανδημία. Τα νέα που μαθαίναμε online κατά την διάρκεια του Covid-19 και η αύξηση του χρόνου που περάσαμε online διαβάζοντας για αυτά τα νέα, αύξησαν το άγχος και την κακή μας διάθεση μακροπρόθεσμα καθώς εντάθηκε το doomscrolling.

Ταυτόχρονα, το Oxford Dictionary ανέδειξε την λέξη «doomscrolling» ως μια από τις πιο σημαντικές λέξεις του 2020 και το πρόσθεσε και στο λεξικό του!

Ο Dean McKay, ψυχολόγος στο Fordham University που ειδικεύεται στις συμπεριφορικές και αγχώδεις διαταραχές, αναφέρει ότι το doomscrolling προσφέρει μια «στιγμιαία» ευχαρίστηση και ικανοποίηση «ότι όλα θα πάνε καλά» καθώς προσφέρει αυτό που όλοι αναζητούν κατά την διάρκεια μιας πανδημίας, ενημέρωση. Περνώντας ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη διαβάζοντας και βλέποντας νέα, είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι και δεν έχουμε άγνοια για το τι συμβαίνει (αποφεύγουμε και το FOMO). Μάλιστα, τονίζει ότι όπως στο παρελθόν είχαμε μια συγκεκριμένη ώρα- ραντεβού που θα συναντιόμασταν με τα νέα (την τηλεόραση), τώρα ανοίγοντας το κινητό μας και τα social media, μπορούμε να απαντήσουμε στους φόβους που μας γεννιούνται διαρκώς και αμέσως, ψάχνοντας για απαντήσεις. Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια μιας κρίσης, όπως είναι μια πανδημία, παίρνουμε απαντήσεις και νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα πέρα από τον αέναο κύκλο ίδιων πραγμάτων που κάνουμε σε μια μέρα.

Τι είναι το Joyscrolling;

Φαίνεται ότι πρόσφατα προέκυψε και ο ένας νέος όρος, το “Joyscrolling”, η αντίθετη πλευρά του doomscrolling. Η ευχάριστη πλευρά του scrolling περιλαμβάνει περιεχόμενο που δίνει στιγμιαία χαρά στον χρήστη, από λογαριασμούς που αφορούν ταξίδια, μέχρι χαριτωμένα ζωάκια και εικόνες φύσης. Είναι δυνατόν όμως να διώξουμε εντελώς τα άσχημα νέα από την ζωή μας; Και αν το κάνουμε αυτό, ζούμε τελικά μέσα σε μια ψηφιακή-πλασματική ή σε μια κανονική πραγματικότητα; Το πιο ενδιαφέρον με το Joyscrolling είναι ότι το χρησιμοποίησε πρόσφατα ως μέσο προώθησης η Ισλανδία για να προωθήσει τις ομορφιές της χώρας της, ενισχύοντας έτσι τις αληθινές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς εκεί, μακριά από το κινητό του και τις αρνητικές ειδήσεις.

Πώς θα σταματήσουμε το doomscrolling

Εμείς σου έχουμε προτείνει αρκετές ιδέες για να βρεις την ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και πραγματικής ζωής, μπορείς να τις δεις και να βρεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στην δική σου καθημερινότητα ώστε να αποφύγεις το doomscrolling αλλά και το joyscrolling. Βρες περισσότερα εδώ!

 

Ακολούθησε μας: