Θα αναρωτιέσαι: εντάξει να κάνω detox και να αποφύγω τροφές που με βλάπτουν, αυτό το ξέρω και το έχω δοκιμάσει. «Αποτοξίνωση» όμως από την οθόνη και την τεχνολογία, γιατί; Τι είναι; Και γιατί να το χρειάζομαι;
Τι είναι το Digital Detox;
Συνήθως αναφερόμαστε σε μια περίοδο που δεν χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές συσκευές μας, μπορεί να είναι από μερικά λεπτά, ώρες ή και μέρες. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία μπαίνουμε προκειμένου να έρθουμε σε πιο συνειδητή επαφή με την ζωή που ήδη μας περιβάλλει, το σπίτι μας, την δουλειά μας, την φύση, τον/την σύντροφο, την οικογένεια, τα παιδιά μας, την φύση κτλ. Χωρίς αυτή η επαφή να διασπάται από μια οθόνη.
Το Digital Detox είναι μια έννοια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και τη δημιούργησε η ραγδαία αύξηση των ψηφιακών μας συσκευών στην καθημερινότητα. Όλοι μας πλέον δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς την τεχνολογία, τις συσκευές που είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι και τα social profiles μας με φίλους και ακολούθους.
Είμαστε συνδεδεμένοι όταν δουλεύουμε, όταν χαλαρώνουμε, όταν γυμναζόμαστε, ακόμα και όταν περπατάμε έχουμε κάποια συσκευή να μας μετράει τα βήματά μας (χωρίς καν να το ζητήσουμε μερικές φορές)!
Η διαρκής συνδεσιμότητα μας δίνει μια σειρά από οφέλη που είναι απαραίτητα για να ζούμε και να διευκολύνουμε τη ζωή μας στην καθημερινότητα.
Το Digital Detox μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε πόσο, πότε και γιατί έχουμε την ανάγκη να είμαστε online. Αποσυνδεόμαστε για λίγο ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στον ψηφιακό και τον «πραγματικό» κόσμο.
Γιατί έχουμε θέσει τον εαυτό μας σε διαρκή, online διαθεσιμότητα;
Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν, αλλά χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν το κινητό/pc μας δημιουργεί μια «ασπίδα» προστασίας από τις άμεσες, ζωντανές αντιδράσεις των γύρω μας, αν νιώθουμε ότι ηρεμεί το στρες, την ανασφάλεια ή το φόβο που μπορεί να αισθανόμαστε απέναντι σε μια άβολη στιγμή ή κατάσταση.
Γιατί επιλέγουμε να scroll-άρουμε ασταμάτητα στο κινητό μας πριν κοιμηθούμε, διαβάζοντας ιστορίες και βλέποντας φωτογραφίες άλλων ανθρώπων αντί να χαλαρώσουμε χωρίς τόσα πολλά ερεθίσματα;
Γιατί κάνουμε «phubbing» στους ανθρώπους που συναντάμε, επιλέγοντας να χαζεύουμε στο κινητό μας ενώ είμαστε μαζί τους και θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε;
Αν αναρωτηθούμε, μέσα στην ημέρα μας, πόσες φορές ελέγχουμε το κινητό μας, θα δούμε ότι τελικά οι περισσότερες είναι από συνήθεια ή γιατί θέλουμε να αποφύγουμε κάποιο συναίσθημα που νιώθουμε.
5 τρόποι για να ξεκινήσεις
Τα οφέλη του Digital Detox και οι λόγοι που είναι σημαντικό να το δοκιμάσεις είναι πολλοί. Ενδεικτικά, η ισορροπημένη ψηφιακή χρήση προσφέρει μείωση του άγχους, καλύτερο ύπνο, συγκέντρωση και αποδοτικότητα. Μπορείς να ξεκινήσεις με κάποια απλά βήματα, ώστε να μπορέσεις να αξιολογήσεις καλύτερα και να διαχειριστείς το χρόνο που περνάς online:
1) Ειδοποιήσεις
Οι ειδοποιήσεις έρχονται από τις περισσότερες εφαρμογές που έχεις στο κινητό και τον υπολογιστή σου. Κάθε εφαρμογή, κάθε φορά που σου στέλνει ένα μήνυμα, σου τραβάει την προσοχή για να της αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο. Απενεργοποίησε όσες ειδοποιήσεις δεν είναι απαραίτητες, ώστε όταν είναι απαραίτητο, να μπαίνεις εσύ στην κάθε εφαρμογή για να ενημερώνεσαι ή να επικοινωνείς.
2) Πρόγραμμα αποσύνδεσης
Φτιάξε ένα πρόγραμμα κάποιων στιγμών μέσα στην ημέρα που δεν θα είσαι online. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις 15’ πριν τον ύπνο να μην είσαι online (θα αποφύγεις και τα αρνητικά του κινητού που πέφτει όταν σε παίρνει ο ύπνος), ή την ώρα του πρωινού σου ή κάποιου άλλου γεύματος.
3) Προσπάθησε να είσαι mindful
Προσπάθησε να είσαι «εκεί» σε ότι και αν κάνεις. Την επόμενη φορά που θα scroll-άρεις με το κινητό σου, φέρε την προσοχή σου σε αυτά που βλέπεις, ακούς ή συζητάς. Προσπάθησε να μην κάνεις κάτι και ταυτόχρονα σκέφτεσαι κάτι άλλο (είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο!).
4) Apps
Σβήσε όσα apps δεν χρησιμοποιείς. Το γνωστό και ως digital decluttering, θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς όσες εφαρμογές πραγματικά χρειάζεσαι (συνήθως ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι αυτές!). Σου μοιάζει λίγο με την εκκαθάριση της ντουλάπας; «Ναι μπορεί κάποια στιγμή να το ξαναφορέσω;» Είναι ακόμα καλύτερο, καθώς οι εφαρμογές θα είναι πάντα εκεί για να τις ξανακατεβάσεις όποτε το χρειάζεσαι!
5) Βγες έξω
Βγες έξω από το σπίτι! Είτε έχουμε πανδημία, είτε όχι, το να βγεις από το σπίτι και να κάνεις το τετράγωνο γύρω από το σπίτι σου δεν θα απαγορευτεί (μάλλον), οπότε δοκίμασε να το κάνεις, ιδανικά χωρίς να ακούς μουσική, να κοιτάς το κινητό ή το smartwatch σου. Σίγουρα θα νιώσεις το μυαλό σου να «αδειάζει» και να ξεκουράζεται περισσότερο από το να είχες «παρέα» τις συσκευές σου.
Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ
ή απόκτησε ένα από τα Digital Detox kit μας εδώ!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr.