Πώς να μην ελέγχεις διαρκώς τα emails σου

Κάνεις το γνωστό check στις εφαρμογές του smartphone σου και καταλήγεις να ελέγχεις τα Εισερχόμενά σου να δεις αν έχει έρθει κάποιο νέο email, ανεξάρτητα από την ημέρα και την ώρα;

Κατά μέσο όρο ελέγχουμε το φάκελο των Εισερχομένων μας 77 φορές την ημέρα. Τις περισσότερες φορές το κάνουμε από συνήθεια, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μαζί με τον υπόλοιπο έλεγχο στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά. Τα smartphones και οι υπολογιστές έχουν καταλήξει να είναι πηγές άγχους και πίεσης αντί για μέσα επικοινωνίας λόγω της άμεσης σύνδεσης με την δουλειά.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στον έλεγχο των emails σου;

Κλείσε τις ειδοποιήσεις

 

Αν μας παρακολουθείς, θα έχεις διαβάσει ότι λέμε πολύ συχνά ότι είναι πολύ σημαντικό να μειώσεις τις ειδοποιήσεις που δέχεσαι από τις διάφορες εφαρμογές καθώς σου τραβάνε την προσοχή και σε αποσυντονίζουν ενώ ξεκινάς να κάνεις κάποια δραστηριότητα. Μόλις έρθει η ειδοποίηση για την άφιξη του email, το ελέγχεις και καταλήγεις να απαντάς σε αυτό. Η πρόταση συνήθως ξεκινάει: «Να ελέγξω λίγο περί τίνος πρόκειται και θα απαντήσω αργότερα», τις περισσότερες φορές καταλήγεις να απαντήσεις επιτόπου ή να σε απασχολήσει η απάντηση που θα δώσεις.

Δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα ελέγχου των emails

Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 25’ από την στιγμή που θα ελέγξουμε τα emails μας, για να επιστρέψουμε στην παραγωγική κατάσταση που είμασταν πριν φτάσει η ειδοποίηση τους. Αν όμως ορίζαμε εμείς ποιες συγκεκριμένες ώρες θα ελέγχουμε τα emails μας μέσα στην ημέρα; Για παράδειγμα, για όσο είμαστε στην δουλειά, μπορούμε να εφαρμόσουμε να ελέγχουμε τα emails μας το πρώτο 10’ της ώρας- επικεντρώνοντας την προσοχή μας ό,τι κάνουμε για την υπόλοιπη ώρα. Ενώ την ώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι μας, μπορούμε να ελέγχουμε τα email μας έως κάποια συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα ώστε να χαλαρώσουμε στον υπόλοιπο χρόνο.

Σβήσε ό,τι δεν σε αφορά

Πόσες φορές έχεις λάβει μέσα στην ημέρα emails που δεν σε αφορούν; Πόσες φορές έχεις γραφτεί σε newsletters που δεν σε ενδιαφέρουν πια και που τα λαμβάνεις γιατί «κάποτε» γράφτηκες «κάπου». Αφιέρωσε 10’ να κάνεις unsubscribe από τους λογαριασμούς που σου στέλνουν emails που δεν διαβάζεις ποτέ.

Το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Κράτησε την «απόσταση» που χρειάζεσαι από την δουλειά σου, καθώς δεν είναι υποχρέωσή σου να απαντάς σε μηνύματα, emails και κλήσεις εκτός του ωραρίου εργασίας σου. Διάβασε εδώ περισσότερα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση που θεσπίστηκε μόλις φέτος(!).