Η έννοια του Zoom Fatigue
Η έννοια του Zoom Fatigue δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της καραντίνας, όπου περάσαμε περισσότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες μας για να συμμετέχουμε σε meetings και events, αντικαθιστώντας την επαφή από κοντά. Η καραντίνα πέρασε αλλά η συνήθεια παρέμεινε.
Ο όρος προέκυψε από τις λέξεις “zoom” και “fatigue” αντίστοιχα, όπου αναφέρονται στην κούραση που δημιουργείται από την χρήση των προγραμμάτων διαδικτυακών συναντήσεων όπως η εφαρμογή «zoom».
Οι περισσότεροι που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως σε μόνιμη βάση καταλαβαίνουν απόλυτα την «κούραση» που δημιουργείται από την χρήση των προγραμμάτων για διαδικτυακές συναντήσεις. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δείχνει πως τα άτομα που συμμετέχουν διαρκώς σε video-calls νιώθουν συναισθηματικά εξουθενωμένοι από την διαδικασία ενώ αναζητούν τρόπους να συναντιούνται από κοντά με τους συνεργάτες τους.
Οι ερευνητές στην ίδια έρευνα προτείνουν 4 συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε το Zoom Fatigue:
-
Μείωση του “Full screen view” και ελαχιστοποίηση των παραθύρων
Φαίνεται ότι το να βλέπουμε από τόσο κοντινή απόσταση τους ανθρώπους σε μια βίντεο κλήση ενώ μας κοιτούν και περιμένουν από εμάς μια απάντηση ή ένα νεύμα, μπορεί να είναι πολύ έντονο και να μας δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα. Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται από κοντά είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί η ισορροπία, καθώς η βλεμματική επαφή διακόπτεται και κάθε φορά που μιλάμε σε κάποιον γυρνάμε ολόκληρο το σώμα και την στάση μας. Κατά την διάρκεια της βίντεο κλήσης αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε όλους και όλοι να «εισέρχονται» στον προσωπικό μας χώρο.
-
Αφαίρεση του “Self view”
Οι ερευνητές της ίδιας έρευνας, αναφέρουν ότι το να κοιτάμε τον εαυτό μας διαρκώς σε έναν καθρέπτη μας δυσκολεύει στην αξιολόγηση των συναισθημάτων μας και της αυτοκριτικής που ασκούμε. Υποστηρίζουν πως η διαρκής επαφή με την εικόνα μας, ενώ εργαζόμαστε ή κοινωνικοποιούμαστε «τραβάει» την προσοχή μας από την ουσιαστική κουβέντα με τους συνομιλητές μας και μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τον εαυτό μας.
-
Διαλείμματα με ηχητικές κλήσεις χωρίς βίντεο
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πλέον τους συνομιλητές μας ενώ μιλάμε, αλλά θα μας βοηθήσει να δημιουργούμε κάποια διαλείμματα μέσα στην ημέρα μας όπου θα συμμετέχουμε σε κλήσεις μόνο με ήχο, τα παραπάνω συναισθήματα θα κατευναστούν και ίσως οι συναντήσεις γίνουν πιο παραγωγικές.
-
Κίνηση και κάμερα
Είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε μέσα στην ημέρα μας καθώς η πολύωρη στάση μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να φέρει συνέπειες. Οι βιντεοκλήσεις δεν βοηθούν στην ενθάρρυνση για κίνηση, αλλά μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης μπορούμε να σηκωθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε την κουβέντα έτσι ή ακόμα και να κρατήσουμε σταθερή την κάμερα σε ένα σημείο ενώ κινούμαστε στο χώρο και μιλάμε με την ομάδα μας.
Ας προσπαθήσουμε να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευέλικτη, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εμάς, τους γύρω μας αλλά και την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας.
Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ