Offline στις καλοκαιρινές διακοπές- Γίνεται;

Offline στις καλοκαιρινές διακοπές- Γίνεται; Ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς! Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να σημαίνουν για σένα θάλασσα και αμμουδιές, ατελείωτες ώρες ύπνου, χρόνο στο σπίτι ή και όλα αυτά μαζί. Όλα καταλήγουν στην αίσθηση της ξεκούρασης, της χαλάρωσης και της ηρεμίας που αποκτάς μετά το τέλος των διακοπών σου. Πώς όμως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου, σε σχέση με τον ψηφιακό κόσμο; Περνάς περισσότερο χρόνο online κατά τη διάρκεια των διακοπών ή «ξεχνάς» για λίγο να συνδεθείς;

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, μπορείς φέτος το καλοκαίρι να αξιολογήσεις πότε, γιατί και για πόσο συνδέεσαι δοκιμάζοντας ένα digital detox εκεί που θα είσαι. Μπορείς να προσπαθήσεις να μείνεις χωρίς σύνδεση συνειδητά για λίγες ώρες, ώστε να απολαύσεις τα οφέλη του να είσαι offline.

Για να το πετύχεις όμως, ίσως σου φανούν χρήσιμα τα παρακάτω:

#Ενημέρωσε τον περίγυρό σου

Αρχικά, οι περισσότεροι περνάμε τις διακοπές μας με την παρέα, την οικογένεια, τον σύντροφό μας ή και μόνοι μας. Αν ξαφνικά αποφασίσεις ότι θα κλείσεις το κινητό σου, οι γύρω σου μπορεί να παραξενευτούν αλλά και να υπάρξουν διαφωνίες καθώς δεν θα καταλαβαίνουν γιατί το κάνεις. Είναι χρήσιμο όταν αποφασίσεις να αποσυνδεθείς, να το κάνεις οργανωμένα. Ενημέρωσε τον περίγυρό σου ότι θα είσαι offline και τους λόγους που το δοκιμάζεις, έτσι ώστε να αποφύγεις τα δυσάρεστα. Μπορείς να τους προτείνεις να το δοκιμάσουν μαζί σου! (Αν δεν πείθονται δείξε τους νέα μέρη για το μέρος που θα πάτε!)

#Δοκίμασε το οργανωμένα

Αν επιλέξεις ξαφνικά να μείνεις offline για μια εβδομάδα, ενώ δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει ποτέ, κατά πάσα πιθανότητα θα σε δυσκολέψει. Προσπάθησε να κρατήσεις ένα πρόγραμμα ξεκινώντας με μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους π.χ. ξεκίνα να αποσυνδεθείς για κάποιες ώρες και μετά για μια ημέρα κλπ. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλαβαίνεις τα οφέλη σταδιακά και να επιλέγεις εσύ τα όρια που θέλεις να βάλεις.

#Δοκίμασε το με παρέα


Αν έχεις επιλέξει να περάσεις τις διακοπές σου με άλλους ανθρώπους, παρότρυνέ τους να περάσετε κάποιες ώρες αποσυνδεδεμένοι. Είναι σίγουρο ότι θα σας φέρει πιο κοντά αφού θα βιώσετε αυτή την εμπειρία μαζί. Μπορείτε να βάλετε τους δικούς σας «κανόνες» για το τι σημαίνει «offline» και να συζητήσετε όταν ξανασυνδεθείτε πώς νιώσατε κατά τη διάρκεια της αποσύνδεσης.

#Προετοιμάσου ότι μπορεί να «υποκύψεις»


Το ότι επιλέγεις να βιώσεις αυτή την εμπειρία, μπορεί να σου δημιουργήσει διαφορετικά συναισθήματα. Μερικές φορές μπορεί να μην είναι ευχάριστα και να νιώσεις ότι δεν αντέχεις άλλο και ότι πρέπει να ξανασυνδεθείς άμεσα. Είναι φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Τη στιγμή που σου συμβαίνει, θα σε βοηθήσει να καταγράψεις τα συναισθήματά σου ώστε αργότερα να αξιολογήσεις πότε και γιατί έχεις την ανάγκη να είσαι online.

#Πάρε μαζί σου έναν χάρτη


Αν επιλέξεις να μπεις σε “offline mode” ενώ κάνεις διακοπές και θέλεις να ανακαλύψεις έναν νέο προορισμό, μια νέα παραλία ή κάποιο μονοπάτι στο δάσος, ο χάρτης θα σου φανεί σωτήριος. Θα σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο σου, ακόμα και αν δεν έχεις σήμα!
Αν είσαι σε κάποιο γνώριμο μέρος, τότε ίσως ο χάρτης να μην είναι απαραίτητος, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέα μέρη που δεν είχες πάει μέχρι τώρα.

#Χρησιμοποίησε μια φωτογραφική μηχανή


Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για τις υπόλοιπες χρήσεις του ενώ είσαι offline, αλλά αν θέλεις να ζήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία αποσύνδεσης, καλύτερα όχι. Μπορείς να ψάξεις και να χρησιμοποιήσεις εκείνη τη φωτογραφική μηχανή που έχεις στο συρτάρι τόσο καιρό, για να βγάλεις τις φωτογραφίες αυτής της ημέρας. Όχι μόνο θα κάνεις κάτι διαφορετικό, αλλά όταν έρθει ο χειμώνας, οι φωτογραφίες θα σου θυμίζουν τις ώρες που πέρασες χωρίς το κινητό σου!

# Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν

Την ώρα που είσαι offline, έχεις επιλέξει να είσαι εσύ με τον εαυτό σου ή με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και βιώνετε μαζί αυτή την εμπειρία. Προσπάθησε να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν γιατί θα δεις πόσο διαφορετική θα είναι η εμπειρία της χαλάρωσης χωρίς να σε αποσπάνε οι ειδοποιήσεις!
Και μη ξεχνάς ότι το να είσαι συνειδητά offline δεν σημαίνει ότι θα ζήσεις σε όλες τις διακοπές σου χωρίς την τεχνολογία. Η ισορροπία είναι το κλειδί για να βελτιωθούμε!

Αν τελικά το δοκιμάσεις, θα χαρούμε πολύ να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου!

Μπορείς να τη μοιραστείς μαζί μας μέσω email στο info@digitaldetox.gr ή μέσω Facebook & Instagram.

 

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.