Πατάς το Refresh και δεν γίνεται τίποτα, στέλνεις το μήνυμα και δεν φτάνει ποτέ, συνειδητοποιείς ότι έχεις σήμα, μπαταρία, όρεξη και τα ό,τι χρειάζεται για να λειτουργούν όλα ρολόι αλλά… συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα είναι τελικά στο Facebook/ Instagram/ What’s app που έχουν «πέσει».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό οπότε έχεις και πολλές ακόμα εφαρμογές επικοινωνίας για να μπορέσεις να συνεννοηθείς. Τα μηνύματα σε άλλες εφαρμογές ξεκινάνε να πάνε και να έρχονται… «κόλλησε το messenger», «έχεις το κινητό του Γιώργου γιατί μιλούσαμε στο messenger και δεν έχω το κινητό του για να τον βρω;»
Αφού ξεπερνάς τον πρώτο πανικό, έρχεται το επόμενο βήμα. Θες να χαζέψεις και είναι όλα «κολλημένα», scroll-άρεις προς τα κάτω και δεν «κινείται» τίποτα! Προσπαθείς μάταια να αποσπάσεις την προσοχή σου από την δουλειά, από τις υποχρεώσεις σου, δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις και ταυτόχρονα έχεις αρχίσει και νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει και δεν το γνωρίζεις. Αρχίζουν οι καταστροφικές σκέψεις… μήπως δεχόμαστε κάποια επίθεση; Μήπως έχει συμβεί κάτι σοβαρό και το χάνω; ( Το γνωστό πλέον Fear Of Missing Out- FOMO).
Οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Και μετά αρχίζουν οι μικρές καταστροφές… Για τους απλούς χρήστες, τα social media είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ψυχαγωγίας κλπ που η διακοπή τους θα δυσκολέψει λίγο την ζωή τους. Τι γίνεται όμως με εκείνους που δουλεύουν μέσα από τα social media ή διαφημίζονται σε αυτά; Πόσοι άνθρωποι μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας για όσες ώρες οι πλατφόρμες είναι «κάτω»;
Και μετά αρχίζουν οι μεγάλες καταστροφές… Κάθε δευτερόλεπτο που το Facebook και το Instagram είναι κάτω, οι τιμές της μετοχής του Facebook στο χρηματιστήριο κάνουν «βουτιές». Συγκεκριμένα, οι απώλειες για το Facebook από το 6ωρο Lockdown στις 4 Οκτωβρίου 2021 έφτασαν τα 7 δις. Ταυτόχρονα ενώ οι πλατφόρμες του Facebook είναι «κάτω», οι υπόλοιπες πλατφόρμες, π.χ. το Twitter και το Viber, ανεβαίνουν αμέσως καθώς οι χρήστες στρέφονται προς τις εναλλακτικές πλατφόρμες για να περάσουν τον χρόνο τους.
Τελικά πόσο μέσα στην ζωή μας βρίσκονται τα social media;
Πολύ! Και το καταλαβαίνουμε καλύτερα όταν κάποιος αποφασίζει να «κλείσει» τον διακόπτη, ο οποίος μπορεί να είναι από κάποιο μηχάνημα που δεν λειτούργησε σωστά (γιατί είναι μηχάνημα και θα σταματήσει κάποια στιγμή να δουλεύει!) μέχρι κάποια κυβερνητική επίθεση. Εμείς ποια θέση κρατάμε σε όλη αυτή την συνδεσιμότητα; Μήπως θα πρέπει μέσα από αυτό το αναγκαστικό σβήσιμο να καταλάβουμε ότι το να διατηρήσουμε την ισορροπία στην καθημερινότητα είναι σημαντικό; Τι θα γινόταν αν τελικά κανείς δεν ανέβαζε τίποτα για 2 ώρες καθημερινά και ξέραμε ότι εκείνες τις ώρες τις αφιερώνουμε στον προσωπικό, ιδιωτικό μας χρόνο και χώρο;
Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την υπερβολική χρήση των social media;
Ας αναρωτηθούμε τι κάναμε τον ελεύθερο χρόνο που είμασταν αναγκαστικά εκτός των social media και ας αξιολογήσουμε ξανά την αξία και την σημασία που τους δίνουμε στην καθημερινότητα και που ξέρεις.. ίσως την επόμενη φορά «κλείσεις εσύ τον διακόπτη» οικειοθελώς για λίγο!
Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ