Δεν μου φτάνει ο χρόνος

Συχνά νιώθουμε δυσάρεστα επειδή οι ώρες της ημέρας φαντάζουν να μην είναι αρκετές για να ανταποκριθούμε στην online και offline καθημερινότητά μας. Πώς όμως μπορούμε να “κερδίσουμε” περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα;

Ο προβληματισμός

“Δεν μου φτάνει ο χρόνος”. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, ευθύνες αλλά και στιγμές που προσπαθούμε να προλάβουμε για να ζήσουμε! Είναι απαραίτητο να γεμίζουμε τόσο πολύ το χρόνο μας και να προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα; Η απάντηση δεν είναι απόλυτη, καθώς ο καθένας μας ιεραρχεί διαφορετικές ανάγκες ως σημαντικές στη ζωή του. Ας επικεντρωθούμε όμως στο χρόνο που αφιερώνουμε καθημερινά online σε σχέση με την υπόλοιπη ζωή μας. Μήπως τελικά καταναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας  σε άσκοπα scrolling των οθονών μας περισσότερο από όσο χρειάζεται;

Για παράδειγμα, ξεκινάμε να κάνουμε κάποια εργασία, μετά από λίγο σταματάμε για να «χαζέψουμε» στο Instagram, να δούμε αν έχει προκύψει κάποιο νέο ή αν μας έχουν στείλει κάποιο μήνυμα. Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε περιηγηθεί περισσότερο στο Internet παρά να κάνουμε την εργασία που ξεκινήσαμε εξ αρχής. Συνεπώς, ο χρόνος μας μειώθηκε και καταλήξαμε αγχωμένοι στο τέλος της ημέρας ότι δεν προλαβαίνουμε! Το ατελείωτο scrolling στα social media μπορεί να μας χαλαρώσει. Μόνο αν εμείς ορίζουμε το χρόνο που θα αφιερώσουμε σε αυτό θα μας χαλαρώσει, διαφορετικά ίσως μας αγχώσει περισσότερο.

Πώς το αντιμετωπίζω;

Αν και εσύ σκέφτεσαι πώς “Δεν μου φτάνει ο χρόνος”, δες πως θα μπορούσες να “κερδίσεις” λίγο περισσότερο χρόνο την ημέρα. Πλέον, τα περισσότερα smartphones, μας ενημερώνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (αν δεν έχουμε απενεργοποιήσει τη σχετική επιλογή), ποιος είναι ο μέσος όρος των ωρών που χρησιμοποιούμε το κινητό μας. Συνήθως μας δείχνουν μια ανάλυση χρήσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν  συνυπολογίσουμε πόσες ώρες μπορεί να δουλεύουμε και μπροστά από κάποιον υπολογιστή, οι ώρες που περνάμε μπροστά από τις ψηφιακές μας συσκευές είναι πάρα πολλές.  Μερικές φορές, η περιήγηση σε μια σελίδα μπορεί να μας στερεί τον ποιοτικό χρόνο που ψάχνουμε για εμάς, ή τον περίγυρο μας! Χρησιμοποιούμε το κινητό μας και τις ψηφιακές εφαρμογές για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Τελικά όμως, καταλήγουμε να μην έχουμε σχεδόν καθόλου χρόνο από την υπερ-χρήση τους.

Αίσθηση του χρόνου

Συχνά, τυχαίνει να ελέγχουμε το κινητό μας αν έχει κάποια ειδοποίηση, χωρίς να χτυπάει ή να περιμένουμε κάποια επικοινωνία. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, όταν περιηγούμαστε online, χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και τα λεπτά μετρούν γρήγορα. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή επαγρύπνηση για να είμαστε διαθέσιμοι και συνδεδεμένοι 24/7. Στην πραγματικότητα μπορεί να αποσυνδεόμαστε από την πραγματική ζωή και τις ανάγκες μας.

Την επόμενη φορά που θα πούμε: ” Δεν μου φτάνει ο χρόνος”, ας σκεφτούμε πόσο χρόνο αφιερώσαμε σε κάθε δραστηριότητά μας. Ας προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε το χρόνο που περνάμε online με εκείνον που λείπει από την ημέρα μας!

Κάνε εδώ το quiz που έχουμε ετοιμάσει για να δεις αν χρειάζεσαι ένα digital detox από το κινητό σου!

Δες τι είναι το σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out), ο φόβος μη χάνεις τις εξελίξεις όσο είσαι offline & πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις!

Ακολούθησε μας στα social media για να βλέπεις συμβουλές και ιδέες:

Facebook, Instagram & Pinterest

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: