Digital Detox Experience: Οι δημιουργοί πίσω από το site για την ψηφιακή ευεξία μας μιλούν για το φαινόμενο viral και τις προεκτάσεις του
Ορίζεται τελικά η κοινωνία από το περιεχόμενο των viral ειδήσεων και βίντεο; Θα μπορούσαμε να πούμε, όπως σημειώνουν τα κορίτσια, πως αυτά που γίνονται viral δημιουργούν τάσεις στις κοινωνίες. Ένα παράδειγμα είναι η επιρροή που μπορεί να ασκήσει μια viral πληροφορία στην καταναλωτική συμπεριφορά των χρηστών (μην ξεχνάμε ότι οι πλατφόρμες είναι επιχειρήσεις). Αν για παράδειγμα γίνει trend και viral ένας συγκεκριμένος τύπος σκούπας, πολλοί από τους χρήστες θα επιθυμήσουν να αγοράσουν σκούπες που μοιάζουν με αυτήν, πολλοί από τους χρήστες-επιχειρηματίες θα πουλήσουν αυτές τις σκούπες και η πλατφόρμα, που είναι μια επιχείρηση, θα βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις.
Ρωτάω ακόμα, τι συμπεραίνουμε για την κοινωνία και αν μεταφράζονται οι ανάγκες της μέσα από όσα γίνονται viral. Η απάντηση είναι πως καθετί που γίνεται viral προκαλεί κάποια συγκινησιακή αντίδραση και φέρνει πολλούς ανθρώπους μαζί, που είτε το συζητούν, είτε το μοιράζονται, είτε «παίζουν» με αυτό, είτε το αναπαράγουν, πολλές φορές ως κομμάτι της ταυτότητάς τους. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να εξαντλήσουμε σε πέντε γραμμές τι λέει αυτό για τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων. Ωστόσο φαίνεται πως οι άνθρωποι είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα την ανάγκη να μοιραζόμαστε, να ταυτιζόμαστε και να νιώθουμε κομμάτι μιας κοινότητας. Η έννοια viral, που ως όρος χρησιμοποιείται συχνά στην εποχή μας, υπήρχε ανέκαθεν. Ανέκδοτα, παραδόσεις, τραγούδια, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ατάκες, ιστορίες και μύθοι είναι «τα viral» της εποχής τους, απλά συνέβησαν σε περιόδους που η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας ήταν πιο χαμηλή.
Πώς μας επηρεάζει το φαινόμενο στην καθημερινότητά μας;
Μας τρώει ουσιαστικό χρόνο ή μας προσφέρει την ικανοποίηση του ανήκειν και ένα μέσο έκφρασης; Οι συνομιλήτριές μου υπογραμμίζουν πως το viral μπορεί να λειτουργεί ως τρόπος αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, για παράδειγμα μπορεί να αποτελεί είτε θέμα συζήτησης ή ένα αστείο σε μια κουβέντα, είτε έναν τρόπο προσωπικής έκφρασης αναπαράγοντας μια πληροφορία που μας αντιπροσωπεύει στα social media. Επιπλέον, λειτουργεί ως ευκαιρία να δηλώσει κάποιος την ταυτότητά του ή την ομάδα/κοινότητα στην οποία ανήκει ή τα συναισθήματα που έχει για μια κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι η αναπαραγωγή στίχων από γνωστά τραγούδια στο TikTok σε συνδυασμό με φωτογραφίες σε φόντο είτε από προσωπικές στιγμές, είτε από στιγμιότυπα κοινωνικών προβλημάτων που οι χρήστες θέλουν να καταγγείλουν.
Κλείνοντας με εκείνη που θεωρώ την πιο σημαντική μου ερώτηση, καθώς με προβληματίζει η αναπαραγωγή λάθος μηνυμάτων μιας και η πλειοψηφία εκείνων που ζουν μέσα στον ψηφιακό κόσμο είναι έφηβοι, ρωτάω τα κορίτσια αν γίνονται viral και ειδήσεις με πιο «σωστό» περιεχόμενο, ουσιαστικές δηλώσεις για κοινωνικά φαινόμενα, ή χάνονται στον βούρκο της αναπαραγωγής ανούσιων βίντεο. Και συνεχίζοντας θα χάνονταν μέσα στο άπειρο της πληροφορίας τα σημαντικά αν δεν περνούσαμε τελικά τόσο χρόνο σκρολάροντας στη διαδικτυακή πραγματικότητα;
Οι δημιουργοί του “Digital Detox” απαντούν: «Viral γίνονται όλα, και πληροφορίες που έχουν μια χρησιμότητα για τους ανθρώπους και την κοινωνία, πληροφορίες με ουδέτερο περιεχόμενο που δεν επιδρούν βαθύτερα αλλά και πληροφορίες που μπορεί να έχουν αρνητικό περιεχόμενο. Επομένως, ναι, γίνονται και «τα σωστά» viral. Αν δεν είχαμε τα social θα χάναμε ίσως την ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας, είτε πρόκειται για ένα viral κοινωνικά επωφελές, όπως το κίνημα #MeToo, είτε για viral λιγότερο επωφελή όπως αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα και τοποθετήσεις».
Δημοσιεύθηκε στις 11.12.24 στο fortuno.gr.