6 μικρά βήματα για να ξεκινήσεις με το Digital Detox

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις με το Digital Detox αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Σκέφτεσαι: εντάξει, θα κλείσω το κινητό και μετά; Τι θα κάνω; Το πιο σημαντικό είναι ότι πήρες την απόφαση να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να κάνεις ένα διάλειμμα.

1ο βήμα: Πάρε έμπνευση

Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις έμπνευση πριν αποσυνδεθείς! Ψάξε videos, διάβασε βιβλία, πάρε ιδέες για το πως θα μπορούσες να ξεκινήσεις. Μπορείς αρχικά να ακολουθήσεις τα βήματα που έχουμε συγκεντρώσει και σου προτείνουμε, κατεβάζοντας τον mini οδηγό που έχουμε φτιάξει για μια ισορροπημένη ψηφιακή ζωή, ώστε να πάρεις ιδέες (θα τον βρεις εδώ).

2ο βήμα: Βάλτο στο πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις στο πρόγραμμά σου τις ώρες που θέλεις να αποσυνδέεσαι και να το τηρείς. Ξεκίνα με ρεαλιστικούς στόχους όπως π.χ. να είσαι 15’ την ημέρα offline ώστε να μπορείς να δεις την εξέλιξη. Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα για το πως θα έμοιαζε μια εβδομάδα σου με 15-30’ αποσύνδεσης καθημερινά, μπορείς να γραφτείς στο Screen Free Week Challenge που έχουμε δημιουργήσει και κάθε μέρα για μια εβδομάδα να σου στέλνουμε ένα challenge αποσύνδεσης. Είναι δωρεάν και θα σε βοηθήσει να κάνεις μικρά βήματα καθημερινά για να καταφέρεις να αποσυνδεθείς για περισσότερο χρόνο αργότερα. Μπορείς να λάβεις το υλικό εδώ!

3ο βήμα: Πώς θα αποσυνδεθείς;

Πώς θα ξεκινήσεις με την αποσύνδεση; Ξεκίνα να σταματάς να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα social media, π.χ. δώσε την υπόσχεση: δεν θα μπω στο Instagram για 1 ημέρα! Θα πρέπει να επιλέξεις πως θα αποσυνδεθείς. Αν θα είναι ολοκληρωτική αποσύνδεση, κλείνοντας το κινητό, το tablet και τους υπολογιστές ή αν απλά θα σταματήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιείς κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές.

4ο βήμα: Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες

Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις το Digital Detox στην καθημερινότητά σου, ξεκίνα να σκέφτεσαι offline δραστηριότητες που θα σου άρεσαν να κάνεις ενώ θα είσαι offline. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι από το να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό μέχρι να φτιάξεις τον κήπο ή να χαλαρώσεις με ένα ζεστό μπάνιο. Ό,τι και αν επιλέξεις (μπορείς να πάρεις ιδέες εδώ) κατάγραψέ το και εφάρμοσέ το!

5ο βήμα: Ενίσχυσε την συγκέντρωσή σου σε ό,τι κάνεις

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το mindfulness (δες εδώ περισσότερα) και πόσο μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητά σου για να έχεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις. Προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε δραστηριότητα και να είσαι «εκεί» όταν τις απολαμβάνεις. Για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να διαβάζεις κάθε ενότητα συνεχόμενα, χωρίς να σταματάς διαρκώς για να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις που έχει το κινητό σου, με αυτό τον τρόπο η προσοχή σου μένει σταθερή σε ό,τι κάνεις.

6ο βήμα: Αξιολόγησε την εμπειρία σου

Πριν επιστρέψεις στον ψηφιακό κόσμο ολοκληρωτικά, αξιολόγησε την εμπειρία που έζησες, καταλαβαίνοντας που σε ωφέλησε, πώς ένιωσες αλλά και πως θα μπορούσες να την εφαρμόζεις στην καθημερινότητα. Είτε πρόκειται για μια μικρή εμπειρία λίγων ωρών είτε πρόκειται για μια μεγαλύτερη εμπειρία, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις ό,τι μπορείς από αυτήν και να δεις αν τελικά ένιωσες κάποιο από τα οφέλη του Digital Detox.

Ακολούθησε μας: