Οι «Digital Free Zones» είναι περιοχές μέσα στο χώρο μας (στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας) που έχουμε επιλέξει συνειδητά να μην χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές. Μπορεί να έχουμε μια διαφορετική σήμανση στις περιοχές αυτές, ή απλά να ξέρουμε εμείς και οι άνθρωποι που συμβιώνουμε, ότι σε αυτές τις περιοχές δεν χρησιμοποιούμε καμία ψηφιακή συσκευή.
Η καθημερινότητα
Ας αναλογιστούμε πως είναι δομημένη η καθημερινότητά μας. Όταν κανείς μένει με κάποιον σύντροφο/ συγκάτοικο ή με την οικογένεια του, υπάρχει μια συνήθεια που οι περισσότεροι εφαρμόζουν. Η συγκεκριμένη συνήθεια είναι η συγκέντρωση όλων σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού, όπου συζητούν και έρχονται κοντά, συνήθως αυτός ο χώρος είναι το σαλόνι ή η κουζίνα. Στο παρασκήνιο, τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποια τηλεόραση, το κινητό ή κάποια άλλη συσκευή (βλ. laptop, tablet) που λειτουργεί ταυτόχρονα. Συχνά, η συζήτηση ή κάποιο γεύμα διακόπτεται από τον ήχο μιας ειδοποίησης που τελικά διακόπτει και τη ροή της συζήτησης ή της σκέψης. Ακόμη και αν κάποιος μένει μόνος, συχνά ασχολείται με το κινητό του ή έχει ανοιχτή την τηλεόραση για “παρέα”.
Η αναγκαιότητα της δημιουργίας χώρων «αποσύνδεσης» μέσα στο σπίτι (ή το γραφείο, ή το αυτοκίνητό μας) είναι μεγάλη, καθώς τα οφέλη από την εφαρμογή τους είναι πολλά.
Μερικά από αυτά είναι:
- Η συγκέντρωση αυξάνεται, καθώς η προσοχή είναι εστιασμένη σε μια δραστηριότητα κάθε φορά.
- Επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία με τους ανθρώπους που συμβιώνουμε ή/και απόλαυση των στιγμών μοναξιάς και προσήλωσης στον εαυτό μας.
- Αν πρόκειται για το χώρο του αυτοκινήτου, επιτυγχάνεται καλύτερη οδηγητική συμπεριφορά και μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Αν επιλέξουμε να αφαιρέσουμε τις οθόνες από το χώρο την ώρα του φαγητού μας και τρώμε πιο συνειδητά, βελτιώνεται η πέψη καθώς τρώμε την ποσότητα φαγητού που πραγματικά χρειαζόμαστε.
- Ο ύπνος βελτιώνεται αισθητά, καθώς αποφεύγουμε την έκθεση στις «μπλε οθόνες» που διαταράσσουν την ηρεμία του.
Φυσικά, δεν μπορούν να αναφερθούν και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να βιώσει κανείς από την ισορροπημένη χρήση του ψηφιακού κόσμου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτά εδώ!
Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε Digital ή Tech Free Zones στο χώρο μας;
#Συζήτηση με τους συγκατοίκους/ οικογένεια
Αρχικά, είναι απαραίτητο να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων που συμβιώνουν σχετικά με το θέμα. Στην αρχή μπορεί να παραξενευτούν αλλά αν τους δείξουμε πως μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και διαπιστώσουν τα οφέλη, θα αρέσει σίγουρα και σε εκείνους. Μπορούμε να τους προτείνουμε να κάνουμε μαζί κάποιες δραστηριότητες ή να επικοινωνήσουμε. Αν ζούμε μόνοι, μπορούμε να ενημερώσουμε τις επαφές μας ότι για συγκεκριμένη περίοδο θα είμαστε αποσυνδεδεμένοι. Για παράδειγμα, μπορούμε να τους ενημερώσουμε ότι για 30′ πριν τον ύπνο δεν ερχόμαστε σε επαφή με οθόνες, ώστε να το γνωρίζουν και να μην ανησυχούν.
# Δημιουργία ενός Digital Free χώρου
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με έναν χώρο μέσα στο σπίτι (π.χ. το υπνοδωμάτιο), όπου δεν θα γίνεται χρήση των ψηφιακών συσκευών. Στη συνέχεια μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλα μέρη που κινούμαστε εντός και εκτός σπιτιού π.χ. στην κουζίνα, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, κλπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο καλάθι ή κουτί για να αποθηκεύονται τα κινητά ή οι άλλες συσκευές. Ακόμη, στο χώρου του γραφείου, μπορούμε το εφαρμόσουμε στους χώρους συναντήσεων ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
#Δημιουργία προγράμματος
Η δημιουργία συγκεκριμένων χρονικών ορίων αποσύνδεσης για κάποιες ώρες μπορεί να βοηθήσει στο ξεκίνημα. Για παράδειγμα, μπορούμε να είμαστε offline καθόλη τη διάρκεια του βραδινού γεύματος, ή την ώρα που κοιμόμαστε. Έτσι, οριοθετούμε χρονικά και χωρικά τις δικές μας digital free ζώνες και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα που μας βολεύει καλύτερα. Αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να το αλλάζουμε κάθε μήνα ή εβδομάδα.
#Be mindful
Δοκιμάζουμε να είμαστε «εκεί», παρόντες σε όποια δραστηριότητα και αν κάνουμε. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να αποσπάται η προσοχή μας από τις οθόνες. Επικεντρωνόμαστε σε ότι και αν κάνουμε π.χ. μαγείρεμα, διάβασμα κλπ. Με στόχο να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι νιώθουμε. Γιατί έχουμε την ανάγκη να έχουμε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή ανοιχτό; Μήπως αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να επικοινωνήσουμε από κοντά με κάποιον άλλον; Μήπως scroll-άρουμε ασταμάτητα επειδή δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που νιώθουμε;
Η συνδεσιμότητα και η τεχνολογία μας βοηθάει στη λειτουργικότητά μας αλλά πολλές φορές χρειάζεται να μετριάσουμε τη χρήση της, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη της ισορροπίας!
Δοκίμασε και εσύ να δημιουργήσεις Digital Free Zones στο σπίτι/ το γραφείο/ το αυτοκίνητο σου