Digital Detox με τα παιδιά

Πόσο εύκολο είναι πείσουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν να αποσυνδεθούν για λίγες ώρες ή ημέρες; Πώς μπορούμε να κάνουμε το Digital Detox (ή ψηφιακή αποτοξίνωση) με τα παιδιά;

Είμαστε διαρκώς online

Μικροί και μεγάλοι είμαστε διαρκώς online σε ό,τι και αν κάνουμε. Τα παιδιά διασκεδάζουν, επικοινωνούν και εκπαιδεύονται μέσα από τις ψηφιακές συσκευές. Για αυτό το λόγο, είναι δύσκολο να τα πείσουμε να αποσυνδεθούν και να ασχοληθούν με διαφορετικές δραστηριότητες αν εμείς πρώτα δεν τους δείξουμε πως να το κάνουν. Η λύση δεν είναι να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη χρήση των ψηφιακών συσκευών και τα παιδιά να το εκλάβουν σαν μια αρνητική συνήθεια, αλλά να τα εμπνεύσουμε στον τρόπο για να χρησιμοποιούν τις συσκευές συνειδητά και με μέτρο.

Μπορούμε να σκεφτούμε την υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών σαν την κατανάλωση junk food, η λίγη ποσότητα μας ευχαριστεί και δεν είναι τόσο βλαβερή για τον οργανισμό μας, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Με τον ίδιο τρόπο, η διαρκής συνδεσιμότητα, βοηθάει στη λειτουργικότητα των παιδιών αλλά δυσκολεύει τη εκμάθηση της εστίασης της προσοχής σε μια δραστηριότητα, δηλαδή της ικανότητας τους να συγκεντρώνονται.

Ακόμη, η χρήση των social media μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στα παιδιά, καθώς συγκρίνουν τις ζωές τους με τις ζωές που βλέπουν στα social media. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί η συνεχόμενη χρήση για ώρες να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και παθήσεις σε διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ανάγκη για αποσύνδεση και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν είναι μεγάλη.

Πώς να ξεκινήσουμε όμως;

  • Να συζητήσουμε με τα παιδιά μας σχετικά με την υπερβολική χρήση, τους λόγους που μπορεί να τους δυσκολέψει στην καθημερινότητά τους, αλλά και γιατί χρειάζεται να προσέχουμε πόσο χρόνο περνάμε online.
  • Αν δουν εμάς να δοκιμάζουμε να αποσυνδεθούμε για κάποιες ώρες/ημέρες, τότε θα τους δώσουμε μια κατεύθυνση για το πως μπορούν και εκείνα να το δοκιμάσουν.
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε Digital Free Zones μέσα στο σπίτι. Διάβασε περισσότερα για αυτό εδώ.
  • Θα ήταν ωραία αν δοκιμάζαμε να δημιουργήσουμε και να προτείνουμε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ψηφιακών συσκευών (π.χ. εξόρμηση στη φύση, επιτραπέζια παιχνίδια, μαγείρεμα, δημιουργικές δραστηριότητες). Προσοχή όμως! Οι δραστηριότητες θα πρέπει να αρέσουν πρώτα από όλα στα παιδιά ώστε να τους κρατήσουν το ενδιαφέρον.
  • Μπορούμε ακόμη και να δημιουργήσουμε ένα «παιχνίδι αποσύνδεσης» με πόντους και προκλήσεις ώστε να παίζουμε με τα παιδιά μας.

Ότι και αν δοκιμάσεις από τα παραπάνω για να κάνεις Digital Detox (ψηφιακή αποτοξίνωση) με τα παιδιά , ή αν επιλέξεις να το κάνεις με τον δικό σου τρόπο, θα χαρούμε να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου στο info@digitaldetox.gr ή στα social media (Facebook, Instagram).

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: