Πως να ξεκινήσεις με το digital detox από το κινητό

Θέλεις να ξεκινήσεις να αποτοξινώνεσαι από το κινητό αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο; Πάρε ιδέες για τα πρώτα βήματα για το πως να ξεκινήσεις με το digital detox από το κινητό.

#1 Κλείσε τις ειδοποιήσεις

Η πίεση όταν έχεις να απαντήσεις σε μια ομαδική συζήτηση που ζητάνε την άποψή σου είναι μεγάλη, όπως και η χαρά όταν εμφανίζεται η ειδοποίηση της συζήτησης που σε αποσπά για λίγο από τη δουλειά για να μιλήσεις με τους φίλους σου. Είναι πολύ σημαντικό όμως για να είμαστε αποδοτικοί σε ότι κάνουμε, να είμαστε και συγκεντρωμένοι. Η ισορροπία είναι το παν! Μην κλείσεις όλες τις ειδοποιήσεις εξ αρχής, αλλά ψάξε τις εφαρμογές σου και δες ποιες πραγματικά χρειάζεσαι. Χρειάζεται να ξέρεις όλα τα νέα των παλιών συμμαθητών σου στο Instagram; Ή τα μπριζολάκια του θείου Τάκη (που νοστιμότατα φαίνονται) αλλά μπορείς να δουλέψεις και χωρίς να τα δεις.

Απενεργοποίησε όποια ειδοποίηση σε αποσπά άσκοπα και άφησε μόνο τις σημαντικές!

#2 Αγόρασε ένα ξυπνητήρι

Ξέρουμε, είναι πολύ βολικό να έχεις το κινητό σου ως ξυπνητήρι, τηλέφωνο, τράπεζα, αν σου έκανε και καφέ όταν ξυπνούσες θα ήταν ακόμα καλύτερο ε; αλλά σκέψου πόσο ωραίος θα ήταν ο κόσμος αν κοιμόσουν ήσυχα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως έχει πρόβλημα με την ηρεμία στον ύπνο του λόγω των «μπλε οθονών». Τι είναι οι «μπλέ οθόνες»; Είναι το φως των οθονών από τα smartphones και τους υπολογιστές. Οι περισσότεροι πριν κοιμηθούμε scroll-άρουμε ασταμάτητα μέχρι να μας πάρει ο ύπνος και το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε είναι να πιάσουμε το κινητό μας για να κλείσουμε το ξυπνητήρι.

Άσε το κινητό έξω από το δωμάτιο και πάρε ένα ξυπνητήρι, θα δεις τη διαφορά και θα μας θυμηθείς!

#3 Ξεκίνα με ένα μικρό διάλειμμα

Μίλα με τον εαυτό σου και συμφωνήστε μερικά λεπτά της ημέρας να είναι συνειδητά εκτός εμβέλειας. Τι σημαίνει αυτό; Να μην είσαι μπροστά από το laptop, το desktop, το κινητό, το tablet, το «έξυπνο» ρολόι σου. Μπορείς να το κάνεις όσο τρως πρωινό ή μετά το βραδινό σου μέχρι να κοιμηθείς. Το χρειάζεσαι, για να τακτοποιήσεις τις σκέψεις σου και να σκεφτείς χωρίς να αποσπάς την προσοχή σου συνεχώς από αυτά που κάνεις.

Απόλαυσε τις στιγμές με τον εαυτό σου & τους γύρω σου έστω και για λίγο κάθε μέρα!

#4 Βγες από το σπίτι χωρίς το κινητό

Εντάξει μην ξεκινήσεις για πολλές ώρες και για να πας στη δουλειά (που και να το κάνεις δεν χάθηκε ο κόσμος..) αλλά όταν πας βόλτα το σκύλο, ή πας στο ψιλικατζίδικο, δεν χρειάζεσαι το κινητό μαζί σου, ας το παραδεχτούμε. Αν η τόλμη σε χαρακτηρίζει, δοκίμασε να πας κάπου και χωρίς το gps σου (ενταξει είναι η επόμενη πίστα)!

Δώσε λίγο χώρο στα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σου

#5 Μην αγνοείς την παρέα σου!

Σταμάτα να αγνοείς την παρέα σου όταν είσαι έξω. Είναι πολύ ενοχλητικό για όποιον συναναστρέφεσαι, να είσαι κάπου με κάποιον άλλον άνθρωπο και εσύ να κοιτάς το κινητό σου, ή να του μιλάς και να κοιτάς το κινητό σου, ή να το τσεκάρεις, ή να το κάνετε και οι δύο! Το story που ανέβασες χτες βράδυ ίσως να χάλασε λίγο τη στιγμή, έτσι δεν είναι;

Κάνε παρέα με τους φίλους σου!

Τώρα που πήρες μερικές ιδέες για το πως να ξεκινήσεις με το digital detox από το κινητό σου, δες τα οφέλη που θα έχεις από αυτό!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: