Το “σύνδρομο” FOMO

Τι είναι το σύνδρομο Fomo; Αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων Fear Of Missing Out, δηλαδή είναι ο φόβος μήπως κάποιος χάσει τις εξελίξεις που συμβαίνουν στον ψηφιακό κόσμο ενώ είναι offline.

Πως μας επηρεάζει το να είμαστε διαρκώς online;

Σύμφωνα με τον Formica (2015), στο βιβλίο του Digital Detox: 7 steps to find your Inner Balance, οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν, περπατούν, γυμνάζονται, διασκεδάζουν ενώ παράλληλα είναι online. Ελέγχουμε το κινητό μας και τα social media διαρκώς. Θέλουμε να είμαστε online διότι ανησυχούμε μήπως χάσουμε κάτι από την κοινωνική μας ζωή και από όσα μας προσφέρουν οι εφαρμογές μας.

Τελικά όμως νιώθουμε ότι αυτό που ζούμε τη δεδομένη στιγμή δεν είναι αρκετό. Όσο εμείς πίνουμε καφέ και περνάμε μέτρια (ή ακόμα και καλά!), μας δημιουργείται η αίσθηση ότι κάτι πιο ενδιαφέρον μπορεί να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και εμείς το χάνουμε. Αισθανόμαστε ότι δεν είναι αρκετό αυτό που ήδη ζούμε και η ψηφιακή ζωή θα μας το βελτιώσει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η συγκεκριμένη ανασφάλεια ενισχύεται από το γεγονός ότι κινούμαστε ανάμεσα σε δύο “ζωές”. Κινούμαστε ανάμεσα στην κοινωνική μας ζωή στα social media και την καθημερινή μας ζωή. Πολλές φορές μπορεί να μη συμβαδίζουν και εκεί δημιουργείται ο συγκεκριμένος φόβος. Συχνά σκεφτόμαστε ότι αν δημοσιεύσουμε μια φωτογραφία από την έξοδο μας, οι φίλοι θα το δουν και θα μας δώσουν «likes». Αυτό σίγουρα θα μας κάνει να χαρούμε στιγμιαία και ίσως και να νιώσουμε ότι η εμπειρία μας αξίζει ακόμα περισσότερο. Μήπως στην πραγματικότητα σε βάθος χρόνου απλά συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους;  ή συγκρινόμαστε με τον εαυτό που προβάλλουν εκείνοι μέσα από τα social media;  (δες και το σχετικό μας άρθρο για την εικόνα του εαυτού μας μέσα από τα social media)

Τι νιώθουμε;

Έτσι νιώθουμε άγχος που πυροδοτεί σκέψεις που συνδέονται με την αμφιβολία αν αξίζουμε αρκετά ή αν οι άλλοι τα πάνε καλύτερα από εμάς. Δεν επηρεάζει όμως μόνο την ψυχολογία μας. Φαίνεται πως το σύνδρομο FOMO σχετίζεται και με την έλλειψη ύπνου και όσα σωματικά συμπτώματα φέρνει αυτό. Συγκεκριμένα, η αυξημένη χρήση των LCD οθονών (μπλε οθονών) των smartphones, των tablets και των υπολογιστών, επηρεάζει τον ύπνο μας. Η λήψη όλων των ερεθισμάτων που μας δίνουν πριν κοιμηθούμε, οδηγεί σε ελλειπή ποιότητα ύπνου. Μέσα από την έρευνα, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι διακόπτουν τον ύπνο τους για να ελέγξουν τις ειδοποιήσεις τους.

Πώς μας επηρεάζει;

Η εξάρτηση από τον ψηφιακό κόσμο είναι γεγονός, και πολλές φορές συγκρίνεται με άλλες εξαρτήσεις, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο καφές ή η νικοτίνη (Snow, 2017). Οι παραπάνω εξαρτήσεις αλλά και το FOMO, φαίνεται ότι συνδέονται με συμπεριφορές όπως η έλλειψη άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και οι μυϊκοί πόνοι. Αυτό συμβαίνει καθώς ελέγχοντας συνεχώς τις εξελίξεις, χάνεται ο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος. Ακόμη, συνδέεται με συμπτώματα ψυχολογικής φύσεως όπως το αυξημένο στρες, η κατάθλιψη, οι φοβίες και η μοναξιά.

Τελικά αξίζει τον κόπο να νιώθουμε έτσι; Μήπως με τη μείωση της χρήσης όλων αυτών των συσκευών αποκτήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Δες εδώ τι είναι το digital detox! Και από που να ξεκινήσεις μειώνοντας τη χρήση του κινητού σου.

Ακολούθησε μας: