Τι είναι το Slow Living & πως θα το δοκιμάσεις

Τι είναι το Slow Living & πως θα το δοκιμάσεις

Τρέχουμε όλη την ημέρα για να τα προλάβουμε όλα, να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις και σε όσα θέλουμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε τις πραγματικές στιγμές της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η έννοια του Slow Living, ο τρόπος για να κάνουμε μια παύση ώστε να απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή. Το Slow Living, όπως λέει και το όνομα του, περιγράφει έναν πιο «αργό» ρυθμό ζωής. Η έννοια είναι πολύ κοντά με την έννοια του mindful living και όλα όσα πρεσβεύει το mindfulness (που έχουμε γράψει αναλυτικά για αυτό και μπορείς να τα βρεις εδώ).

Πώς ξεκίνησε

Ξεκίνησε την δεκαετία του ’90 από την Ιταλία, αρχικά με το Slow Food movement, για την αντιμετώπιση της «μόδας» των fast food. Στη συνέχεια, το κίνημα επεκτάθηκε στο Slow Movement, ενισχύοντας τους πράσινους και πιο "αργούς" τρόπους μετακίνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον έχει μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, με σκοπό να μειωθούν οι τρελοί ρυθμοί ανταλλαγής των πληροφοριών γύρω μας.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα τα κάνουμε όλα αργά! Δεν σημαίνει ότι θα ζούμε την ζωή μας σε slow motion αλλά ότι θα στρέφουμε την προσοχή μας στις στιγμές που ζούμε, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ψηφιακό κόσμο, επιλέγοντας να ζήσουμε σε πιο αργούς ρυθμούς, δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε την χρήση της τεχνολογίας και ό,τι μας συνδέει με εκείνη.

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε

  • Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μέσα στην ημέρα μας πότε νιώθουμε ότι απλά «τρέχουμε» χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που περνάει. Αν καταλάβουμε τις στιγμές που μας συμβαίνει αυτό, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αξιολογήσουμε το πώς δαπανούμε το χρόνο μας και να τον αξιοποιήσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελός μας.
  • Θα χρειαστεί να πούμε και όχι. Δεν είναι εφικτό να είναι όλοι ευχαριστημένοι, θα χρειαστεί να αρνηθούμε κάποια tasks, υποχρεώσεις, εργασίες, δουλειές, ραντεβού και συναντήσεις.
  • Μείωση των πληροφοριών που δεχόμαστε. Έχουμε γράψει και πει πολλές φορές, πώς οι πληροφορίες που παίρνουμε καθημερινά είναι πάρα πολλές και όσο μπορούμε να τις μειώσουμε, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
  • Έχοντας σαν σκέψη ότι η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, μπορούμε να πορευτούμε και να αλλάξουμε μια σειρά από συνήθειες που έχουμε δημιουργήσει και εδραιώσει στην καθημερινότητα μας που μπορεί να μας ενισχύουν την ανάγκη να γίνονται όλα γρήγορα.
  • Αν βρούμε και άλλους ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και ένα κοινωνικό πλαίσιο με ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν τι νιώθουμε και τις επιλογές μας.

Σε όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τις πρακτικές και τεχνικές του mindfulness ώστε να ανακτάμε την επαφή μας με την παρούσα στιγμή σε όποια φάση και αν βρισκόμαστε. Για να ξεκινήσεις με το mindfulness μπορείς να κατεβάσεις την δωρεάν ηχογραφημένη άσκησή μας εδώ: Άσκηση Mindfulness.

(*) Γράφει από την ομάδα του Digital Detox Experience, η Βανέσα Ματσούκα.