Οι ρυθμίσεις που θα «ησυχάσουν» εσένα και το κινητό σου!

Χρειάζεσαι λίγη ηρεμία;

Έχεις κουραστεί από τις ειδοποιήσεις που λαμβάνεις στο κινητό σου και ψάχνεις τον τρόπο για να λαμβάνεις μόνο όσες χρειάζεσαι; Νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια στη μέτρηση του χρόνου που περνάς online;

Έχουμε μια σειρά από λύσεις ώστε να το καταφέρεις! Οι εταιρίες λογισμικού για smartphones έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ρυθμίσεις για να σε βοηθήσουν να έχεις τον έλεγχο που περνάς online.

1. Ανακάλυψε τον χρόνο που περνάς online

Ψάξε στις ρυθμίσεις του κινητού σου και ρύθμισε το κινητό σου να σε ειδοποιεί μια φορά την εβδομάδα για τον χρόνο που έχεις περάσει online. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια φορά την εβδομάδα θα σε ενημερώνει αναλυτικά για τις ώρες που έχεις δαπανήσει στην κάθε εφαρμογή, πόσο χρόνο πέρασες περισσότερο online σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κλπ. Μην ξεχνάς ότι αυτές οι ώρες είναι μόνο για τον χρόνο στο κινητό σου! Αν θέλεις να μετρήσεις πόσο χρόνο περνάς μπροστά από όλες τις οθόνες (PC, Tablet, κλπ) είναι απαραίτητο να μετρήσεις και τις ώρες που δαπανάς εκεί.

2. Ρύθμισε τις ώρες που θα είσαι offline καθημερινά

Στην ίδια κατηγορία ρυθμίσεων του κινητού σου θα βρεις και τον χρονικό περιορισμό! Το ήξερες ότι μπορείς να ρυθμίσεις το κινητό σου και να σου υπενθυμίζει ότι έχεις επιλέξει να είσαι offline συγκεκριμένες ώρες; Για παράδειγμα, αν ρυθμίσεις το κινητό σου να είναι offline από τις 23.30 έως τις 07.30 κάθε ημέρα, τότε όταν εσύ θα προσπαθήσεις να μπεις σε κάποια εφαρμογή που έχεις αποκλείσει για εκείνες τις ώρες, το κινητό σου θα σου υπενθυμίσει: Είσαι σίγουρος-η ότι θέλεις να αγνοήσεις το όριο που έχεις θέσει; Ταυτόχρονα, με την ίδια επιλογή μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο που περνάς online σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, τα όρια χρήσης της κάθε εφαρμογής ξεχωριστά, με την χρήση κωδικού αλλά και να αποκλείσεις/περιορίσεις ακατάλληλο περιεχόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Την συγκεκριμένη επιλογή την προτιμούν οι γονείς που θέλουν να «κλειδώσουν» την συσκευή για συγκεκριμένα sites/εφαρμογές για τα παιδιά τους.

3. «Μην ενοχλείτε»

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα σου δώσει την δυνατότητα να ησυχάζεις από τους θορύβους/ειδοποιήσεις του κινητού όποτε το επιθυμείς. Για παράδειγμα, μπορείς ανά πάσα στιγμή, την ώρα που κάνεις κάποια εργασία, να ενεργοποιήσεις την ρύθμιση «Μην ενοχλείτε» και να μην μπορεί να σε ενοχλήσει κανένας. Το κινητό σου ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία, ενώ μπορείς να ρυθμίσεις να δέχεσαι κλήσεις ή μηνύματα μόνο από τους αριθμούς «έκτακτης ανάγκης» που έχεις επιλέξει.

4. Χαμήλωσε την φωτεινότητα

Είναι βράδυ, έχεις αποφασίσει να πας για ύπνο αλλά κάθεσαι και κάνεις ατελείωτο scrolling. Αν χαμηλώσεις την φωτεινότητα της οθόνης του κινητού, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πιο εύκολα και να μην λαμβάνεις αυτό το ενοχλητικό φως από την οθόνη του κινητού που διαταράσσει το βιολογικό σου σύστημα (Δες εδώ περισσότερα για τις επιπτώσεις του «μπλε» φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες μας).

5. Βάλτο στο αθόρυβο & απενεργοποίησε την δόνηση

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την ρύθμιση «Μην ενοχλείτε», μπορείς να καθιερώσεις να βάζεις το κινητό σου σε αθόρυβη λειτουργία ή λειτουργία πτήσης ενώ κοιμάσαι, την ώρα που κάνεις κάποιο σημαντικό task κλπ. Ταυτόχρονα, η απενεργοποίηση της δόνησης θα δεις πως θα βελτιώσεις τα επίπεδα ηρεμίας σου, καθώς δεν θα «ταράζει» την τσέπη/τσάντα/τραπέζι που έχεις το κινητό. Αν χτυπήσει θα το ακούσεις, και αν δεν το ακούσεις, θα το δεις να αναβοσβήνει, και αν δεν το δεις, θα το τσεκάρεις σίγουρα μέσα σε ένα διάστημα 30 λεπτών, μην ανησυχείς ότι θα χάσεις κάποια ειδοποίηση!

6. Ειδοποιήσεις, αυτή η μάστιγα!

Τις χρειάζεσαι όλες αυτές τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου; Κάποιος σε έκανε follow, like στο post σου: ειδοποίηση, ο Άκης Πετρετζίκης στο νέο του live video για εκείνο το banana bread: ειδοποίηση, κάποιος σε έψαξε στο Linkedin: ειδοποίηση, ο χρήστης «Μαρία Παναγιωτοπούλου» σας έστειλε μήνυμα (συν 322 μηνύματα- ειδοποιήσεις από εκείνη την ομαδική συζήτηση που έχεις ώρα να μπεις), το Facebook: σήμερα έχει γενέθλια ο φίλος σου ο Γιώργος: ειδοποίηση, νέο newsletter: ειδοποίηση… και πάει λέγοντας.. Μπες στις ρυθμίσεις της κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιείς πιο συχνά (βλ. Facebook, Messenger, Instagram, κλπ) και ρύθμισε τις ειδοποιήσεις που δέχεσαι. Κράτα τις πιο σημαντικές, έχοντας ως κριτήριο τί είναι πραγματικά σημαντικό να ενημερώνεσαι για αυτό!

7. Όχι άλλα μηνύματα!

Κουράστηκες να ξεκλειδώνεις το κινητό και να βρίσκεις ειδοποιήσεις από μηνύματα στο Messenger, το Viber, το What’s app, το Signal και όλες εκείνες τις εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιείς; Αποφάσισε ποιο θέλεις να χρησιμοποιείς περισσότερο, άφησε ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις μόνο για αυτό και έλεγξε τα υπόλοιπα μια φορά την ημέρα.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλές δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να μετριάσεις το χρόνο που περνάς μπροστά από τις οθόνες, αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα με νέο άρθρο για αυτές!

Για περισσότερες ιδέες και tips για αποσύνδεση κατέβασε ένα από τα freebies μας εδώ

ή απόκτησε ένα από τα Digital Detox kit μας εδώ!