Apps που θα σε βοηθήσουν να αποσυνδεθείς

Πόσο χρόνο περνάς μπροστά από την οθόνη του κινητού σου (το γνωστό Screen Time); Μπορούν οι εφαρμογές Digital Wellness που κυκλοφορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την σχέση σου με την τεχνολογία και τον χρόνο που περνάς online;

Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιείς, είτε είναι οι ρυθμίσεις που επιλέγεις είτε μια εφαρμογή, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον χρόνο μπροστά από τις οθόνες. Προσοχή! Είναι σημαντικό να μην καταλήξεις να περνάς τον χρόνο σου μπροστά από την οθόνη κοιτώντας την εκάστοτε εφαρμογή αντί να είσαι online!

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις πιο αγαπημένες μας ρυθμίσεις και εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να μετρήσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά από το κινητό σου:

  1. Ρυθμίσεις σε Android & iOs

Ψάξε στις Ρυθμίσεις του smartphone σου και θα βρεις τις αντίστοιχες επιλογές για να μπορείς κάθε εβδομάδα να ενημερώνεσαι για τον χρόνο που περνάς μπροστά από την οθόνη του κινητού σου.

Σε Android:

Πιο συγκεκριμένα, σε Android κινητά, μπορείς να βρεις στις Ρυθμίσεις την επιλογή «Digital Wellbeing» όπου εκεί μπορείς να ρυθμίσεις κάθε πότε θα ενημερώνεσαι για τον χρόνο που περνάς online αλλά και εργαλεία για να ελέγξεις το περιεχόμενο (σε περίπτωση που χρησιμοποιεί το κινητό σου κάποιο ανήλικό μέλος).

Σε iOs:

Στο I-phone αρκεί να επισκεφθείς τις Ρυθμίσεις και την επιλογή «Χρόνος επί οθόνης» όπου θα σε ενημερώσει αναλυτικά για το χρόνο που περνάς online.

Επίλεξε να ενημερώνεσαι εβδομαδιαία για τον μέσο όρο του χρόνου που πέρασες online ώστε να αξιολογήσεις τον χρόνο σου!

2. Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις μια απόσταση από το κινητό σου και να μετρήσουν τον χρόνο που περνάς μακριά από αυτό:

 

  • Checky

Ανοίγεις την εφαρμογή και εκείνη μετράει πόσες φορές τσέκαρες το κινητό σου σήμερα. Κατέβασέ το εδώ: http://www.checkyapp.com/

  • Space- Break Phone Addiction

Μέτρησε τον χρόνο που περνάς online και δες στατιστικά. Η εφαρμογή: https://findyourphonelifebalance.com/

  • Forest

Κάθε φορά που περνάς χρόνο μακριά από το κινητό ή μένοντας σε συγκέντρωση κάνοντας κάτι άλλο ένα δέντρο φυτεύεται κάπου στον κόσμο αλλά και στην εφαρμογή σου! Φρόντισε τα «διαδικτυακά» σου δέντρα και η οργάνωση που συνεργάζεται η εφαρμογή θα φροντίσει να φυτέψει ένα αληθινό δέντρο για κάθε φορά που ολοκληρώνεις την ανάπτυξη ενός virtual δέντρου.

Κατέβασε την επί πληρωμή εδώ: https://www.forestapp.cc/

  • Plantie

Η δωρεάν version της παραπάνω εφαρμογής, όπου εδώ αναπτύσσεις μόνο το virtual δέντρο σου κάθε φορά που μένεις σε συγκέντρωση για να κάνεις κάτι- εδώ δεν υπάρχει η επιλογή να φυτευτεί ένα πραγματικό δέντρο για κάθε 25’ που περνάς offline αλλά και πάλι είναι αποδοτικό! Θα την βρεις εδώ: https://plantie.app/

Οι παρακάτω εφαρμογές λειτουργούν μόνο σε Android:

  • Off the Grid

Θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις πότε θέλεις να κάνεις το δικό σου Digital Detox, ποιες και πόσες ώρες να μείνεις εκτός σύνδεσης, ενώ σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις την κάμερα κατά την διάρκεια του κλειδώματος! Κατέβασέ το εδώ:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.offthegrid&rdid=com.offthegrid

  • Keep my Out

Η συγκεκριμένη εφαρμογή σε «κλειδώνει» εκτός του κινητού σου για όσο εσύ αποφασίσεις. Βρες την εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=vikesh.dass.lockmeout

Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ

ή απόκτησε ένα από τα Digital Detox kit μας εδώ! 

Ιδέες για να περάσεις τον χρόνο σου στο σπίτι offline

Το Φθινόπωρο έφτασε και αναγκαστικά περνάς όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Μόλις σκεφτείς τον τρόπο για να χαλαρώσεις «εντός των τειχών», τις περισσότερες φορές αυτόματα η πρώτη σου σκέψη είναι να παρακολουθήσεις ταινίες, σειρές και να περάσεις χρόνο online στα social media.

Τι θα γινόταν όμως αν αποφάσιζες να αποσυνδεθείς για λίγο;

Πολλές φορές ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν τα social media ή τι βρίσκαμε να κάνουμε αντί να περνάμε ατελείωτο χρόνο online. Είμαστε «σε σύνδεση» 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες/εβδομάδα. Η αποσύνδεση έστω και για κάποιες ώρες προσφέρει αρκετά οφέλη, ενδεικτικά μόνο κάποια από αυτά είναι: η καλύτερη συγκέντρωση, η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης. Αν αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου ενώ είσαι στο σπίτι σε μια offline δραστηριότητα, ίσως νιώσεις καλύτερα!

Τι μπορείς να κάνεις όμως αντί να αρχίσεις το ατελείωτο scrolling;

Αρχικά, χρειάζεται να σκεφτείς με ποιες offline δραστηριότητες περνάς καλά! Μπορεί να είναι από το να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου μέχρι να ξεκινήσεις ένα νέο hobby. Αν δεν έχεις καμία ιδέα ίσως έχει έρθει η ώρα για να το ανακαλύψεις!

Εδώ μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

Δοκίμασε να διαβάσεις ένα βιβλίο

Ακούγεται κλισέ, αλλά αλήθεια, πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις ένα πολύ καλό βιβλίο; Ξεκίνα διαβάζοντας ένα βιβλίο που θα σε κάνει να περάσεις καλά, όχι απαραίτητα για να μάθεις κάτι νέο, το σημαντικό είναι να κρατήσει την προσοχή σου όπως θα την διατηρούσε μια καλή ταινία. Ίσα ίσα που εδώ, μπορείς να φανταστείς εσύ το τοπίο και τα σκηνικά όπως προτιμάς!

Συζήτησε με κάποιον/ Περάστε χρόνο μαζί

Ποια ήταν η τελευταία φορά που συζήτησες με κάποιον στο σπίτι σου με (συγκάτοικο ή επισκέπτη), με κλειστή την τηλεόραση και το κινητό; Προσπαθήστε να κάνετε μια συζήτηση χωρίς περισπασμούς απλά απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, είτε πρόκειται για τον/την σύντροφό σου, την παρέα, την οικογένεια σου ή ακόμα καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό! Extra tip: Δοκιμάστε να κάνετε κάτι μαζί όπως π.χ. να παίξετε ένα επιτραπέζιο.

Ζωγράφισε/ Βάψε/ Ανακατέψου με τα χρώματα

Τώρα λίγο κρυφογελάς και σκέφτεσαι ότι είναι ένα παιδιάστικο hobby ή ότι η ζωγραφική δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις να ζωγραφίζεις τεχνικά για να δημιουργήσεις κάτι απλό. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και απλά πάρε μια κόλλα χαρτί, ένα παλιό έπιπλο, ή οτιδήποτε μπορεί να ζωγραφιστεί ή απλά να βαφτεί και ξεκίνα! Πολλοί αγαπούν και χαλαρώνουν ζωγραφίζοντας coloring books. Τι είναι τα coloring books; Σχεδιασμένες σελίδες που δεν έχουν χρώματα για να τα προσθέσεις εσύ! Βρες εδώ μερικά coloring pages για να ξεκινήσεις.

Φτιάξε μια συνταγή ή δημιούργησε το δικό σου τετράδιο συνταγών

Μαγείρεψε ένα γεύμα από μια συνταγή που σου αρέσει, που απολαμβάνεις να φτιάχνεις και να γεύεσαι. Αν βαριέσαι να μπλεχτείς με την κουζίνα, δοκίμασε να γράψεις το δικό σου τετράδιο συνταγών όπου θα ανατρέχεις κάθε φορά που ψάχνεις μια συνταγή με τις δικές σου παραλλαγές και θα είναι ο offline χρόνος σου από εδώ και πέρα να τις γράφεις.

Extra tip: πάρε όμορφα στυλό και αυτοκόλλητα. Αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, δοκίμασε να φτιάξεις τα δικά σου ροφήματα με συνδυασμούς βοτάνων!

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Μήπως ήρθε η ώρα για εκείνη την μάσκα προσώπου που έχεις καιρό μέσα στο ντουλάπι του μπάνιου και δεν την έχεις κάνει ακόμα; Μπορείς να δοκιμάσεις να την φτιάξεις με φυσικά υλικά ενώ μπορείς να την συνδυάσεις και με ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο.

Τακτοποίησε τα ντουλάπια σου

Πόσες φορές λες ότι δεν έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τακτοποιήσεις τις ντουλάπες σου; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις εκείνο το ξεκαθάρισμα και να τα τακτοποιήσεις όπως πραγματικά σε βολεύουν ακούγοντας ταυτόχρονα εκείνο το podcast που έχεις αποθηκεύσει;

Ξεκίνα την κηπουρική

Δοκίμασε να φροντίσεις τα φυτά σου, όπως να καθαρίσεις εκείνα τα κίτρινα φύλλα των φυτών που μπαίνουν σιγά σιγά σε «χειμερία νάρκη» για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Τα φυτά σου θα σε ευχαριστούν την Άνοιξη που τα φρόντισες και τους μετακίνησες σε πιο ζεστά σημεία για να αντέξουν το χειμώνα που έρχεται.

Μην κάνεις τίποτα

Ξέρεις πόσο θεραπευτικό μπορεί να γίνει το να… βαριέσαι; Κάτσε σε ένα χαλαρωτικό σημείο στο σπίτι σου και μην κάνεις τίποτα! Το μυαλό σου θα ηρεμήσει και ίσως ηρεμήσουν και όλες αυτές οι σκέψεις που μπορεί να έχεις απλά και μόνο επειδή δεν κάνεις τίποτα.

Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ

ή απόκτησε ένα από τα Digital Detox kit μας εδώ! 

Το άρθρο δημιουργήθηκε από την ομάδα του Digital Detox Experience και δημοσιεύτηκε αρχικά στο Savoir Ville στις 21 Οκτωβρίου 2021.

6 μικρά βήματα για να ξεκινήσεις με το Digital Detox

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις με το Digital Detox αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Σκέφτεσαι: εντάξει, θα κλείσω το κινητό και μετά; Τι θα κάνω; Το πιο σημαντικό είναι ότι πήρες την απόφαση να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να κάνεις ένα διάλειμμα.

1ο βήμα: Πάρε έμπνευση

Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις έμπνευση πριν αποσυνδεθείς! Ψάξε videos, διάβασε βιβλία, πάρε ιδέες για το πως θα μπορούσες να ξεκινήσεις. Μπορείς αρχικά να ακολουθήσεις τα βήματα που έχουμε συγκεντρώσει και σου προτείνουμε, κατεβάζοντας τον mini οδηγό που έχουμε φτιάξει για μια ισορροπημένη ψηφιακή ζωή, ώστε να πάρεις ιδέες (θα τον βρεις εδώ).

2ο βήμα: Βάλτο στο πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις στο πρόγραμμά σου τις ώρες που θέλεις να αποσυνδέεσαι και να το τηρείς. Ξεκίνα με ρεαλιστικούς στόχους όπως π.χ. να είσαι 15’ την ημέρα offline ώστε να μπορείς να δεις την εξέλιξη. Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα για το πως θα έμοιαζε μια εβδομάδα σου με 15-30’ αποσύνδεσης καθημερινά, μπορείς να γραφτείς στο Screen Free Week Challenge που έχουμε δημιουργήσει και κάθε μέρα για μια εβδομάδα να σου στέλνουμε ένα challenge αποσύνδεσης. Είναι δωρεάν και θα σε βοηθήσει να κάνεις μικρά βήματα καθημερινά για να καταφέρεις να αποσυνδεθείς για περισσότερο χρόνο αργότερα. Μπορείς να λάβεις το υλικό εδώ!

3ο βήμα: Πώς θα αποσυνδεθείς;

Πώς θα ξεκινήσεις με την αποσύνδεση; Ξεκίνα να σταματάς να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα social media, π.χ. δώσε την υπόσχεση: δεν θα μπω στο Instagram για 1 ημέρα! Θα πρέπει να επιλέξεις πως θα αποσυνδεθείς. Αν θα είναι ολοκληρωτική αποσύνδεση, κλείνοντας το κινητό, το tablet και τους υπολογιστές ή αν απλά θα σταματήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιείς κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές.

4ο βήμα: Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες

Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις το Digital Detox στην καθημερινότητά σου, ξεκίνα να σκέφτεσαι offline δραστηριότητες που θα σου άρεσαν να κάνεις ενώ θα είσαι offline. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι από το να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό μέχρι να φτιάξεις τον κήπο ή να χαλαρώσεις με ένα ζεστό μπάνιο. Ό,τι και αν επιλέξεις (μπορείς να πάρεις ιδέες εδώ) κατάγραψέ το και εφάρμοσέ το!

5ο βήμα: Ενίσχυσε την συγκέντρωσή σου σε ό,τι κάνεις

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το mindfulness (δες εδώ περισσότερα) και πόσο μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητά σου για να έχεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις. Προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε δραστηριότητα και να είσαι «εκεί» όταν τις απολαμβάνεις. Για παράδειγμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να διαβάζεις κάθε ενότητα συνεχόμενα, χωρίς να σταματάς διαρκώς για να ελέγξεις τις ειδοποιήσεις που έχει το κινητό σου, με αυτό τον τρόπο η προσοχή σου μένει σταθερή σε ό,τι κάνεις.

6ο βήμα: Αξιολόγησε την εμπειρία σου

Πριν επιστρέψεις στον ψηφιακό κόσμο ολοκληρωτικά, αξιολόγησε την εμπειρία που έζησες, καταλαβαίνοντας που σε ωφέλησε, πώς ένιωσες αλλά και πως θα μπορούσες να την εφαρμόζεις στην καθημερινότητα. Είτε πρόκειται για μια μικρή εμπειρία λίγων ωρών είτε πρόκειται για μια μεγαλύτερη εμπειρία, είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις ό,τι μπορείς από αυτήν και να δεις αν τελικά ένιωσες κάποιο από τα οφέλη του Digital Detox.

Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ

ή απόκτησε ένα από τα Digital Detox kit μας εδώ!