Ιδέες για να περάσεις τον χρόνο σου στο σπίτι offline

Το Φθινόπωρο έφτασε και αναγκαστικά περνάς όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Μόλις σκεφτείς τον τρόπο για να χαλαρώσεις «εντός των τειχών», τις περισσότερες φορές αυτόματα η πρώτη σου σκέψη είναι να παρακολουθήσεις ταινίες, σειρές και να περάσεις χρόνο online στα social media.

Τι θα γινόταν όμως αν αποφάσιζες να αποσυνδεθείς για λίγο;

Πολλές φορές ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν τα social media ή τι βρίσκαμε να κάνουμε αντί να περνάμε ατελείωτο χρόνο online. Είμαστε «σε σύνδεση» 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες/εβδομάδα. Η αποσύνδεση έστω και για κάποιες ώρες προσφέρει αρκετά οφέλη, ενδεικτικά μόνο κάποια από αυτά είναι: η καλύτερη συγκέντρωση, η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης. Αν αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου ενώ είσαι στο σπίτι σε μια offline δραστηριότητα, ίσως νιώσεις καλύτερα!

Τι μπορείς να κάνεις όμως αντί να αρχίσεις το ατελείωτο scrolling;

Αρχικά, χρειάζεται να σκεφτείς με ποιες offline δραστηριότητες περνάς καλά! Μπορεί να είναι από το να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου μέχρι να ξεκινήσεις ένα νέο hobby. Αν δεν έχεις καμία ιδέα ίσως έχει έρθει η ώρα για να το ανακαλύψεις!

Εδώ μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

Δοκίμασε να διαβάσεις ένα βιβλίο

Ακούγεται κλισέ, αλλά αλήθεια, πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις ένα πολύ καλό βιβλίο; Ξεκίνα διαβάζοντας ένα βιβλίο που θα σε κάνει να περάσεις καλά, όχι απαραίτητα για να μάθεις κάτι νέο, το σημαντικό είναι να κρατήσει την προσοχή σου όπως θα την διατηρούσε μια καλή ταινία. Ίσα ίσα που εδώ, μπορείς να φανταστείς εσύ το τοπίο και τα σκηνικά όπως προτιμάς!

Συζήτησε με κάποιον/ Περάστε χρόνο μαζί

Ποια ήταν η τελευταία φορά που συζήτησες με κάποιον στο σπίτι σου με (συγκάτοικο ή επισκέπτη), με κλειστή την τηλεόραση και το κινητό; Προσπαθήστε να κάνετε μια συζήτηση χωρίς περισπασμούς απλά απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, είτε πρόκειται για τον/την σύντροφό σου, την παρέα, την οικογένεια σου ή ακόμα καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό! Extra tip: Δοκιμάστε να κάνετε κάτι μαζί όπως π.χ. να παίξετε ένα επιτραπέζιο.

Ζωγράφισε/ Βάψε/ Ανακατέψου με τα χρώματα

Τώρα λίγο κρυφογελάς και σκέφτεσαι ότι είναι ένα παιδιάστικο hobby ή ότι η ζωγραφική δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις να ζωγραφίζεις τεχνικά για να δημιουργήσεις κάτι απλό. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και απλά πάρε μια κόλλα χαρτί, ένα παλιό έπιπλο, ή οτιδήποτε μπορεί να ζωγραφιστεί ή απλά να βαφτεί και ξεκίνα! Πολλοί αγαπούν και χαλαρώνουν ζωγραφίζοντας coloring books. Τι είναι τα coloring books; Σχεδιασμένες σελίδες που δεν έχουν χρώματα για να τα προσθέσεις εσύ! Βρες εδώ μερικά coloring pages για να ξεκινήσεις.

Φτιάξε μια συνταγή ή δημιούργησε το δικό σου τετράδιο συνταγών

Μαγείρεψε ένα γεύμα από μια συνταγή που σου αρέσει, που απολαμβάνεις να φτιάχνεις και να γεύεσαι. Αν βαριέσαι να μπλεχτείς με την κουζίνα, δοκίμασε να γράψεις το δικό σου τετράδιο συνταγών όπου θα ανατρέχεις κάθε φορά που ψάχνεις μια συνταγή με τις δικές σου παραλλαγές και θα είναι ο offline χρόνος σου από εδώ και πέρα να τις γράφεις.

Extra tip: πάρε όμορφα στυλό και αυτοκόλλητα. Αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, δοκίμασε να φτιάξεις τα δικά σου ροφήματα με συνδυασμούς βοτάνων!

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Μήπως ήρθε η ώρα για εκείνη την μάσκα προσώπου που έχεις καιρό μέσα στο ντουλάπι του μπάνιου και δεν την έχεις κάνει ακόμα; Μπορείς να δοκιμάσεις να την φτιάξεις με φυσικά υλικά ενώ μπορείς να την συνδυάσεις και με ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο.

Τακτοποίησε τα ντουλάπια σου

Πόσες φορές λες ότι δεν έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τακτοποιήσεις τις ντουλάπες σου; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις εκείνο το ξεκαθάρισμα και να τα τακτοποιήσεις όπως πραγματικά σε βολεύουν ακούγοντας ταυτόχρονα εκείνο το podcast που έχεις αποθηκεύσει;

Ξεκίνα την κηπουρική

Δοκίμασε να φροντίσεις τα φυτά σου, όπως να καθαρίσεις εκείνα τα κίτρινα φύλλα των φυτών που μπαίνουν σιγά σιγά σε «χειμερία νάρκη» για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Τα φυτά σου θα σε ευχαριστούν την Άνοιξη που τα φρόντισες και τους μετακίνησες σε πιο ζεστά σημεία για να αντέξουν το χειμώνα που έρχεται.

Μην κάνεις τίποτα

Ξέρεις πόσο θεραπευτικό μπορεί να γίνει το να… βαριέσαι; Κάτσε σε ένα χαλαρωτικό σημείο στο σπίτι σου και μην κάνεις τίποτα! Το μυαλό σου θα ηρεμήσει και ίσως ηρεμήσουν και όλες αυτές οι σκέψεις που μπορεί να έχεις απλά και μόνο επειδή δεν κάνεις τίποτα.

Το άρθρο δημιουργήθηκε από την ομάδα του Digital Detox Experience και δημοσιεύτηκε αρχικά στο Savoir Ville στις 21 Οκτωβρίου 2021.

Ακολούθησε μας: