Τι ειναι το digital detox;

Τι είναι το Digital Detox; Το Digital Detox (Ψηφιακή Αποτοξίνωση) ορίζεται ως «η περίοδος κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones & οι υπολογιστές, αξιοποιώντας την για τη μείωση του άγχους ή την επικέντρωση της προσοχής του ανθρώπου στην κοινωνική αλληλεπίδραση με το φυσικό κόσμο» (Oxford dictionary).

Τι είναι το Digital Detox (ψηφιακή αποτοξίνωση);

Το Digital Detox μπορεί να έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογής. Μπορεί να αφορά την αποτοξίνωση χρήσης του κινητού ή του υπολογιστή για κάποιες ώρες/ημέρες ή την αποτοξίνωση από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (όπως την τηλεόραση/ το ραδιόφωνο). Σε ακραίες περιπτώσεις, περιλαμβάνει την εφαρμογή λύσεων όπως είναι η αποφυγή χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος για να ηρεμήσει το μυαλό από τα ερεθίσματα.

Η έννοια του Digital Detox (της ψηφιακής αποτοξίνωσης) όμως δεν είναι καινούρια. Όταν η τηλεόραση μπήκε στα σπίτια όλων των ανθρώπων και άρχισε να γίνεται απαραίτητη, ο κόσμος φοβόταν την εξάρτηση από αυτή. Για αυτό το λόγο, άρχισαν να δημιουργούνται φόβοι για την «αποβλάκωση» από τη χρήση της.

Στη συνέχεια, με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ο φόβος έγινε πιο έντονος. Πλέον, η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν το μακρινό απόγονο όλων των ψηφιακών συσκευών που συνδέονται στο Internet και λογίζονται έως και ακίνδυνα στο μυαλό των περισσοτέρων.

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας Digital Detox;

Οι περισσότεροι ενώ σκεφτόμαστε ότι χρησιμοποιούμε πολύ το κινητό μας και δεν μας αρέσει αυτό, δεν ξέρουμε τον τρόπο να το μειώσουμε και να βρούμε την ισορροπία. Ο σκοπός του Digital Detox (της ψηφιακής αποτοξίνωσης) δεν είναι να κλειδώσουμε σε ένα ντουλάπι όλες τις ψηφιακές συσκευές μας και να ζούμε χωρίς αυτές, αλλά να βρούμε την ισορροπία στη χρήση τους. Συγκεκριμένα, να προσπαθήσουμε να είμαστε στο εδώ & τώρα και να αποφύγουμε τη χρήση που δεν είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να “χαζέψουμε” στο κινητό μας για λίγο, είναι σημαντικό να ορίσουμε το “λίγο”.

Πώς μπορώ να κάνω Digital Detox;

Θα μπορούσαμε να θέσουμε ένα όριο και να το τηρήσουμε, ενώ όσο περιηγούμαστε στο Internet ή στα social media, να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Ένας άλλος τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι  αρχίσουμε να παρατηρούμε πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας. Έτσι θα μας είναι πιο εύκολο να τις αποχωριστούμε για λίγο όταν το επιλέξουμε. Παγκοσμίως, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα “αποσύνδεσης” από τον ψηφιακό κόσμο, που με σεμινάρια, retreats, εκδηλώσεις και ομιλίες έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξελιχθούν. Συνεπώς, το τι είναι το Digital Detox ορίζεται από τον καθένα μας διαφορετικά και μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα μέτρα μας!

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει εφαρμόζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά, παίρνοντας ιδέες από τη σελίδα μας και τα social media που αναρτούμε σχετικό υλικό: Pinterest, Instagram, Facebook. 

 

Περισσότερα: Λίγα λόγια για το Digital Detox.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience η Βανέσα Ματσούκα.

Ακολούθησε μας: