Οφέλη από το Digital Detox

Εμείς και οι γύρω μας μπορούμε να κερδίσουμε πολλά οφέλη από το Digital Detox (ψηφιακή αποτοξίνωση) και τις εφαρμογές του. Γιατί πραγματικά το χρειαζόμαστε; Η Annabel Acton, στο Forbes, συγκέντρωσε και αναφέρει τα παρακάτω:

 

Οφέλη για το μυαλό

Καλύτερες ιδέες

Αν σταματήσεις για λίγο, παρατηρήσεις τι συμβαίνει γύρω σου, θα σου έρθουν οι καλύτερες ιδέες! Όταν γεμίζουμε το μυαλό μας με πράγματα που δεν είναι σημαντικά και απαραίτητα, χάνουμε την ικανότητα να σκεφτούμε και να αναγνωρίσουμε  ποιες ιδέες είναι καλές και ποιες όχι. Όταν δεν ασχολείσαι με τις ηλεκτρονικές συσκευές τα μάτια σου είναι ανοιχτά και παρατηρούν το περιβάλλον γύρω σου. Μπορείς να μιλήσεις σε άλλους ανθρώπους και να νιώσεις συναισθήματα. Όπως αναφέρει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, #Ideas come from everything, οι ιδέες έρχονται από τα πάντα, αρκεί να είσαι εκεί να τις παρατηρήσεις!

Βελτίωση συγκέντρωσης

Όταν δεν απασχολείται το μυαλό σου με το τι έφαγε ο συνάδελφος σου για μεσημεριανό στη δουλειά (το είδες στο Instagram) θα έχει περισσότερο χώρο για να απασχοληθεί με το να ξεχωρίσει τι είναι σημαντικό και το τι όχι. Πολύ συχνά, τα κινητά μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε κάτι που μπορεί να συμβαίνει μπροστά μας εκείνη τη στιγμή και είναι σημαντικό αποσπώντας μας την προσοχή. Παίρνοντας μια απόσταση από τη χρήση του σε τακτικά χρονικά διαστήματα, μπορεί να μας οδηγήσει στο να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που πρέπει να εστιάζουμε και τι όχι. Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι στηρίζονται σε αυτή την ικανότητα αλλά το κινητό το κάνει πολύ δύσκολο να συμβεί. Αυτό συμβαίνει γιατί μας “βομβαρδίζει” με ειδοποιήσεις που μας τραβούν την προσοχή.

Καλύτερες επαγγελματικές σχέσεις

Όταν διαλέγεις να συναντηθείς με κάποιον φτάνεις στον επιθυμητό στόχο γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Μπορεί μια συνάντηση να ισοδυναμεί με 100 emails. Με την προσωπική επαφή οι άνθρωποι αποκτούν οικειότητα, εμπιστοσύνη, αναπτύσσεται η διαφάνεια και μπορούν να διαλευκανθούν όλες οι αμφιβολίες που υπάρχουν πριν γίνουν μεγάλα προβλήματα.

Οφέλη για την υγεία

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα από ότι το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα άμεσα ορατά οφέλη είναι:

 • Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
 • Η μείωση της καταπόνησης του μυοσκελετικού συστήματος
 • Η μείωση των ορμονών του στρες και του άγχους
 • Η αποφυγή εμφάνισης κατάθλιψης
 • Η βελτίωση της αυτοεικόνας
 • Καλύτερες κοινωνικές σχέσεις
 • Ο καλύτερος ύπνος,
 • Η βελτίωση της διάθεσης 
 •  Η χαλάρωση
 • Η καλύτερη απόδοση
 • Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων

Οι περισσότεροι έχουμε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας μπροστά από κάποια οθόνη, η διάθεσή μας είναι κακή πολλές φορές δεν νιώθουμε καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ώρα να ξεκινήσουμε άμεσα να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ψηφιακής αποτοξίνωσης (Digital Detox)!

Αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, δοκίμασε να αρχίσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου λιγότερο, διάβασε εδώ περισσότερα!

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: