Phubbing- Πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

ζευγάρια- κινητό

Τι είναι το Phubbing που μιλάνε όλοι για αυτό; Πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας; Πρόκειται για τη συνήθεια να αγνοείς κάποιον, ενώ είστε μαζί, για να ελέγξεις το κινητό σου!

Σου ακούγεται γνώριμο; Σου φαίνεται μια σκηνή που έχει ζήσει σίγουρα ή ζεις καθημερινά; Δεν συμβαίνει μόνο σε σένα! Στις μέρες μας, φαίνεται ότι ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, είναι και το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αρκεί να παρατηρήσεις τους ανθρώπους γύρω σου σε ένα café, στο δρόμο ή ακόμα και σε ένα πάρκο. Επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα διακόπτουν τη συζήτηση για να ελέγξουν το κινητό τους ή αγνοούν το συνομιλητή τους ενώ μιλάει. Ίσως το κάνεις και εσύ.

Η ιστορία του Phubbing

Ας ξεκινήσουμε όμως με τη σημασία της λέξης «phubbing». Δημιουργήθηκε πρόσφατα, συγκεκριμένα το 2012, λόγω της ανάγκης να δοθεί ένας ορισμός σε αυτή τη συνήθεια. Προέρχεται από τις λέξεις «phone» (το τηλέφωνο) και «snub» που σημαίνει να αγνοείς κάποιον ενώ είστε μαζί.

Περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ο συνομιλητής σου σε αγνοεί ενώ είστε μαζί, ή το αντίστροφο. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατάσταση παρατηρείται πιο συχνά στις σχέσεις ζευγαριών.  Για την ακρίβεια, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Baylor, δείχνει ότι στο 70% των ερωτηθέντων, τα κινητά τηλέφωνα «παρεμβάλλονται» στις σχέσεις πολύ συχνά και δεν νιώθουν ικανοποιημένοι από αυτό. Ακόμη, φαίνεται ότι τα κινητά τηλέφωνα ή οι υπολογιστές δεν λείπουν από την «παρέα» σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν γίνεται.

Γιατί είναι μια ανησυχητική συνήθεια;

Οι εξελίξεις τρέχουν και χρειάζεται να ενημερωνόμαστε διαρκώς. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, έχει δημιουργήσει την ανάγκη να ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει, τη στιγμή που συμβαίνει. Εκεί δημιουργείται και ο φόβος να μη χάσουμε κάτι σημαντικό όσο είμαστε αποσυνδεδεμένοι. Ο φόβος να μη χάσουμε τις εξελίξεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί όσο είμαστε offline (FOMO- Fear Of Missing Out) και επικοινωνούμε με φυσικό τρόπο, μας δημιουργεί την ανάγκη να αγνοήσουμε το συνομιλητή μας. Αγνοούμε το συνομιλητή μας για να ελέγξουμε τις ειδοποιήσεις μας ή να απαντήσουμε σε κάποια μηνύματα ή κλήσεις.

Αν ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος «φόβος» και αφήσουμε στην άκρη για λίγο τον ψηφιακό κόσμο εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κοινές στιγμές και εμπειρίες με τους γύρω μας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor, τονίζουν ότι «ψάχνουμε online ότι δεν μπορούμε να έχουμε offline». Συνεπώς, καλό είναι να αναρωτηθούμε γιατί ενώ είμαστε σε επαφή με έναν άλλον άνθρωπο έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από αυτό;

Συχνά το «αθώο» scrolling στην οθόνη ενώ είμαστε με κάποιον άλλον, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θυμού και απόρριψης. Ο χρόνος που ξοδεύεται στην περιήγηση στο Internet παρουσία ενός άλλου ατόμου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για συζήτηση, επικοινωνία ή συμμετοχή σε μια κοινή δραστηριότητα.

Την επόμενη φορά που εσύ ή ο συνομιλητής σου σταματήσετε τη συζήτηση σας για να ελέγξετε τα κινητά σας, συζητήστε το. Συζητήστε για ποιο λόγο σας έχει δημιουργηθεί αυτή η ανάγκη; Τι συναισθήματα νιώσατε; Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία και κυρίως τα social media, έχουν δημιουργηθεί για να μας βοηθούν να ερχόμαστε πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και τελικά μας απομακρύνουν και μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, είναι σημαντικό να το ελέγξουμε και να το ισορροπήσουμε.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: